Min side Kundeservice Bli medlem

Lydlandskap

om bruk og misbruk av musikk

Lydnivået i samfunnet og forbruket av musikk er høyt - og stigende. Støy og bakgrunnsmusikk preger offentlige rom, siver inn i hjemmene våre, ødelegger stillheten og med det livskvaliteten. Musikk brukes til å parfymere kjøpesentra, til reklame og salg. Les mer

449,-
Paperback
Utsolgt
Lydnivået i samfunnet og forbruket av musikk er høyt - og stigende. Støy og bakgrunnsmusikk preger offentlige rom, siver inn i hjemmene våre, ødelegger stillheten og med det livskvaliteten. Musikk brukes til å parfymere kjøpesentra, til reklame og salg. Samtidig er musikken blitt et viktig middel til å regulere følelser og stemninger, til å skape seg og stille ut identitet, til å erobre, avgrense og kontrollere rom, til å markere grenser og tilhørighet. Med litt mer kunnskap er det forfatterens håp at vi starter en diskusjon om hva slags lydmiljø vi ønsker å leve i. Vi burde ofre like mye omtanke for den musikken vi tar inn gjennom ørene, som den maten vi spiser og den luften vi puster inn. Kunst og naturvitenskap, miljøbevegelse og politisk aksjon, landskapsarkitektur og byplanlegging, samfunnsvitenskap og helsefag kan spille sammen for å skape et bedre lydlandskap for oss alle. Dette er den første boken på norsk som behandler den omfattende musikkbruken i samfunnet og musikkens sosiale og psykologiske virkninger. Forfatteren bruker kunnskap fra musikkens psykologi, antropologi og sosiologi til å diskutere hvordan vi kan skape større respekt for lydmiljøet rundt oss, bedre vår evne til å lytte og ikke minst gjenerobre stillheten. Even Ruud er professor ved Institutt for musikk ved Universitetet i Oslo og professor II i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole. Han har Master i musikkterapi fra Florida State University, har doktorgrad i musikkvitenskap og er utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo. Ruud har gitt ut en rekke bøker i musikkpedagogikk, musikkterapi og musikkulturforståelse, og bøkene hans er oversatt til flere språk. Blant de siste utgivelsene finner vi Musikk og verdier (1996), Musikk og identitet (1997), Music Therapy: Improvisation, Communication and Culture (1998) og Varme øyeblikk. Om musikk, helse og livskvalitet (2002).

Detaljer

Forlag
Fagbokforlaget
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
221
ISBN
9788245002454
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2005
Format
24 x 17 cm

Medlemmers vurdering

i
introvert – 26.02.2006

– «Vi mangler en debatt om bruken av lyd og musikk i samfunnet, om hvordan vi skal innrede offentlige rom på en måte som skaper levelige akustiske forhold,» skriver Ruud i forordet til «Lydlandskap». I bokens syv kapitler ser han på hvordan musikken på ulike måter kommer til anvendelse i «musikksamfunnet», et samfunn som har oppstått i bakgrunnsmusikkens nye tidsalder og hvor «akustisk parfyme» gjennomsyrer offentlige så vel som private rom. Særlig tankevekkende er kapittelet om støy, stress og helse, som påfølges av et nærmere innblikk i musikkterapeutiske behandlingsmetoder.
Boken er krydret med forfatterens egne nedtegnelser fra ymse situasjoner i dagliglivet, noe som bidrar til å gi boken en personlig vinkling. Enkelte steder blir imidlertid skillet mellom det personlige og det faglige litt uryddig, og dette trekker noe ned. Boken er likevel velskrevet og gripende, og debatten den reiser er uten tvil av avgjørende betydning i dagens hektiske samfunn. Man sitter dessuten igjen med et mer bevisst forhold til det moderne samfunnets auditive opplevelsesrikdom.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Lydlandskap:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Farao

Wilbur Smith
Innbundet 
363,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv