Matens meglere

kontroll, kvalitet og kunnskap i den industrielle matens tid

Denne boka er tilgjengelig i en gratis open access-utgave på noasp.no. Hvordan kan vi stole på at maten vi kjøper i butikken ikke gjør oss syke? Etableringen av institusjoner, lover og kontrollsystemer som sikrer oss at maten er trygg, er resultatet av en lang og sammensatt historisk prosess. Les mer

390,-
Produseres på bestilling

Logg inn for å se din bonus

Denne boka er tilgjengelig i en gratis open access-utgave på noasp.no. Hvordan kan vi stole på at maten vi kjøper i butikken ikke gjør oss syke? Etableringen av institusjoner, lover og kontrollsystemer som sikrer oss at maten er trygg, er resultatet av en lang og sammensatt historisk prosess. Denne boken ser nærmere på denne prosessen, og på hvordan ulike aktører og institusjoner - kalt matens meglere - har arbeidet for å gjøre maten vi spiser god, sunn og sikker.

Matens meglere viser hvordan moderne mat og matsystemer kan forstås som resultat av en rekke styringsforsøk og forhandlinger om hvordan mat blir til. Forfatterne ser på lover og regler, ekspertise, teknologier og medier som bidrar til å knytte de moderne industrialiserte matsystemene sammen. Tematikken strekker seg fra kokebøker og husmorskoler, som har hatt stor innflytelse på det norske kostholdet, til etablering av matvareindustri, fryseteknologi, datomerking og vurdering av matkvalitet. Videre ser forfatterne på mat på TV som opplysningsvirksomhet, og debatt omkring industrielt produserte ingredienser og matprodukter som margarin, vanilje og oppdrettslaks.

Gjennom disse eksemplene viser boken hvordan kontroll, kvalitet og kunnskap ble nødvendige omdreiningspunkt i den industrielle matens tid. Forfatterne har bakgrunn fra vitenskap- og teknologistudier, historie, antropologi, sosiologi og medievitenskap.

Redaktører er Terje Finstad, Stig Kvaal og Per Østby, alle ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU og Håkon B. Stokland ved Norsk institutt for naturforskning og Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU.

Detaljer

Forlag
NOASP / Cappelen Damm akademisk
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
296
ISBN
9788202756062
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Matens meglere
Format
24 x 17 cm

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Matens meglere:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv