Meny
Lars Saabye Christensen: Byens spor. Jesper og Trude

Byens spor

Jesper og Trude

Serie: Byens spor 4

«Byens spor er med dette endelig kommet til veis ende. Og samlet sett vil disse fire bøkene bli stående som et høydepunkt i Lars Saabye Christensens enestående litterære verden.»

, VG

Lars Saabye Christensen avsluttet tredje bind av BYENS SPOR og sa seg ferdig som forfatter. Heldigvis kom han på bedre tanker.

Les mer
Bestselger
By
Historie
Serie
Vår pris
393,-
Spar
56,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 393,-
Spar: 56,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Tilbake på sporet

Familien Kristoffersen består ikke lenger av Ewald og Maj, nå er det Jesper og Trude som gir liv til en by som ikke lenger er som den var.

For to år siden fullførte en kreftsyk Lars Saabye Christensen trilogien om Oslo og familien Kristoffersen. Etter at siste punktum var satt i Byens spor, sa han seg ferdig som forfatter. Der tok han heldigvis feil, senest i vinter hadde vi gleden av å få lese en ny Saabye Christensen-roman. Men det skulle ikke stoppe der, nå viser det seg at Byens spor slett ikke var en trilogi. At vi skulle få enda en fortelling fra dette universet er årets mest gledelige litterære overraskelse.

Vakker fortsettelse
Jesper og Trude er blitt en vakker og rørende fortsettelse på det som vil bli stående som et av høydepunktene i Lars Saabye Christensens forfatterskap, en hyllest til landets hovedstad og livet som leves der. Det er blitt åttitall, tidene er forandret, byen også, men sporene er fremdeles de samme. Karakterene er bare blitt eldre, ikke alle er der lenger. Når vi møter igjen Jesper, er det i en fullsatt Fagerborg kirke. Moren Maj, som viet livet sitt til familien og til trengende gjennom Røde kors-hjelpen, har forlatt historien og skal begraves. Maj betydde noe for svært mange, noe som forklarer den fullsatte kirken som vil ta farvel. Bare en person mangler, Jespers søster Stine. 

Jesper og Trude er blitt en vakker og rørende fortsettelse på det som vil bli stående som et av høydepunktene i Lars Saabye Christensens forfatterskap, en hyllest til landets hovedstad og livet som leves der.

Ansvaret for å ta farvel med moren faller på Jesper, og han loser det hele i havn på sin måte. Men også Stine skal tre inn i historien igjen, hun er ikke langt unna, men har som sin mor mange jern i ilden. Hun er blitt lege og tilbringer dagene på legevakten, i hvert fall inntil videre.

Hvor er det blitt av alle gutta?
«Når var det egentlig at båndene ble kutta», spør Lars Saabye Christensen seg i et av sine mest kjente dikt, 'Gutta'. Nå er det Jesper sin tur til å stille seg det spørsmålet, han har Trude, men hvor er de andre blitt av? Barndomskameraten Jostein befinner seg i ytterkanten av Jespers historie, han fortsetter som tidligere med sine mer eller mindre vellykkede prosjekter. Men ikke lenger like tett på Jesper, tiden har kommet i veien. Hvor ble det av Enzo Zanetti, pianolæreren som ble så viktig for dem? Nå er det Jesper som er pianolærer, med stadig færre elever, også de forsvinner. Jesper og Trude er kommet til en ny etasje i livet, der synsvinkelen plutselig er en annen: der det er enten eller, der noe må skje. 

Emosjonell berg-og-dal-bane
Det er Jesper og Trude som står i sentrum, de er de voksne, de som må finne retning og bære livet. Jesper og Trude er en emosjonell berg-og-dal-bane, det er morsomt, det er  trist, det er nådeløst, det er vakkert, det er billedhuggere med egoer som høyhus, det er Gaustad sykehus, det er Jostein, det er Jesper, det er Trude, det er Stine og mange flere. Vi er kommet til spor fire i byens store fortelling.

 

Fakta

Medlemsblad

Om forfatteren

Lars Saabye Christensen (f. 1953) debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976), som han fikk Vesaas-prisen for. Debutromanen Amatøren kom i 1977. Saabye Christensen hevder ofte at alle hans romaner kunne ha båret den samme tittelen. Mennesker som sliter med indre usikkerhet og opptrer klossete – dette er personer han har en stadig tilbakevendende kjærlighet for i sine bøker. 

Bla i boka

Anmeldelser

«Byens spor er med dette endelig kommet til veis ende. Og samlet sett vil disse fire bøkene bli stående som et høydepunkt i Lars Saabye Christensens enestående litterære verden.»

, VG

«en suveren leseropplevelse!» «Det er umulig å ikke få gode følelser for de mange karakterene i «Jesper og Trude».»

, Nettavisen Terningkast 6

«Lars Saabye Christensen har skrevet en vellykket avslutning på bokserien «Byens spor».» «en klangfull avslutning på «Byens spor»-serien, der Christensen lykkes med å forvandle menneskelig svakhet til finstemt romankunst.»

, Bergens Tidende Terningkast 5

«[...] samlet sett vil disse fire bøkene bli stående som et høydepunkt i Lars Saabye Christensens enestående litterære verden.»

, VG