Arktis

livet i en verden av is og snø

; Felix Heintzenberg

Et liv i Arktis krever spesielle tilpasninger. Likevel er artsrikdommen stor. Arktis, livet i en verden av is og snø handler om våre siste urørte villmarker og er en bok du garantert vil hente fram gang etter gang. Les mer
Vår pris: 394,-
Spar: 56,-

Veil. pris: 450,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 20 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Bente Einan Eriksen

Ole Jørgen Liodden og Felix Heintzenberg er begge prisbelønte fotografer med stor interesse for og kunnskaper om natur. I boka Arktis, livet i en verden av is og snø presenterer de et av våre siste uberørte villmarksområder på Svalbard, Grønland, i Canada, Alaska og Russland. Til tross for ugjestmilde leveforhold, finner vi en rekke planter og dyr som lever her. Fra mai til august fylles Arktis av et yrende fugle- og dyreliv. En rekke fuglearter som praktærfugl, lomvi, krykkje, lappspurv og snøspurv trekker sørfra for å hekke nettopp her. Vadefuglen lappspove, som trekker helt fra den sørlige halvkule, er virkelig en av artene som flyr langt uten å måtte mellomlande for å fylle på med vann og mat. Reisen tar hele ni døgn og er den lengste sammenhengende flyturen for en fugleart, men også det lengste trekket uten stans i dyreverdenen. Det betyr at fuglen har en metode for å hvile hjernen mens den er i lufta. Antagelig hviler den én hjernehalvdel om gangen, kan vi lese i boka. Imponerende og fascinerende.

Spesialtilpasninger
Hvis man ikke trekker sørover når vinteren kommer, må man ha en plan for å overleve. Vind, snø, is og mange minusgrader gjør det nærmest ulevelig, men enkelt planter og dyr har utviklet egne strategier for å takle vinteren. Noen produserer stoffer i kroppscellene som gjør dem kuldetolerante. Et eksempel er insekter. Boka forteller om en art av spinner (sommerfugl) som overlever 70 minusgrader takket være egenprodusert frostvæske. Pattedyr som lever i så kalde omgivelser har verdens best isolerende pels, med myk og tett underpels og lange hule dekkhår. Hvaler og seler satser derimot på et tykt og isolerende fettlag Boka forteller inngående om hvordan ulike organismer løser de utfordringer som klimaet setter.

Litt av noen bilder
En stor del av boka er selvfølgelig viet isbjørnen, kongen av Arktis, som utrolig nok kan oppholde seg i sjøen i opptil flere dager, får vi vite. Det er så mange flotte bilder av dette dyret at boka fortjener å kjøpes bare av den grunn. Også bilder av andre arter er i en særklasse. De viser dyr og planter i sitt miljø, og fortjener mye oppmerksomhet. Her er sjarmerende fjellrever og majestetiske snøugler, fargerike praktærfugler og fine detaljer fra fuglefjell. Her er arktisk natur som tar pusten fra deg. Boka er et flott bidrag i kampen for å bevare den arktiske naturen. En vakker bok for alle naturinteresserte og en gavebok som garantert vil bli satt pris på.

Fakta

Om forfatterene

Ole Jørgen Liodden
Har hovedfag innen naturressursforvaltning, miljøøkonomi og biologi. Han har vært naturfotograf på heltid siden 2003 og har vunnet flere internasjonale anerkjennelser som for eksempel vinnerbildet i BBC Wildlife Photographer of the Year 2011. Han har gitt ut flere bøker.

Felix Heintzenberg
Er utdannet biolog, pedagog og forfatter, men er nå profesjonell naturfotograf. Han har vunnet flere priser i internasjonale fotokonkurranser, og har bidratt som naturfotograf til flere bøker.