Min side Kundeservice Bli medlem

I skogens dype, stille ro

jakten på den norske urskogen

Vi er i ferd med å glemme hvordan skog skal se ut – skog som er «uberørt av mennesker». Mikkel Soya Bølstad dro på jakt etter den ekte skogen! Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Mikkel Soya Bølstad er glad i skogen. Skogen greier seg best selv, men det er ikke mange områder igjen i Norge som har såkalt naturskog, det vil si skog med trær og andre planter i alle stadier av et livsløp. Skog der trær får bli skikkelig gamle, før de dør og blir bolig for arter som kun lever av død ved. Andelen vernet skog i Norge er ufattelig liten. Mesteparten av skogen i Norge består av trær som knapt når konfirmasjonsalderen før de blir hogd. Bare 2,6 % av norsk skog er eldre enn 160 år. Bølstad dro på jakt etter denne.

Skogens larmende stillhet
Mange velger seg fjellet, som for eksempel filosofene Arne Næss og Peter Wessel Zapffe. Fjellet tilbyr friskhet, renhet, luft, himmel og fysiske utfordringer. Men det er noe helt spesielt med skogen, skriver Bølstad. Du får en egen ro, særlig om vinteren, og skogen er lun, trygg og myk og full av yrende liv, i motsetning til fjellet. Skogen huser 60 % av alle artene vi kjenner i Norge. Og svært mange av de artene vi kaller utrydningstruede, er knyttet til skogen. Skogen er viktig for klimaet. Den tar opp i seg mye av den CO² som vi slipper ut, og virker stabiliserende også på det lokale klimaet. Karbon lagres i trær og planter, i røtter og i jordsmonn. Mye av det frigis ved hogst. Flatehogst er dessverre utbredt, omtrent tre fjerdedeler av norsk skog er flatehogd. Skogbruket, slik det har vært drevet, utgjør en trussel for arter som sliter.

En annen verden
Bølstad pakker sekken og tar gjerne med seg sine to døtre på tur. De er virkelig et takknemlig turfølge som vet å sette pris på opplevelser som naturen gir. De kan sågar gråte en skvett av pur lykke når de entrer et område med feite furutrær og tjukke lag med grønn mose, kjuker og lav på trærne. Mens andre er opptatt av antall ulv eller bjørn som reker rundt i skog og mark, er Bølstad over gjennomsnittet opptatt av sjeldne kjuker og lav. Endelig er det noen som snakker for organismer vi andre ikke legger merke til! Som storsporet flammekjuke som er funnet på kun fire lokaliteter i Norge. Bølstad minner oss på at vi kan ha nytte av enkelte arter med tanke på bekjempelse av sykdom. Hårkjuke er på rødlista. Den har stoffer som kan ta livet av kreftceller uten å skade andre celler i kroppen.

Skogen som rekreasjon
Skogen er en ressurs for også andre enn skogbruket. Vi er mange som bruker skogen aktivt. For en stor del av befolkningen, er skogen et sted man kobler av. Mange mener skogen har positiv effekt på helsa. Bølstad tar et oppgjør med måten skogen har vært driftet på, at skognæringen selv har vært med på å beslutte hva som er verneverdig og ikke. Han presiserer at det også skjer mye positivt innenfor dette området. Men for å påvirke må man ha kunnskaper. Denne boka taler skogens sak, og er en grundig gjennomgang av skogens vilkår i Norge samtidig som den er en inspirerende turbok for oss som liker skogen.

Detaljer

Forlag
J.M. Stenersens forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
236
ISBN
9788272016875
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Format
23 x 16 cm
Nr
8153469

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Mikkel Soya Bølstad er utdannet lektor i zoologi og arbeider som fulltidsskribent, fotograf og foredragsholder med natur og friluftsliv som fagfelt. Han skriver blant annet for magasinet UTE, Terrengsykkel, Fjell og Vidde og A-magasinet. Han har tidligere gitt ut bøkene Vill glede, friluftsliv med barn året rundt, #mikroeventyr (sammen med Marius Nergård Pettersen) og Villmarkssykling.

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på I skogens dype, stille ro:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv