Meny
På naturens skuldre - Anne Sverdrup-Thygeson
På naturens skuldre - Anne Sverdrup-Thygeson

På naturens skuldre

hvordan ti millioner arter redder livet ditt

«Oi, oi, oi! Sprekt om natur og kultur ... Skal du bare lese én bok om artsmangfold i år, er det definitivt denne.»

, nrk.no

Vi er avhengig av en robust natur, men vi bedriver stadig større utnytting og forringelse av den og undergraver vårt eget livsgrunnlag. Denne boka forteller om samspillet i naturen, som også er viktig for vår overlevelse.

Les mer
Vår pris
390,-
Spar
39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 390,-
Spar: 39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Naturens undere

Les om det fantastiske samspillet i naturen, som er så viktig for vår overlevelse.

Anne Sverdrup-Thygeson, som gjorde stor suksess med boka Insektenes planet, ønsker å vise oss alt det fantastiske som skjer i naturen. Samspill mellom arter som kan være så fininnstilt at lite skal til for at det ødelegges. Naturen bidrar til at vi får mat, materialer og medisiner. Naturen renser vann og luft. Med rovdrift på naturen ødelegger vi også for oss selv. Det er på tide å bli enda mer bevisst med tanke på å redusere tap av natur og mangfold.

Med denne boka tar Sverdrup-Thygeson oss med på en runde rundt i naturen og trekker fram en rekke eksempler på hvordan vi mennesker har kunnet dra nytte av naturen til eget livsopphold og bekjempelse av sykdommer. Hva blir veien videre? Kan vi fortsette på samme måte? Boka er lettlest, lærerik og inspirerende.

Naturlig vannrensesystem i New York!
Natur kan rense vann, og imponerende nok forsyner et naturlig vannrensesystem selveste byen New York med rent vann. Byens drikkevannsystem er verdens største ufiltrerte, kan vi lese. Regn og smeltevann fra snø siver gjennom vegetasjon og jordsmonn, som filtrerer, før vannet ender i små bekker, så elver og til slutt innsjøer og reservoarer. Derfra går det i et system av tuneller og akvedukter til det ender i krana. Tilgang på rent vann er avgjørende, og en av de ressursene vi må ta vare på. I kategorien historier med høy wow-faktor, kan vi lese om en moseart som renser vann for arsenikk. Arsenikk fra berggrunn, som renner ut i drikkevann, er et betydelig problem flere steder verden. Ifølge forskerne kan den uanselige vassnøkkemosen ta opp i seg arsenikken og levere rent vann «i andre enden». Forfatterens entusiasme gir deg lyst til å lese mer om temaet.

Naturens gode løsninger
Naturen har utviklet gode løsninger for å overleve. Visste du at nattaktive sommerfugler har et antirefleks-belegg på øynene som vi kopierer til bruk på mobilskjermer, kameralinser og solcellepanel? At det fins sopp som kan produsere lys, og at lyset kommer fra et energibærende molekyl som heter luciferin, at planten fiken og pollinatoren fikenveps har en ekstrem tilpasning, og at det fins hunder som kan trenes til å lukte seg fram til enkelte insektarter og dermed er til god hjelp når man skal kartlegge status for sjeldne arter? Boka tar for seg en mengde underfundigheter, som gir deg en fin oversikt.

Mesteparten av det biologiske mangfoldet på kloden er sopp, snegler, insekter, krepsdyr, planter og ikke minst bakterier. Altså organismer vi ikke tenker så mye på, men som like fullt er vesentlige for en rekke prosesser i naturen. De lever kanskje nedi jorda, i havet eller i døde trær. Vi mennesker har økt enormt i antall på kort tid, og beslaglegger store deler av jorda. Skogbruk og landbruk fortrenger naturen med sitt arealbruk og bruk av giftstoffer. Intakte, artsrike økosystemer er mer robuste enn utarmede.

Boka På naturens skuldre bidrar til å gi kunnskap og forståelse slik at vi kan tenke nytt.

Les blant annet om:

 • Sopp som leselys
 • Kantarellens flinke fettere
 • For mye, for fort, for forurenset
 • Skjønnheten i en råtten stamme
 • Om rein og ravner
 • Termitter og tørke
 • Verdens vakreste karbonlager
 • Sunn natur regulerer sykdom
 • Når pollenkorn prater
 • Farger som aldri falmer
 • Møll med blikk for mørke
 • Smart som en slimsopp
 • En hund etter biller
 • Flammende flaggermus
 • Smart som en plante
 • Orkideens bestevenn

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Kagge
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 220
ISBN: 9788248926405
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 16 cm
Nr: 8167478
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

ANNE SVERDRUP-THYGESON er en av Norges mest profilerte og entusiastiske formidlere av kunnskap om insekter. Hun har skrevet Insektenes planet (2018) som ble Brageprisnominert og er oversatt til over 20 språk. Hun holder foredrag, skriver avis- og magasinartikler og opptrer jevnlig i radio. Til daglig er hun professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), på Ås.

«Oi, oi, oi! Sprekt om natur og kultur ... Skal du bare lese én bok om artsmangfold i år, er det definitivt denne.»

, nrk.no

«En innertier av en bok: Anne Sverdrup-Thygeson har skrevet en velformulert, morsom og spennende bok om sammenhengene i naturen.»

, Aftenposten

«Anne Sverdrup-Thygeson, som er professor og ekspert på bevaringsbiologi, er en mester i å presentere ny og fascinerende forskning (...) litt av en bragd at forfatteren lykkes med å tilføre miljødebatten så mye nytt, og med så stor kraft.»

, Klassekampen