Min side Kundeservice Bli medlem

Rønneimperiet

noveller

Nominert til Brageprisen 2015
I novellesamlingen Rønneimperiet skriver Hanna Dahl om hvordan språket på et eller annet tidspunkt begynte å forvrenge virkeligheten og menneskene i den. Om å forsøke å disiplinere humøret sitt, men ikke vite hvordan et disiplinert humør ter seg. Les mer

199,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Nominert til Brageprisen 2015
I novellesamlingen Rønneimperiet skriver Hanna Dahl om hvordan språket på et eller annet tidspunkt begynte å forvrenge virkeligheten og menneskene i den. Om å forsøke å disiplinere humøret sitt, men ikke vite hvordan et disiplinert humør ter seg. Om å ville til bunns i tristheten, eller i hvert fall litt dypere ned i materien. Om å frykte røntgenblikket som gjennomstråler alt du ser. Om å bli så godt som overmannet av lengsel og utkjempe en middels skuffende kamp mot døgnet. Om å bli henvist til en tro. Og om legionærene som vil gjenoppvekke imperiementaliteten - mens en kolonne av saktegående atomisbrytere dundrer gjennom isen. For imperiet er en grensesprengende kraft.Anmelderne mener:terningkast6
"Det er modent og innsiktsfullt, intelligent og språksikkert, særpreget og stemningsmettet. Hvert ord virker omhyggelig veid og nøye vurdert, og Dahl skriver med en autoritet som selv mange etablerte forfattere kan misunne henne. Det vil forundre meg mye om Rønneimperiet ikke er langt fremme i juryenes frontallapp når årets bøker skal settes pris på."
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenbladterningkast5
"Forfriskende novelledebut."
Erle Marie Sørheim, Dagbladetterningkast5
"Forfatteren debuterer med en sjelden sterk stemme ... en av høstens beste og klokeste bøker."
Stein Roll, Adresseavisen
"Novellesamlingen Rønneimperiet er en ambisiøs og selvstendig debut der fortellingene utspiller seg fra Kosovo til Sibir [...] Det er med lettelse man leser forfattere som ikke ligner på noen andre, forfattere som går sin helt egen skjeve, uventede vei og som kommer helskinnet fra det. Debutant Hanna Dahl er en slik. [...] «Å skrive om språkets utilstrekkelighet» høres ut som litteraturelitistisk navlebeskuelse, men med Rønneimperiet oppleves Hanna Dahl som en helt unik stemme. Skal man dra metaforen videre: en solist i en verden av korsangere."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
"Med fullt språklig trøkk, besk humor og stor kunnskap viser hun hvordan man både kan skildre en families indre liv og særpreg, og uanstrengt løfte framstillingen opp på et akutt, politisk nivå. Dette er lovende." 
Astrid Hygen Meyer, Klassekampen
"Det kan virke som om hvert ord er veid, målt og balansert i Hanna Dahls enormt språksterke bokdebut [...] Smal og allmenn på samme tid. Rønneimperiet er en glede å lese."
Karen Frøsland Nystøyl, Vårt Land
"Gjennomgående balanserer Rønneimperiet nydelig mellom det ugjenkjennelige og gjenkjennelige, det alvorlige og humoristiske, og den gjør det i et fleksibelt, oppfinnsomt språk som stadig går nye veier."
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten
"[...] ho går inn i si tid på ein overtydande og reflektert måte, og alt som debutant avslører ho eit genuint språkleg og litterært talent."
Oddmund Hagen, Dag og Tid
"Kva skuldast all denne viraken? Eg nemner i fleng: originale og varierte åstader, skildring av miljø ein ikkje ofte les om, språkleg originalitet og kreativitet: forfattaren er ikkje redd for å bruke gamle, nesten gløymte ord, ho gjer små vriar på faste formuleringar og får det til å bli augeopnarar både i språket og i historia. Språket endrar seg også frå miljø til miljø. Når eg så legg til at boka både byr på svart/skeiv/overraskande humor og tankevekkjande alvor og det gjerne side om side, så bør det vesentlegaste vere nemnt."
Marta Norheim, NRK
"Hanna Dahls debut Rønneimperiet skiller seg ut blant årets novellesamlinger."
Olaf Haagensen, Morgenbladet
"God bildebruk, særegne synsvinkler, og denne helt spesielle blandingen av en tematikk som dreier både rundt det personlige og det aktuelt politiske gjør Hanna Dahl til en av de mest egenartede og lovende debutantene jeg har lest i høst."
Anne Schäffer, Littkritikk.no
"En veldig bredde i stofftilfanget, der handlingen utspiller seg i så vel Kosovo og Sibir som i en norsk bygdevirkelighet. Men det store spennet kombineres med en veldig språklig konsentrasjon og dynamikk, der teksten nærmest får ny retning innen hver setning, men samtidig som helheten tetner seg til og åpner for overraskende dyp. Det er gjort med en særegen språklig kraft, og det er framfor alt denne som får Rønneimperiet til å stå fram som en debut helt for seg selv."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
"Dahl er forfatter, ikke nok en som har debutert."
Vidar Kvalshaug, Bok365

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Bokmål
ISBN
9788205421288
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2015
Originaltittel
Rønneimperiet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Rønneimperiet:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv