Meny
Jo Nesbø: Sjalusimannen og andre fortellinger

Sjalusimannen og andre fortellinger

Fortellingene i Sjalusimannen kretser rundt de sterkeste menneskelige følelsene. På klassisk Nesbø-vis møter vi det potensielt dødelige utfallet av sjalusi, begjær og utroskap. Jo Nesbø er selv en ivrig klatrer. Han vet alt om hvor viktig det er å kunne stole på den man klatrer med.

Les mer
Berømt forfatter
Drap
Sidevender
Følelser
Vår pris
305,-
Spar
44,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Kommer til lager 15.04.21

Vår pris: 305,-
Spar: 44,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Kommer til lager 15.04.21

Om boka

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, redaktør

I en tynn tråd

Selv om Jo Nesbø denne gangen har tatt turen til Hellas, er det et velkjent Nesbø-univers han tar oss med til. Kjærlighet, hat og sjalusi har vært tilbakevendende temaer hos Nesbø helt fra den aller første Harry Hole-romanen. Her får du et helt knippe fortellinger fra Nesbø, alle med utgangspunkt i sjalusi og begjær.

Et skadet dyr
Den greske etterforskeren Nikos Balli innehar en unik egenskap for en etterforsker: Ingen klarer i samme grad som han å avsløre hvorvidt sjalusi er motivet i en drapssak. Denne egenskapen har gitt ham kallenavnet Sjalusimannen, og det er denne egenskapen som har brakt ham ut på den lille turistøya Kalymnos. Ferieøya er normalt et stille sted, preget av svært lite vold. Drap er ytterst sjelden. Når en turist forsvinner, blir det derfor maktpåliggende for myndighetene å oppklare saken raskt for ikke å skade turistindustrien. Klatreren Julian er forsvunnet, og politiet mistenker tvillingbroren Franz for å stå bak. Balli ankommer øya for å avhøre Franz, og det ville ikke vært en Nesbø-fortelling uten en hovedperson som har sin egen bagasje.

«Det sies at jeg kan lukte sjalusi. Det er selvfølgelig feil. Sjalusi har ingen spesiell lukt, farge eller lyd. Men den har en historie. Og det er ved å lytte til den historien, både det som blir sagt og det som forties, at jeg kan avgjøre om det er et desperat, skadet dyr jeg sitter overfor. Jeg lytter og vet. Vet fordi det er meg, Nikos Balli, jeg lytter etter. Vet, fordi jeg selv er et slikt skadet dyr.»

Trekantdrama
Ballis egen opplevelse med sjalusi fra flere år tilbake henger ved ham og det er følelser han ser etter og kjenner igjen i avhøret av Franz. Saken synes klar, sjalusimannen Balli utfører raskt sitt oppdrag. Han trenger bare å si ja eller nei, så gjør etterforskerne resten, det er ikke hans bord. Balli er i utgangspunktet klar for å vende tilbake til Athen, men været slår om, og han blir værfast på øya, ikke uten følger for flere av de impliserte. For samtidig som liket av Julian blir funnet ille tilredt på stranda og etterforskningen av drapet skrider fram, opplever Balli at han er viklet inn i et trekantdrama som bringer hans egne opplevelser opp igjen til overflaten.

Jo Nesbø er selv en ivrig klatrer. Han vet alt om hvor viktig det er å kunne stole på den man klatrer med.

Kong Nesbø
Jo Nesbø som forfatter trenger ingen nærmere presentasjon, og for mange er også klatreinteressen hans godt kjent. I fortellingen «Sjalusimannen» får leserne gjennom Jo Nesbøs drevne klatrerblikk nye innsikter i hvordan klatringen gir uante muligheter til å gi en «hjelpende hånd» til dem man ønsker av veien. Også i de andre historiene utforsker Nesbø sjalusien videre. Andre steder, andre mennesker, men fortellingene viser oss at sjalusimannen Nikos Balli ville hatt mer enn nok å beskjeftige seg med, det være seg i Norge, London eller nær sagt hvor det skulle være. Som Harry Hole en gang har sagt: «Alle har noe de lever for. Noe som kan tas fra dem». 

 

Fakta

Utdrag

Om forfatteren

Jo Nesbø (f. 1960) er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 40 millioner eksemplarer og er oversatt til mer enn 50 språk. Siden debuten med Flaggermusmannen i 1997 har Nesbø høstet begeistring hos lesere og anmeldere verden over med romanene om etterforskeren Harry Hole. Forfatteren har mottatt en rekke priser. Han har også hatt stor norsk og internasjonal suksess med de fem barnebøkene om Doktor Proktor.