Min side Kundeservice Bli medlem

Den livlige hagen

skap et paradis for insekter, fugler og andre dyr

Mange arter av insekter og fugler trenger helt spesielle planter for å trives. Her er boka som forteller deg hvordan du skal plante smart for å få de aller fineste gjestene på middag.

Les mer

305,-

349,- Spar: 44,-

Paperback
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Lag en oase for fugler og insekter

Selv den aller minste hagen kan skreddersys for bestemte insekter, fugler og andre dyr. Bestem deg for hvem du vil ha på besøk og sørg for å plante de rette plantene.

Sangfugler elsker buskas, hekker og gjengrodde områder der de kan finne mat og skjul. Bier, firfisler og sommerfugler elsker solrike staudebed og aller helst en blomstereng. Sørg for at det er områder med både sol og skygge i hagen din. Har du plass til en liten dam, vil det glede mange fugler og insekter, sistnevnte med livssyklus som involverer vann. Når høstens løv faller, så ikke fjern alt, men sørg for å beholde en haug der trostene kan rote for å meske seg med et yrende liv av skrukketroll, meitemark, snegler og andre godbiter. La avblomstrede planter få stå. Insekter overvintrer i stengler og fuglene plukker ut frøene av de tørkede blomstene.

Dette er innledende råd i boka Den livlige hagen. Etter hvert tar forfatteren Elke Schwarzer for seg spesifikke arter og hva de må ha for å trives.

Ekorn og fugler
Hvem liker ikke å studere akrobatiske ekorn som hopper fra tre til tre? En stor hage med store trær passer derfor ekornet. Og sjarmøren vil gjerne ha et godt sted å bygge reiret sitt. En halvåpen fuglekasse er perfekt. Du får oppskriften på å lage en slik i boka. Ekorn spiser nøtter, frø og bær. Den sier heller ikke nei takk til friske granskudd. Sett gjerne ut en fôringsautomat med nøtter og solsikkefrø. By på en skål med vann eller anlegg en liten dam. Ekorn elsker hasselnøtter! Og det gjør også spettmeis, nøtteskrike og nøttekråke. Biene samler mer enn gjerne pollen fra hasselraklene. Å plante hassel er med andre ord en god idé. Ønsker du å hjelpe svarttrosten, kan du sørge for gode hekkeplasser. Det kan være kraftige klatreplanter eller en ellevill rosebusk. Selv om du ikke liker rips, så tenk på at flere fuglearter elsker de sure bærene. Ikke sky tistler. De er mat for de flotte stillitsene. Plant karriplanter i potter (må tas inn om vinteren) til blåmeis som gjerne bruker deler av planten til reirbygging. Antagelig virker den aromatiske planten antibakteriell.

Boka tar for seg ulike arter av fugler og gir deg tips om hvordan du skal sørge for gode plasser for reirbygging samt en beskrivelse av en rekke planter som passer norske forhold.

Humlebiller, blomsterfluer, sommerfugler ...
La det summe av liv i hagen. Bier, humler, blomsterfluer, sommerfugler, biller ... de kommer hjem til deg hvis du planter riktig. Ha en komposthaug i hagens skyggefulle hjørne der meitemark, løpebiller, tusenbein, skolopendere, snegler og skrukketroll kan trives. La barna få utforske dyrelivet i komposten. Det yrer! Gjør det lekkert for humlebilla. Du har sikkert sett den på skjermplanter som den velduftende mjødurten. Humlebilla liker også nyperoser. Blomsterfluene er vidundelig vakre og liker godt asters, bergmynte, eføy, ryllik, gullblomst og fløyelsblomst ...

Bygg et pinnsvinhus, fuglekasse og insekthotell. Eller hva med en flaggermuskasse? Boka gir deg gode instruksjoner og arbeidstegninger.

Du får en mer levende og spennende hage, dyra får litt hjelp til å overleve.

LES OM:

  • Hvordan lage en dyrevennlig hage
  • Lokkemat for fugler, insekter og ekorn
  • Hvilke planter du bør ha i hagen
  • Hvordan bygge hus til pinnsvin, fugler og flaggermus
  • Insektshotell

 

Medlemsvurdering:
Dette må være den nyttigste boka jeg har kjøpt i mitt medlemsskap i bokklubben! Nydelig bok! Informativ, koselig og med vakre illustrasjoner.

Anne Berit Grønbech

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Vega forlag
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
127
ISBN
9788282118774
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
24 x 17 cm
Nr
8200793

Medlemsblad

Om forfatteren

ELKE SCHWARZER er født i Berlin og er utdannet biolog. Hun har utgitt flere hagebøker, og tar de fleste bildene til bøkene selv. Hun har vært en ivrig insekt- og blomsterfotograf helt siden hun fikk sitt første speilreflekskamera som 16-åring. Schwarzer foretrekker å fotografere insekter og dyr i deres naturlige habitat – så autentisk som mulig. Aller helst bruker hun sin egen hage som motiv – den er økologisk, med naturlig kompost, torvfri jord og helt uten sprøytemidler.

Utdrag

Medlemmers vurdering

M
May L.Ananiassen – 01.06.2022

– Veldig enkel og lettlest bok. Den kan umulig ta motet fra noen når det gjelder å lage eller bevare hage. God beskrivelse av de fleste vanlige fugler og insekter.

A
Anne Berit Grønbech – 31.05.2022

– Dette må være den nyttigste boka jeg har kjøpt i mitt medlemsskap i bokklubben! Nydelig bok! Informativ, koselig og med vakre illustrasjoner.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den livlige hagen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Bål

Yngve Ryd
Innbundet 
409,- 449,-
Klompelompe
Ny!

Klompelompe

Hanne Andreassen Hjelmås
Innbundet 
375,- 429,-
 

Logg inn

Handlekurv