Meny
Katrine Marçal: Oppfinnelsens mor
Oppfinnelsens mor - Katrine Marçal

Oppfinnelsens mor

hvordan gode ideer blir oversett i en verden bygget for menn

; Lene Stokseth (Oversetter)

«Det er noe freidig og friskt ved denne boka. Marcal bruker humor, konkrete og underholdende historiske eksempler og ganske fabelaktige bilder, som hun analyserer og forsterker med teorier.»

, Dagbladet Terningkast 5

Hvorfor tok det 5000 år fra vi fant opp hjulet til noen kom på å sette hjul på en koffert? Det og mye annet morsomt, overraskende og interessant fra oppfinnelsenes historie kan du lese i Oppfinnelsens mor.

Les mer
Historie
Samfunn
Populær
Vår pris
332,-
Spar
47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Hvem finner opp verden?

Hvorfor tok det 5000 år fra vi fant opp hjulet til noen kom på å sette hjul på en koffert? Hvorfor ble elbilen utkonkurrert av bensinbilen på 1800-tallet? Hvorfor var de første dataprogrammererne kvinner? Det og mye annet morsomt, overraskende og interessant fra oppfinnelsenes historie kan du lese i Oppfinnelsens mor.

Visste du at:

  • En tredjedel av alle europeiske biler var elektriske for over hundre år siden? Hvorfor slo ikke disse stillegående, luktfrie, raske og lettbetjente bilene mer an?
  • Gravepinner ble oppfunnet før spydet? Det forteller en viktig historie om hva som driver innovasjonen.
  • Det tok 5000 år fra oppfinnelsen av hjulet til noen kom på å sette hjul på en koffert så det ble lettere å frakte sin egen bagasje?
  • Det måtte en bh-fabrikant og dennes dyktigste syersker til for å skape en romdrakt det var trygt å lande på månen med?
  • For 70 år siden var computeren en jente – bokstavelig talt? Før datamaskinene kom, var det å utføre beregninger et kvinneyrke. Kvinnene var også verdens første programmerere da datamaskinen ble bygget.

«En smart, vittig og fascinerende advarsel fra historien. Jeg elsket denne boka.» 

Caroline Criado Perez, forfatter av Usynlige kvinner

Hvor ble det av Petra Smart?
Historien er full av både smarte og merkelige oppfinnelser som løser små og store oppgaver. Forfatteren har morsomme, overraskende og illustrerende eksempler på hvorfor noen oppfinnelser har vunnet fram og andre ikke. Hvordan har det seg at oppfinnelser er blitt forsinket i årevis på grunn av kjønn? For hvem er det som får lov til å være med og finne opp verden? Forfatteren understreker at innovasjon er like mye å reparere som å knuse, nye oppfinnelser som hjelper, er like viktige som de som sprenger, og de kan da vel like gjerne bidra til markedets økosystem som å dominere det. Historien viser at teknologiske framskritt og den globale økonomien holdes tilbake av forestillingen om skillet mellom det mannlige og det kvinnelige, og der mannens premisser har fått definere utviklingen.

Her er det aha-opplevleser og uventede små kunnskapsbomber på hver side

Aha-opplevelser
Katrine Marçal skriver innsiktsfullt om alt fra romdrakter, klimatrussel og kunstig intelligens til hva historien om verdens første rullator kan fortelle om det økonomiske systemet vårt. Hun avslører mekanismene i gründervirksomhet, hvorfor tastaturet ble oppfunnet, hva hvalfangst og dagens teknoindustri har med hverandre å gjøre, at det var fru Benz som frontet bensinbilen som det nye persontransport-kjøretøyet – utstyrt med hårnål og strømpebånd som hun fikset motoren med underveis på første langtur – og hvorfor oppfinnelsen av graveredskaper burde få sin selvfølgelige plass ved siden av spydet.

Her er det aha-opplevleser og uventede små kunnskapsbomber på hver side. Det er bare å glede seg! 

 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Cathrine Krøger, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 301
ISBN: 9788202747213
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Mother of invention
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8200874
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Katrine Marçal (f. 1983) er svensk journalist og forfatter bosatt i England. Hennes forrige bok, Hvem laget middagen til Adam Smith? (2015) er oversatt til over tjue språk og ble nominert til Augustprisen for beste fagbok. Marçal skriver  om økonomi og politikk for Dagens Nyheter.

«Det er noe freidig og friskt ved denne boka. Marcal bruker humor, konkrete og underholdende historiske eksempler og ganske fabelaktige bilder, som hun analyserer og forsterker med teorier.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Øyeåpnende om hvordan kvinners svakere muskler og manglende krigslyst styrer teknologisk utvikling på skjulte måter.»

, Aftenposten