Meny
 

Villmarkshåndboka

friluftsliv i de nordlige skoger

; Lars Fält ; Ray Mears (Fotograf) ; Ann Høydalsnes (Oversetter)

Hva bør du ha med deg på langtur i skogen om vinteren? Hvordan tenne opp bål raskest? Hvordan overleve hvis du går deg bort i villmarka?

I Villmarkshåndboka får du svar på alle spørsmål, uansett om du skal på en kortere sommertur eller på en langtur her i nord.

Les mer
Vår pris
409,-
Spar
40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 409,-
Spar: 40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

I Villmarkshåndboka finner du løsningen på de fleste utfordringer. Du finner for eksempel mye om orientering med kart og kompass (som faktisk er nødvendig å kunne selv om du også har en gps), om å fyre bål selv om alt er vått og vanskelig, pakking, hvordan håndtere kulde, spiselige ting i naturen, hvordan lage et skjul og hva du kan gjøre hvis noen blir skadet. Dette er en stor bok. Beskrivelsene er detaljerte. Selv om du har vært ute en vinternatt før, vil du garantert finne mye nyttig stoff.

En bomullsdott med vaselin ...
En gjenganger i denne type bøker, er fyring av bål. Men bål er viktig. Uten et bål kan turen bli ugrei, og akkurat denne boka har utallige gode tips til hva du kan bruke som tennemne, altså hva du skal starte bålet med. Er det skikkelig hast og vanskelig å finne noe egnet, kan en bomullsdott med litt vaselin på være redningen. Og det har vi forhåpentlig i førstehjelpsmappen. Smart. Videre er det et vell av gode tips på praktiske løsninger med tanke på oppheng av kaffekjeler eller tørking av klær, hvordan spikke provisoriske redskaper eller sette opp en duk som beskytter mot vær og vind. Hva gjør du når sulten gnager og du har gått tom for mat. I nøden spiser fanden fluer, i hvert fall maurlarver, og boka gir metoden for hvordan du på en genial måte kan samle disse ved hjelp av for eksempel en presenning! Masse proteiner og god smak i stekt tilstand, lover forfatterne. Hvordan fange fisk på tur i villmarka uten medbrakt utstyr? Man kan faktisk bruke kroker av torner eller metallsplinter. Men å ha med et lite og lett fiskegarn nederst i sekken på langtur, er absolutt noe å tenke på til neste gang.

Et minimum av gore tex og high tech
Forfatterne oppsøker nok ikke nærmeste sportsbutikk og legger igjen tusenvis av kroner på gore tex og fancy ting før de legger av gårde … de spikker en skje når de trenger den, de har havregryn og andre tørrvarer i skinnposer … Forfatterne har lært av samer og inuitter og er ikke akkurat fjollete. Må si jeg har sansen! Man bruker det man har. Reparere lastepulken? Jammen er det ikke en trepulk de viser fram. Og jammen har jeg ikke en slik selv. Alt som kan repareres er bra utstyr! Og alt trenger ikke være siste skrik for den som ikke skal ligge først i løypa. Her finner du mye du ikke vil finne andre steder. For eksempel hvordan lappe klær og reparere belter, lage en rammesag eller erstatte en padleåre som har brukket. Får du bruk for truger? De kan lages av tynne bjørkegreiner og tau. Trenger du en kjele? Den kan lages av never. Du trenger ikke dra på alt av utstyr, men det er lurt å ha med et minimum av verktøy. Har økseskaftet gått i stykker og du lurer på hvordan få det fjernet så du kan sette på et nytt? Boka har løsningen.

Villmarkshåndboka har blitt til gjennom 30 år og er resultat av et samarbeid mellom to gode venner som stadig søker ut i Skandinavias nordlige skoger. Nå kan du få glede og nytte av disse forfatternes oppsamlede kunnskaper.

Les om:

 • Den boreale verdenen
 • Utstyr og klær
 • Kuldeskader
 • Grunnleggende skogkunnskap
 • Navigasjon
 • Ild
 • Sommerturer
 • Vinterturer
 • Mat i villmarka
 • Overlevelse
 • Langtur

 

Fakta

Bla i boka

 

Om forfatterene

RAY MEARS (f. 1964) er overlevelsesinstruktør, villmarksguide og fi lmskaper. i årevis har han streifet rundt i de nordlige skoger, mye alene og med kano. i mange år dro han på turer uten sovepose, og han har opparbeidet grunnleggende teknikker for hvordan overleve i villmarka med et minimum av utstyr.

LARS FÄLT (f. 1945) har militær bakgrunn og spesialkurs i arktiske overlevelsesferdigheter og har drevet mye med opplæring av rekrutter i det svenske forsvaret. som pensjonist tilbringer han mye av sin tid på tur, og helst sammen med barnebarnet.