Meny
 

Bursdagsgaven

; Bente Klinge (Oversetter)

Charleston, 1803: I den rike, hvite Grimké-residensen er hele familien samlet for å feire datteren Sarahs elleveårsdag. En rekke av byens prominente borgere er invitert. Sarahs bursdagsgave er av det grandiose slaget, som seg hør og bør: Hun får den jevnaldrende slavejenta Hetty Handful i gave. Les mer

Vår pris
318,-
Spar
31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 318,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Charleston, 1803: I den rike, hvite Grimké-residensen er hele familien samlet for å feire datteren Sarahs elleveårsdag. En rekke av byens prominente borgere er invitert. Sarahs bursdagsgave er av det grandiose slaget, som seg hør og bør: Hun får den jevnaldrende slavejenta Hetty Handful i gave. Så skjer det noe oppsiktsvekkende: Sarah takker bestemt nei. Resultatet blir en svært opphetet scene, som Grimké-familien slettes ikke kan være bekjente av. Hetty skal heretter være Sarahs slave, noe annet kommer ikke på tale. Som straff for sin upassende oppførsel må Sarah skrive til alle gjestene og be pent om unnskyldning.


Små jenter skal ikke lese jus
Sarah gir seg imidlertid ikke - får hun ikke lov til å takke nei til å eie Hetty, skal hun sannelig gi henne fribrev. Far Grimké er en respektert dommer og har et rikholdig juridisk bibliotek. Sarah leter seg fram til et oppsett på et gyldig fribrev - men moren hennes finner brevet og river det i stykker. Små jenter i South Carolina skal ikke lære slavebarna å lese, drømme om å avskaffe slaveriet eller om å studere jus - de må konsentrere seg om broderi, håndskrift og bibel. Deres skjebne er å bli gift.


Sterke kvinneskjebner
Hetty Handful prøver på sin side å finne seg til rette i Grimké-huset mens hun fabulerer om verden utenfor murene som omslutter slavegården. Hettys mor er slaven Charlotte, som er husets høyt respekterte sydame. Charlotte gjør stadig opprør mot tilværelsen, og drømmer om å kjøpe seg selv fri. Ironisk nok er denne høyt spesialiserte fagkunnskapen med på å gjøre Hetty og Charlotte til svært verdifulle eiendeler. Sarahs mor er husets frue, hardnet av brustne drømmer og elleve barnefødsler. Hun styrer sin husholdning med jernhånd. Sarah og Hetty er like gamle og sover under samme tak - men utover det er deres liv grunnleggende ulike. Til tross for denne kløften oppstår det et slags vennskap mellom jentene.


Knallsterkt comeback
I Sue Monk Kidds mektige nye bok følger vi Sarah og Hetty og deres kamp for et verdig liv gjennom 35 år. Bursdagsgaven er en flammende sørstatsroman om håp, mot, frihetstrang og behovet for å ha en stemme i verden. Den handler om levd liv og trekker leserne inn i en annen tid og en fremmedartet verden. Boka er basert på en sann historie, og den gikk rett inn på førsteplass på New York Times' bestselgerliste. Nå er det norske leseres tur til å ta del i denne rystende, tankevekkende og vakre boka - og til å kjenne på takknemligheten for at vi lever her, nå.Det er ikke mulig å lese denne boka uten å tenke nytt om kvinners status og alle de glemte heltinnene som har spilt en rolle for å føre oss dit vi er i dag.

Oprah WinfreyEn usminket skildring av slaveriets råskap ... en opplysende roman som vil skape reaksjoner.

The Observer
Sue Monk Kidds 'Bienes hemmelige liv' var et must for alle lesesirkler. Bursdagsgaven kommer til å gjenta den suksessen.

The GuardianÅrets 'Barnepiken' - bare bedre.

The Sun

Fakta