Meny

Den elskelige giftblandersken

; Tor Tveite (Oversetter)

Det er duket for røff humor og en god dose folkelighet! Gjør deg klar for denne godbiten av en roman fra en av Nordens mest populære historiefortellere. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Den snedige oberstinnen

Det er duket for røff humor og en god dose folkelighet! Gjør deg klar for denne godbiten av en roman fra en av Nordens mest populære historiefortellere. 

Nesten ingen vet at den fornemme oberstinnens liv er et mareritt. Hun lever sitt tilsynelatende rolige liv, men i det stille lærer hun seg en ny, faretruende ferdighet. For sikkerhets skyld ... 

Slubbert på døra
77-årige oberstinne Linnea Ravaskas tilbaketrukne liv forstyrres bare av en ting. Hun gruer seg inderlig hver gang pensjonen utbetales, en gang i måneden. Da tropper nemlig også hennes slubbert av en fostersønn opp. Han inviterer med seg kompiser som spiser og drikker og hygger seg med hennes penger. Og når de har spist og drukket, gjør de ugagn. De slår i stykker ting og plager dyrene hennes. Og når de er lei av det, drar de av gårde og terroriserer nabolaget. 

«Folkelig skildring med robust humor.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

Når gode råd er dyre
Hver gang fostersønnen, som egentlig er hennes avdøde manns foreldreløse nevø, dukker opp og lager trøbbel, må hun ta ekstra hjertemedisin. Hun, som tok seg av ham i oppveksten, reddet ham ut av knipe etter knipe da han tok fatt på sin kriminelle karriere, har aldri fått annet enn problemer tilbake fra ham. Han, på sin side, føler seg forfulgt av uhell. Ikke går det bra med brekkene han gjør, trygden han mottar er alt for lav til å dekke utgiftene til øl, sprit og damer, og alltid havner han i politiets søkelys. Det minste han kan forvente, synes han, er at hans (ganske) nære slektning som har en (ganske) god pensjon, tar ham og kompisene imot og etterkommer alle deres ønsker og påfunn. 

Skumle planer
Så nå er han blitt et månedlig mareritt. Linnea skammer seg over slynglenes oppførsel, og etter at hun høyst ufrivillig har blitt regelrett tvunget til å skrive under på et testamente i fostersønnens favør, er begeret fullt. De tre  kameratene oppfører seg så truende at hun skjønner at de pønsker på noe riktig ille. Og Linnea, som gjennom et langt liv som tilskuer til overmodige menns gjøren og laden har notert seg ett og annet bak øret, tenker at hun må ta saken i egne hender. 

«Elegant, burlesk og syrlig liten sak fra en av Finlands aller fremste humorister.»

Sindre Hovdenakk, VG

Katt og mus-lek
Men hvordan kan en spedbygd, liten 77-årig dame hamle opp med unge, sterke, hemningsløse menn? Det første hun må gjøre, er å komme seg utenfor den selvsentrerte fostersønnens rekkevidde. Og mens han og kompisene legger planer for hvordan han skal få slått kloa i pengene hennes en gang for alle, setter hun i gang med å lære seg en ny ferdighet. For er det ikke lurt, bare for alle tilfellers skyld, å friske opp kjemikunnskapene fra skoledagene? Hun begynner med å slå opp i leksikon på G for gift ... 

Det utvikler seg raskt til en katt og mus-lek med fatale konsekvenser. Men hvem er katten og hvem er musa? 

 

Fakta

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Arto Paasilinna (1942–2018) var forfatter og journalist og etterlot seg en stor litterær produksjon. Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1972, og det store gjennombruddet kom med Harens år i 1975. I dag er hans bøker oversatt til bortimot 50 språk, og forfatteren ble tildelt en rekke litterære priser i bl.a. Italia og Frankrike.