Min side Kundeservice Bli medlem

Den lukkede bok

"Et stormvær av en roman""..sommerens store leseopplevelse her til lands."

Terje Stemland, Aftenposten

Året er 1875. Tjueén år gamle Frederikke Leuenbech lever en søvngjengeraktig og overbeskyttet tilværelse som brått skal opphøre idet hun treffer den idealistiske og sjarmerende fødselslegen Frederik Faber. Les mer

399,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Året er 1875. Tjueén år gamle Frederikke Leuenbech lever en søvngjengeraktig og overbeskyttet tilværelse som brått skal opphøre idet hun treffer den idealistiske og sjarmerende fødselslegen Frederik Faber. I kretsen omkring Frederik finner vi flere av Det moderne gjennombrudds mest markante personligheter, J.P. Jacobsen, P.S. Krøyer, Herman Bang og -- ikke å forglemme -- Georg Brandes.

Med denne gruppen mennesker er det Frederikke innleder et tilsynelatende misunnelsesverdig liv i frihet og økonomisk uavhengighet og med utstrakt selskapelighet. Men under den perfekte overflaten lurer hemmelighetene og de skjulte lengslene. Frederikke presses til å gjøre valg som skal få store konsekvenser for hennes omgivelser og for henne selv.

Medlemsvurdering:
Handlingen foregår i 1880-årenes København, hvor vi møter Fredrik og Frederikke som lever bohemenes sorgløse liv. De inngår en avtale om ekteskap, om et samliv som skal leves i frihet og uavhengighet. Etter hvert går det opp for både Frederikke og leseren at denne friheten har sin pris. "Den lukkede bok" er en roman som en hengir seg til, helt og holdent. Den byr på en historie som griper momentant tak, og holder fast til siste side er lest. Det er lett å forstå hvofor en bok kan gjøre så stort inntrykk når fortellingen er så frodig og personene så varmt og rikt skildret. Som leser sitter man igjen og fabulerer om sin egen frihet og feighet, om sine egne valg og sitt eget liv. Les den!

indi

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202294670
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2008
Originaltittel
Den lukkede bog

Lytt til utdrag

Anmeldelser

"Et stormvær av en roman""..sommerens store leseopplevelse her til lands."

Terje Stemland, Aftenposten

Medlemmers vurdering

i
indi – 02.11.2009

– Handlingen foregår i 1880-årenes København, hvor vi møter Fredrik og Frederikke som lever bohemenes sorgløse liv. De inngår en avtale om ekteskap, om et samliv som skal leves i frihet og uavhengighet. Etter hvert går det opp for både Frederikke og leseren at denne friheten har sin pris. "Den lukkede bok" er en roman som en hengir seg til, helt og holdent. Den byr på en historie som griper momentant tak, og holder fast til siste side er lest. Det er lett å forstå hvofor en bok kan gjøre så stort inntrykk når fortellingen er så frodig og personene så varmt og rikt skildret. Som leser sitter man igjen og fabulerer om sin egen frihet og feighet, om sine egne valg og sitt eget liv. Les den!

T
Tussi – 05.06.2007

– Dette er ikke romanen for de som trenger en happy ending der helten og heltinnen rir inn i solnedgangen, det forstår vi allerede helt i begynnelsen av boken, der en 80 år gammel Frederikke beskrives. Likevel drives man videre gjennom boken i et håp om å forstå hvordan den milde og sjenerte 21 gamle Frederikke utvikler seg til å bli et forbitret og desillusjonert hespetre på sine gamle dager. Boken er fin og gir mange flotte dialoger og stemningsbeskrivelser, men den er også dypt tragisk. Det er en tilsynelatende total mangel på kommunikasjonsevne mellom hovedpersonene. Dette var antagelig normen på slutten av 1800-tallet, men det virker totalt lammende på den friheten som hovedpersonene utbasunerer stolthet over å ha. På dette området er romanen genial da den viser hvordan begrepet "frihet" er avhengig av den tiden den utøves i. En absolutt lesbar bok, men ingen gledesspreder.

A
Anna Karenina – 09.04.2006

– Dette var romanen som gjorde størst inntrykk på meg i 2004. Handlingen finner sted på slutten av 1800-tallet i Danmark, hvor Frederikke lever et rolig og beskyttet liv helt til hun introduseres for de intellektuelle bak Det moderne gjennombruddet i Danmark. Hun forelsker seg i idealistiske Frederik. Men alt er ikke slik det i utgangspunktet ser ut. Som bitter gammel dame ser hun med sorg tilbake på sin ungdom og sitt forhold til Frederik. Dette er en deilig murstein av en roman. Den er gammeldags i formen, men det er usedvanlig stilsikkert gjort. Jeg fikk utrolig medfølelse for både Frederik og Frederikke.

H
Hanne – 29.12.2005

– Vi møter Fredrikke som ska giftes vekk til en respektert prest. Da vi befinner oss på 1800tallet, har ikke Fredrikke noe hun skulle ha sagt, selv om hun ikke elsker ham. Like før bryllupet finner hun en utvei. Hun omgås med blant annet Georg Brandes og han venner, en frilyndt krets. Fredrik, en av dem, er utdannet lege, og tror ikke på kjærligheten. Men press fra samfunn og familie gjør at han og ønsker å gifte seg. Fredrik og Fredrikke hjelper derfor hverandre, og gifter seg. Innad, har de frihet til å gjøre det de vil, og utad er de et lykkelig par.
Men idyllen er for god til å være sann. Og problemene til "Rikke" møter vi gjennom gode skildringer. Vi lærer å forstå hennes liv og hennes valg. En god bok, lettlest, men litt lang.

K
Kristin – 07.09.2005

– Dette er en roman om Frederikke. I bokens innledning møter vi henne som en gammel, ensom og bitter kvinne. Hun ser tilbake på et spennende men vanskelig liv i borgerskapets København på 1800 tallet. Frederikkes kjærlighet og liv er sterkt preget av hennes ekteskap med den enestående og uimotståelige Frederik Faber. Frederikke har mange muligheter, men bruker dem ikke og hun utvikler seg etterhvert til å bli nesten ondskapsfull, uten medfølelse og toleranse. Forfatteren har skrevet en spennende og levende bok om frigjøring og menneskeverd. Den beskriver interessante personligheter og har svært uttrykksfulle beskrivelser av personer og deres miljø. Det er en svært god bok, historien har et fantastisk driv som gjør at en motvillig legger den fra seg. Historien om Frederikke er en beskrivelse av hvordan ens egen fordømmelse kan bli en forbannelse for en selv.

C
Cecilie – 18.08.2005

– "Den lukkede bok" er en god bok. Den er lang, kanskje litt for lang, men en god stemning. Boka er historien om Frederikke og hennes liv på slutten av 1800-tallet i Danmark. Frederikke har i utgangspunktet stor tro på kjærligheten, men gjennom livet erfarer hun at kjærligheten ikke er noe selvsagt. Hun er i utgangspunktet en forsiktig kvinne, som faller pladask for sjarmøren Frederik. Livet sammen med Frederik blir ikke akkurat som hun har tenkt seg. Det blir ensomt, og hemmelighetsfullt.
Jeg hadde glede av å lese denne boka på dansk, og likte det jeg leste. Jeg vil anbefale denne boka, som muligens passer kvinner best!?

A
Arvid – 26.07.2005

– Boka om Frederikke og hennes liv er en av de mest feirede skjønnlitterære utgivelsene i Norge i år. Ergo "skred jeg til verket" med høye forventninger - dette er et kalas av en bok, tenkte jeg. Men akk: denne boka er sterkt overvurdert. Først av alt en advarsel: dette er en "kvinneroman", uavhengig av hva sinte opponenter nå må mene om begrepet. Alle disse skildringene av Frederikkes begeistring for fødselslegen Frederik Faber og hans fantastiskhet på alle måter, er åpenbart god mat for middelaldrende familiekoner som vil drømme seg bort! Bokas tråd er de frie og liberale tankers møte med trangsyn og konvensjoner, og mange av dialogene fra familiemiddagene er underholdende og drivende. Poetisk holder boka en svært klisjeaktig tone, med en del heldige unntak. Boka rommer 500 sider - jeg ville ha brukt tiden min på annet enn å lese denne.

B
Bokormen – 30.06.2005

– Handlingen foregår i 1880-årenes København, hvor vi møter Fredrik og Frederikke som lever bohemenes sorgløse liv. De inngår en avtale om ekteskap, om et samliv som skal leves i frihet og uavhengighet. Etter hvert går det opp for både Frederikke og leseren at denne friheten har sin pris. 'Den lukkede bok' er en roman som en hengir seg til, helt og holdent. Den byr på en historie som griper momentant tak, og holder fast til siste side er lest. Det er lett å forstå hvofor en bok kan gjøre så stort inntrykk når fortellingen er så frodig og personene så varmt og rikt skildret. Som leser sitter man igjen og fabulerer om sin egen frihet og feighet, om sine egne valg og sitt eget liv. Les den!

T
Tulladatter – 03.11.2004

– Den unge jenta Frederikke vokser opp i en overklassefamilie i Danmark på 1800-tallet. Her lever hun en overbeskyttet tilværelse, og er den stille og forsagte jenta i familien som alltid gjør som hun skal. Hun er forlovet, men er ikke overbegeistret for forloveden sin. Så dukker den kjekke og sjarmerende legen Fredrik Faber opp i livet hennes, og Frederikke forelsker seg. Han kommer med tanker om frihet og frigjøring til henne, og hun bryter med familien for å inngå et rent proformaekteskap med ham for at de begge skal få sin frihet. I begynnelsen av boken møter vi en bitter og gammel Frederikke som ser tilbake på livet sitt, og etterhvert går det opp for en hvorfor Frederikke er så bitter. Boken handler om lengsler og drømmer og det å få sine drømmer knust, og om den evige kjærligheten. Boken er utrolig godt skrevet. Fortellerstemmen i boken stiller seg ikke alltid på Frederikkes side, og med sine ironiske kommentarer til hovedpersonen blir romanen morsom og annerledes, og den blir aldri kjedelig eller monoton. Uten tvil den beste historiske romenen jeg har lest!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den lukkede bok:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv