Meny
Håkan Nesser: Halvmorderen

Halvmorderen

en beretning om Adalbert Hanzon i nåtid og fortid, forfattet av ham selv

; Elisabeth Bjørnson (Oversetter)

«I en egen klasse»

, Trønder-Avisa Terningkast 6
Hovedpersonen i Håkan Nessers roman har sonet for et drap han dessverre ikke har begått. Så treffer han igjen en kvinne som kan renvaske ham. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
300,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 99,-
Spar: 300,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Et helt liv som halvmorder

Adalbert Hanzons liv bærer preg av en ungdomsforelskelse og en drapsdom. Plutselig inntreffer en hendelse som endrer hele tilværelsen hans. 

73 år gamle Adalbert Hanzon lever et svært stille og tilbaketrukket liv. Bortsett fra en jevnaldrende nabo som han pleier jevnlig omgang med og en prateglad kusine han av og til treffer, tilbringer han tiden stort sett alene. 

Kvinnen på apoteket
Så inntreffer en hendelse som en dag får ham ut av mønsteret. Under et apotekbesøk ser han det som kan være en kvinne han kjente i sitt tidligere liv. En kvinne han kjente svært godt en sommer på 1970-tallet. Livet til Adalbert har ikke vært helt uten utfordringer. Som gammel ser han nå blant annet tilbake på et langt liv bak murene etter å ha sonet for et drap han strengt tatt ikke kan (men gjerne skulle) ha begått. 

«'Halvmorderen' befinner seg helt i toppsjiktet av Håkan Nessers omfattende produksjon.»

Ola Hegdal, nrk.no

Den skjebnesvangre sommeren
Hvis kvinnen han så på apoteket er den han tror, kan saken kanskje få sin oppklaring. Men de eneste som kan hjelpe ham med å spore opp kvinnen og finne ut hva som skjedde for et halvt århundre siden, er irriterende nok hans småsure nabo Henry, samt den nevnte kusinen som i utgangspunktet er mest interessert i å få ham til å begynne å mosjonere. Jakten på den mystiske kvinnen, og ikke minst svaret på hva som egentlig skjedde den gangen, medfører at Adalbert motvillig må knytte seg tettere til menneskene i livet sitt. I ettertid skal det vise seg at akkurat dét kan ha vært bra for ham.

Skyld og Skam
Jakten på kvinnen og hendelsene i fortiden utløser også et ønske i Adalbert om å skrive historien om sitt liv. Et liv preget av det han omtaler som sine faste følgesvenner Skyld og Skam. De har alltid vært der, og de kommer aldri til å forlate ham. Men hva det er i fortiden som tynger ham, må han skrive fram for både seg selv og for oss leserne. Og om det så er skyld og skam som har preget ham gjennom livet, så er fortellingen om livet hans langt mer humørfylt enn som så. Etter hvert som han jobber seg gjennom livet sitt, er det en erkjennelse som etter hvert også går opp for Adalbert selv: kanskje er ikke livet så galt likevel. 

Sorgmunter feelgood
For det er alt annet enn livslede som preger Adalbert og hans to gode hjelpere når de spaner etter kvinnen som kan redde ham. Hans eneste sikre spor er at kvinnen han leter etter, hadde en tatovering. Ikke et vanlig syn på kvinner på 1970-tallet og heller ikke så lett å oppspore i dag med tanke på at tatoveringen var plassert like over kvinnens hjerte. I jakten på en bekreftelse ender derfor Adalberts kusine opp i badstuene i byens svømmehaller på jakt etter et tatovert kvinnebryst. Om hun finner det eller ikke, får bli opp til leserne å finne ut av, men bli ikke overrasket om du gjennom Nessers sorgmuntre feelgood-roman får noen uventede svar på hva som skjedde denne sommeren for snart 50 år siden. 
 

«Mord, skam, skyld og kjærlighet – ingrediensene i Håkan Nessers nye roman er klassiske.»

Victor Malm, Expressen

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Per-Magne Midjo, Trønder-Avisa
Terningkast 5 Ingvar Ambjørnsen, VG
Terningkast 5 Cathrine Krøger, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 269
ISBN: 9788252590890
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Halvmördaren
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8157286
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Håkan Nesser (f. 1950) er en av svensk litteraturs store fortellere. Han har hatt stor suksess med bøkene om førstebetjent Van Veeteren og om Gunnar Barbarotti. Debuten kom i 1988 med romanen Koreografen. I 1993 mottok han Svenska Deckarakademins debutantpris for den første boka i serien om Van Veeteren. Borkmanns punkt og Kvinnen med fødselsmerket ble kåret til «Årets bästa svenska deckare». Den sjuende Van Veeteren-boka, Carambole, ble kåret til beste skandinaviske kriminalroman 2000. 

«I en egen klasse»

, Trønder-Avisa Terningkast 6

«Håkan Nesser beviser nok en gang at han er en av de beste fortellerne i nordisk krim.»

, VG Terningkast 5

«Den forsofne, alkoholiserte misantropen Adalbert Hanzon har sluppet ut av fengsel etter en drapsdom. Nå ser han en kvinne fra sin fortid, og skriver sine memoarer – utrolig vittig og overraskende på sitt vis.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Han er en av Sveriges mest stødige leverandører av kvalitetskrim, med atskillig høyere litterære og språklige kvaliteter enn hopen. Romanene hans spenner fra jevnt bra, til aldeles utmerket. Årets roman, 'Halvmorderen', oversatt av Elisabeth Bjørnson, befinner seg helt i toppsjiktet av Håkan Nessers omfattende produksjon.»

, nrk.no

«'Halvmorderen' er ei bok man skulle ønske varte lenger, en handling vi ønsker å forbli i (...)»

, Dagsavisen

«Mord, skam, skyld og kjærlighet - ingrediensene i Håkan Nessers nye roman er klassiske.»

, Expressen

«En nytelse å lese Nessers sorgmuntre skrøne.»