Historia om det tapte barnet

; Kristin Sørsdal (Oversetter)

Serie: Napoli-kvartetten 4

Elena Ferrantes fjerde Napoli-roman er et suverent verk. Stiger og stiger mot sitt uunngåelige antiklimaks - døden.

, Dagbladet Terningkast 6
I Historia om det tapte barnet møter vi igjen Elena og Lila, i Napoli, deres felles fødeby. Elena og Lila er noenogtredve, og ikke siden barndommen har de bodd så nær hverandre. En kraftfull avslutning på historien om et livslangt vennskap. Les mer
Vår pris: 262,-
Spar: 37,-

Veil. pris: 299,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 13 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Janneken Øverland, skribent og tidligere forlagsredaktør

Lila har vært i Napoli, Elena har studert og bodd mange steder. Livet har utviklet seg forskjellig for dem.

Lila og Elena
Lila giftet og skilte seg tidlig, men fikk en sønn. Hun bor sammen med nabogutten Enzo, sønnen til grønnsakhandleren. Etter flere slitsomme jobber har de, som begge er flinke med tall og teknikk, svingt seg opp i den nystartede databransjen. Lila var en sterk og sta unge. Raseriet hennes mot de lokale mafiafamiliene er ennå like heftig, og gjennom å skape arbeidsplasser har hun fått en viss innflytelse. Hun jobber for å avsløre de korrupte, jevnaldrende mennene, ikke minst Solara-familien, og deres livsfarlige makt.

Elena vokste i løpet av den tredje boka ut av ekteskapet med den solide Pietro. Når hun møter igjen Nino, den flinke og sjarmerende nabogutten og akademikeren, som både hun og Lila var forelsket i, oppdager hun at hun vil ha mer ut av livet. Bok tre sluttet dramatisk med at Elena for første gang satte seg i et fly, som «fri» kvinne, sammen med Nino, på vei til Frankrike.

Elsket og begjært
Bok fire tar opp tråden og viser den ekstatisk og erotisk lykkelige Elena, som føler seg elsket og begjært, som får til å skrive både romaner og politisk engasjerte tekster, som blir tryggere på seg selv. Og som bruker Lila som kilde og inspirasjon for forfatterskap og engasjement. Men vi møter også den sjalu Elena, som ser Nino betrakte både andre kvinner og ungdomskjæresten Lila, og som er i skvis mellom barna, elskeren og forfatteryrket.

Store rystelser
Innenfor romanens store ramme er det den tilbakeskuende Elena Greco som forteller alt, energisk, sårt og underholdende. Kapitlene avsluttes med plutselige poenger, spenningen holdes oppe på flere plan samtidig. I selskap med Elena kan leseren egentlig aldri lene seg tilbake. Overraskelsene ryster fortellingen, slik det autentiske jordskjelvet i Napoli-området gjorde i november 1980. I boka blir jordskjelvet et krisepunkt for de to kvinnene, nesten på linje med det som skjer fire år senere, og som setter seg fast, i enhver leser, som en nesten fysisk, litterær opplevelse.

Avslutning med sorg og kjærlighet
Historien har mange spenstige dialoger. Noen ganger rommer de skikkelig konfliktfylte krangler, på et napolitansk som klinger gjennom den nynorske oversettelsen. Elenas forhold både til mor og svigermor byr på saftige ordvekslinger. En av dem ender med følgende salve, til svigermor «(du er) berre ei hyklersk besteborgarfrue som feiar svineriet sitt under teppet.» Moren, som hun har vært på vei bort fra alltid, får, etter som de begge blir eldre, en litt annen rolle. Noe av hemmeligheten bak Ferrantes store suksess ligger i at hun portretterer kvinner i roller som mange kjenner seg igjen i, nesten uavhengig av alder. Mor-datter-forholdet var og er en kilde til både frustrasjon og inspirasjon. I det relativt tradisjonelle Sør Italia, er det troverdig at både en Elena og en Lila, nybrottsdamer hver på sin måte, ville ha vakt stor oppmerksomhet, men også fått støtte. For kanskje er det, når alt kommer til alt, kjærlighet og hjelp fra mødrene som åpner for at forandring og nye kvinneroller kan vokse fram.

Av disse fire briljante Ferrante-bøkene er det nok denne siste som rommer mest dramatikk, mest sorg og mest kjærlighet.

Den fjerde og avsluttende boka i Napoli-kvartetten bekrefter attesten New York Times har gitt forfatteren Elena Ferrante: «en av vår tids største romanforfattere".

Fakta

Om forfatteren

Elena Ferrante er født i Napoli. Siden debuten i 1992 har hun gitt ut flere kritikerroste romaner. Napoli-kvartetten ble Ferrantes internasjonale gjennombrudd. Rettighetene til bøkene er solgt til 33 land, og de har fått strålende kritikker. Elena Ferrante er et pseudonym. Ingen andre enn det italienske forlaget kjenner identiteten til Elena Ferrante.

 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Elena Ferrantes fjerde Napoli-roman er et suverent verk. Stiger og stiger mot sitt uunngåelige antiklimaks - døden.

, Dagbladet Terningkast 6

Det er bare å sette fram godstolen, rydde tid og lese Ferrante! Siste del i Napolikvartetten er besettende og dypt bevegende.

, VG Terningkast 6

Ferrante er ein særs verdig kandidat til nobelprisen i litteratur. Same kven ho «eigentleg» er.

, Dagsavisen

Elena Ferrantes Napoli-kvartett er avsluttet, og det med stil. Jeg har sagt før at bøkene er en triumf for den realistiske romanen. Det står jeg ved.

, NRK P2