Meny
 

Ikke gråte

roman

; Hilde Grythe (Oppleser) ; Gøril Eldøen (Oversetter)

«Denne anmelderen har allerede funnet sin favorittbok av året. Lydie Salvayre skriver lysende godt og originalt. ... Denne boka må du bare få med deg.»

, Dagbladet Terningkast 6
«Vi befinner oss i Spania i 1936. Borgerkrigen er like ved å bryte ut, og moren min er en vrang fattigjente. En vrang fattigjente er en fattigjente som åpner kjeften. Den 18. juli 1936 åpner moren min kjeften for første gang i sitt liv. Les mer
Vår pris
299,-

(Nedlastbar lydbok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Lydbokappen

Nedlastbar lydbok
Legg i
Nedlastbar lydbok
Legg i
Vår pris: 299,-

(Nedlastbar lydbok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Lydbokappen

Om boka

«Vi befinner oss i Spania i 1936. Borgerkrigen er like ved å bryte ut, og moren min er en vrang fattigjente. En vrang fattigjente er en fattigjente som åpner kjeften. Den 18. juli 1936 åpner moren min kjeften for første gang i sitt liv. Hun er femten år gammel. Hun bor i en landsby avsondret fra verden, hvor mektige landeiere i århundrer har holdt familier som hennes i avgrunnsdyp fattigdom.»

Montse, en fattigjente fra landsbygda i Spania, er i fortellende stund 90 år gammel. Hun flyktet fra hjemlandet idet Franco var i ferd med å gå seirende ut av borgerkrigen, og har bodd i Frankrike siden. På sitt helt eget språk, en blanding av fransk og spansk, forteller hun datteren Lydie om sommeren 1936 og sitt store eventyr, da hun sammen med broren José, en over.bevist anarkist og frihetsforkjemper, reiser til Barcelona. I byen som er tatt over av anarkistene og hvor friheten foreløpig råder, .møter hun sitt livs kjærlighet, en ukjent franskmann som etter deres ene natt sammen begir seg til fronten for å slutte seg til de .internasjonale brigadene. Gravid reiser Montse tilbake til landsbygda, hvor en helt annen virkelighet venter.

Montses beretning flettes sammen med datterens lesning av Les grandes cimitières sous la lune, en pamflett av den franske katolske forfatteren Georges Bernanos, hvor han fordømmer grusom.hetene som ble velsignet av den katolske kirken i Spania under borgerkrigen. Ikke gråte er både et dyptpløyende personlig vitnes.byrd og et komplekst tidsbilde av en historisk konflikt som skulle få vidtrekkende konsekvenser for ettertiden.

Fakta

Hvordan høre denne lydboka?

Anmeldelser

«Denne anmelderen har allerede funnet sin favorittbok av året. Lydie Salvayre skriver lysende godt og originalt. ... Denne boka må du bare få med deg.»

, Dagbladet Terningkast 6

«Medrivende mesterverk»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

«Salvayre skriver med lett penn og formelig lokker leseren inn i historiens mørke. (...) Ved å ta den store krigen ned på person- og landsbynivå, lykkes Salvayre med å gi et tydelig bilde av frontene, og på briljant vis får hun oss samtidig til å se det ugressaktige håpet slik det må ha vokst fram den sommeren i Spania, 1936.»

, Klassekampen

«En storartet roman. En glimrende skrevet familiesaga og en blendende studie av minner.» .»

El Mundo

«Imponerende . en virkningsfull beretning om en fryktelig tid preget av brutale politiske krefter og desperate valg mange måtte ta for å gjøre livet mulig å leve.» .»

The Sunday Times

«En stormfull, storslått roman som kaster nytt lys over den spanske borgerkrigen.»

Express

«Romanens store originalitet ligger i måten det universelle og de personlige erfaringene fra den spanske borgerkrigen glir over i hverandre.»

Figaro