Meny

Italienske netter

; Bodil Vidnes-Kopperud (Oppleser) ; Jan Chr. Næss (Oversetter)

1921: Unge, skjøre Clare Kingsley reiser gjennom Sør-Italias solsvidde landskap på vei til den lille byen Gioia del Colle. Her skal hun treffe igjen arkitektektemannen Boyd, som jobber for landeieren Leandro Cardetta, en bekjent fra Boyds tid i New York. Men da Clare stiger av toget i Gioia, merker hun straks en eim av blod og frykt i luften. Les mer
Vår pris
199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Vår pris: 199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Anette Sjursen, spillefilmregissør, journalist og mentaltrener

Clare forelsker seg hodestups og opplever lidenskap for første gang i livet. Men det elskende paret står på hver sin side i en konflikt som kan kaste Italia ut i borgerkrig.

Engelske Clare kommer fra New York til en idyllisk italiensk by i 1921, idet fascismens mørke senker seg. Hun gleder seg til å forenes med mannen Boyd. Han er arkitekt og har reist i forveien for å begynne arbeidet med en storslagen fasade på eiendommen til Leandro Cardetta, som han ble kjent med mens han bodde i New York. Cardetta tjente seg opp en stor formue, som har gjort ham til velholden landeier i Sør-Italia.

Clare har med seg Pip, som er Boyds sønn fra første ekteskap. Hennes lengsel etter egne barn, etter alt det uoppfylte i livet, er der fra første stund. Når hun oppdager at Boyd ikke vil ha flere barn, men har lurt henne til å tro noe annet, unner vi henne et annet liv, et liv hun bare drømmer om. Det er da hun møter den fattige landarbeideren Ettore, en ærlig, stolt og vakker mann. Han er Cardettas nevø og for stolt til å be onkelen om hjelp.

Clare og Ettore er så å si født til å bli fiender, men forelsker seg like fullt.

Clare og Ettore tilhører helt forskjellige økonomiske, sosiale og politiske klasser, og som proletar representerer Ettore «fienden».  Sammen med de andre landarbeiderne på palazzoet sliter han bokstavelig talt livet av seg. Snart leder han protesten og opprøret mot landeierne. Clare og Ettore er så å si født til å bli fiender, men forelsker seg like fullt. Vil kjærlighetens kraft seire, er spørsmålet som gjør at vi leser de 400 sidene stadig raskere. Clare og Ettore blir heltinnen og helten, det romantiske paret fra totalt ulike verdener som vi ønsker skal overvinne alle hindringer.

Gryende fascisme
Ettore bor sammen med sin gamle far og sin strenge søster og hennes baby. De har knapt penger til mat, og Ettore tvinges opp av sengen hver morgen av sin søster for å arbeide. Hans lidelse når hun slår ham hvis han ikke står opp er hjerteskjærende. Når han hugger seg i foten og ikke kan arbeide lenger, er hele familien truet av sult og død. Han kjemper likevel for at de ikke skal bukke under.

Katherine Webb bringer leserne ut på reise igjen. Hun er en stødig fører og har funnet et landskap med atskillig å spille på. Guri Hjeltnes, VG

Oppbygningen av romanen er viktig for engasjementet. Vi får en del klare opplysninger fra starten av, men bakgrunnen og årsaken holdes tilbake og avsløres i akkurat riktig øyeblikk. Når vi tror vi vet hvordan det går, kommer det nye opplysninger som endrer romanens gang. Vi holdes på pinebenken hele tiden.

Slik blir et fyldig litterært tablå til, der så vel det historiske som det nære blir viktig for personenes skjebne. I uttrykk ligner romanen de dramatiske og sensuelle renessansemaleriene. Skjønnhet og realitet er ikke motsetninger. Begge deler fødes fram som ett og det samme, av ord som fremkaller lukt, smak og farger. Etter hvert spiller det ingen rolle om det er ubehag eller glede romanen forteller om, som leser fryder vi oss over verdens brutale skjønnhet. Og over hovedpersonenes mot.

Action og drama
Ondskap og godhet utfolder seg, undergang og redning, hat og kjærlighet - ytterlighetene utspiller seg i samme bakgård. Fascisme og fattigdom utfordrer uskyld og visjoner. Italiensk temperament og amerikanske kompromisser og suksessvisjoner møtes. Kontrasten mellom arbeidernes og herskapets liv innenfor det samme lille området er et opprivende møte med urettferdighet. Fortellingen om hvor sterkt ønsket om kjærlighet og evnen til sensualitet og godhet likevel er, skaper en enorm respekt for karakterene og for menneskeslekten generelt.

Snart skal blodet flyte og hjerter bli kunst. Og opprøret er et faktum. Romanen blir en reise der sannheten til syvende og sist blir avslørt, men ikke før. Da tetner det seg til, og avsløringene hagler som skuddsalvene i en amerikansk actionfilm akkompagnert av pasjonene til et italiensk kjærlighetsdrama.

 

Fakta

Om forfatteren

Katherine Webb (f. 1977) vokste opp i landlige Hampshire før hun begynte å studere historie ved Durham University. Siden har hun hatt tilhold i London og Venezia, men bor nå utenfor Bath. Webb brakdebuterte i 2010 med Arven (på norsk i 2011), og har siden solgt over 150 000 bøker i Norge. Oppfølgerne Det du ikke ser (2012), En sang fra fortiden (2013) og Det forbudte barnet (2014) har alle ligget på norske bestselgerlister. Tre av bøkene har vært hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.