Meny
Elena Ferrante: Kvelande kjærleik
Elena Ferrante: Kvelande kjærleik

Kvelande kjærleik

roman

; Kristin Sørsdal (Oversetter)

Det er rett og slett umulig å gi Elena Ferrante noe annet enn terningkast 6.

, VG Terningkast 6
Delias mor blir funnet druknet i havet. Etter begravelsen blir det klart for Delia at hun kanskje slett ikke kjente sin mor. Sterkt og tankevekkende! Les mer
Vår pris
129,-
Spar
220,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 6 bonuskroner!

Vår pris: 129,-
Spar: 220,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 6 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, redaktør

Ingen skriver om mor og datter som Elena Ferrante. Denne knallsterke romanen handler om forholdet mellom en voksen datter og hennes mor. 

«Mor mi drukna natt til 23. mai, på fødselsdagen min, i havet rett utanfor ein stad dei kallar Spaccavento, nokre få kilometer frå Minturno.»

Sånn begynner Elena Ferrantes roman Kvelande kjærleik. Den er spennende som en kriminalroman. Men spenningen knytter seg ikke til hvordan moren kom til å drukne - men til hennes, for datteren, hemmelige liv. For i hvilken grad kjenner voksne barn egentlig sine foreldre? Da moren ble funnet i havet, var hun kun iført en flunka ny blonde-BH - helt ulikt noe Delia kunne se for seg at hun skulle eie.

Mor og datter
Med jevne mellomrom kom Amalia, moren til Delia, på besøk til henne i leiligheten i Roma. Hun ble i noen få dager, vasket tak og vegger, ryddet i skuffer og skap - og dro igjen når hun merket at hennes tilstedeværelse irriterte den voksne datteren. Idet hun drar, puster Delia lettet ut og legger alt tilbake i skuffer og skap slik det var. Tilværelsen er tilbake til normalen. 

Hvorfor snakker de ikke med hverandre om livet? Sitter de fast i relasjoner som er skapt da den ene var omsorgsperson og den andre avhengig av henne, et lite barn? 

Begravelsen 
Ingen kan skildre rå, fysisk kvinneerfaring som Elena Ferrante. I morens begravelse kjenner Delia plutselig hvordan noe varmt renner nedover låret. Alle kjenner igjen følelsen, - Å nei, ikke nå! Sorgen, sjokket og tapet gir et rent fysisk utslag. Kanskje er det som Delia tenker om moren - at kroppen bar i seg skyld fra naturens side, uavhengig av hva hun ville og hva hun faktisk gjorde, klar til å dukke fram om nødvendig, ved hver bevegelse og hvert hjertesukk. 

Det hemmelige livet
Amalie trer stadig tydeligere fram for både Delia og leseren i løpet av boka. Hun var åpenbart en kvinne som utfordret det trange, italienske kvinnesynet. Med smittende latter og ukuelig sensualitet gjorde hun ikke livet lett for seg. Så vidt Delia visste, hadde hun levd alene i mange år, men en av naboene, nysgjerrige enkefru De Riso, kan fortelle om en beleven herremann som ofte kom på besøk. Og i skittentøyskurven ligger en herreskjorte av god kvalitet.

Kvelande kjærleik handler om å bli kjent med sin mor, som menneske, som mer enn morsfigur. Det er en vakker utforsking av kvinneliv i ulike faser, av relasjoner mellom mor og barn og mellom elskende. Som alt annet Elena Ferrante har skrevet, er det stor litteratur. Sammen med leseren kommer Delia fram til et mer nyansert bilde av en mangefasettert og sterk kvinne med evne til å gripe alle muligheter, i en tid og et samfunn der mulighetene ikke bød seg fram på gullfat. Les, og send en takknemlig tanke til alle mødrene der ute! 

 

 

«I tiden vi nå lever i, da trakassering og krenkelser blir endevendt og studert, er det ekstra givende å lese Ferrantes studie av den uklare, skitne undersiden av menneskenes samliv.»

Jon Rognlien, Dagbladet, terningkast 5 

 

«Kvelande kjærleik er skriven i eit språk som putrar og boblar og ikkje minst luktar og dunstar, fylt som det er av eim og stank. Sørsdal ivaretek dette meisterleg - ein kan kjenne luktene sjølv, av mugg og søppel og parfyme og røyk, solvarma eller regnkjølt i eit rotete og trafikkfylt Napoli.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen 

 

«Elena Ferrante kan kunsten å gi nyanser til det kompliserte forholdet mellom kjærlighet og eiesyke, og romanen vitner om at talentet hennes allerede viste seg i debuten.»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende 

Fakta

Utdrag

 

Medlemsblad

 

Bla i boka

Anmeldelser

Det er rett og slett umulig å gi Elena Ferrante noe annet enn terningkast 6.

, VG Terningkast 6

I tiden vi nå lever i, da trakassering og krenkelser blir endevendt og studert, er det ekstra givende å lese Ferrantes studie av den uklare, skitne undersiden av menneskenes samliv. ... friskere, dristigere, mer problematiserende, mer splintret og flerfoldig.

, Dagbladet Terningkast 5

Kvelande kjærleik er skriven i eit språk som putrar og boblar og ikkje minst luktar og dunstar, fylt som det er av eim og stank. Sørsdal ivaretek dette meisterleg - ein kan kjenne luktene sjølv, av mugg og søppel og parfyme og røyk, solvarma eller regnkjølt i eit rotete og trafikkfylt Napoli. ... Kvelande kjærleik er eit intenst åtak på sansene. Ei slank bok, men rik.

, Dagsavisen

Elena Ferrante kan kunsten å gi nyanser til det kompliserte forholdet mellom kjærlighet og eiesyke, og romanen vitner om at talentet hennes allerede viste seg i debuten.

, Bergens Tidende

Elena Ferrantes forfatterskap er uten svake punkter

, Aftenposten

Ei intens forteljing, ein tekst som også på norsk viser elegante og effektive skiftingar i tempo og temperatur.

, BOK365