Meny

Mysterieavenyen

; Kyrre Haugen Bakke (Oppleser) ; Halvor Kristiansen (Oversetter)

... mer enn noe er «Mysterieavenyen» en engasjerende, underholdende og litt alvorlig hyllest til litteraturens fantastiske verden.

, VG Terningkast 5
Ingen annen enn John Irving kan fortelle så sprelsk om mulige mirakler, uventet død, øm galskap og savn. Mysterieavenyen gjennomstrømmes av godhet fra første til siste side.

"... mer enn noe er «Mysterieavenyen» en engasjerende, underholdende og litt alvorlig hyllest til litteraturens fantastiske verden."
Sindre Hovdenakk, VG Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, publikasjonsansvarlig ved Munchmuseet

Det handler om drømmer, erindringer og om et viktig oppdrag i John Irvings nye store roman Mysterieavenyen.

John Irving: Mysterieavenyen

En titt på innholdsfortegnelsen,  og jeg forsto at jeg var fanget. Den røsket liv i leselysten min, og minnet meg på hvilke eventyrlige leseopplevelser man kan forvente med en ny John Irving-roman i hendene. Kapitler ved navn 'Maria-Monsteret', 'Det knuste sidespeilet', 'Sex og tro', 'Ingen middelvei', 'Spontan blødning', 'Begjæret vet hvordan' og 'Mister skal svømme' er rene appetittvekkere for oss som hungrer etter fabulerende fortellinger. Allerede her har John Irving lyktes med det jeg tror er et av hans viktigste anliggender med å fortelle: han trigger fantasien. Mysterieavenyen er en fortelling som ikke er slutt når du har lest den ferdig, den har personer og hendelser som vil spinne fritt videre i fantasien din i lang tid.

Mysterieavenyen er gjennomført moderne, tilgjengelig og smart, lattervekkende eksentrisk og grunnleggende menneskelig. Tayari Jones, New York Times

Drømmer og erindringer
Hovedpersonen i Mysterieavenyen er en forfatter i femtiårene, på vei til Filippinene for å oppfylle et løfte han som barn ga en ung og fortapt amerikaner i den meksikanske landsbyen der han vokste opp. At han skulle besøke soldatgraven til mannens far i Manilla. Juan Diego forlegger hjertemedisinen sin i bagasjen som sendes. Det gjør at han begynner å drømme igjen, noe han ikke har gjort på lenge. Og når Juan Diego drømmer, er det barndommen og dem han elsket, men har overlevd, som dukker opp. Dermed veksler historien mellom underlige tildragelser på Filippinene og de erindringsfylte drømmene.

Irving skriver om sine temaer - katolisisme, sex og død - med lett og sikker penn. (...) Tilbake i storform. Kirkus Reviews

Jesuitter og transvestitter
Juan Diegos minner starter i den fattigslige hjembygda der beboerne lever av søppelfyllinga rundt dem. En jesuittprest banker på døra for å møte den vidgjetne leseren fra fyllinga, den unge Juan Diego, som har lært seg å lese engelsk og spansk ved hjelp av bøkene han har reddet fra bålene på fyllinga. Juan Diego bor hos sjefen for fyllinga, «som kanskje er hans far,» heter det i boka. Det er en av mange ting som ikke kan fastslås med sikkerhet i denne fortellingen. Det som er mer sikkert, er at søstera til Juan Diego heter Pepe, og at hun kan lese tanker. Hun er ganske god på fortid, men ikke like presis når det gjelder framtiden, sies det. Moren dukker bare opp en sjelden gang, enten med gaver eller for å stjele litt fra dem. Hun kombinerer virksomheten som prostituert med å være den beste vaskehjelpen på jesuittenes barnehjem. Hun er ikke den rareste figuren i boka. Her dukker det opp en flagellerende jesuittpredikant fra Iowa, som bryter kyskhetsløftet for å gifte seg med en transvestitt. Sammen adopterer de Juan Diego etter at han har mistet sine nærmeste i flere, svært spesielle ulykker som inkluderer både løver og gigantiske helgenfigurer. Og hva er det egentlig med de seksuelt sultne damene som overfaller ham i nåtid? Hvorfor er de ikke synlig på bilder?

Denne romanen er gjennomsyret av godhet fra første til siste side. Tayari Jones, New York Times

Velkommen til Irvings gale verden
Juan Diego er også ganske god på fortid. Det vil si, den trer etter hvert like sterkt fram for ham som tiden han nå lever i. Og kanskje er det Irvings viktigste anliggende, å minne oss om vi kan bære med oss temmelig tunge ting, som vi før eller siden må konfrontere. Så velkommen til Irvings gale verden. Men det er en øm, litt sår galskap i romanens krysning mellom detaljerte, realistiske skildringer og de merkelig, tidvis uforklarlige hendelsene. Kanskje vi kan kalle det magisk realisme i Irvingsk tapning? Merkverdig fengende er det i alle fall - av god Irvingsk årgang.

 

Fakta

Om forfatteren

John Irving, født 1942. Debuterte med Setting Free the Bears i 1968, men det store gjennombruddet kom med Garps bok, som kom på norsk i 1978. Han var aktiv bryter i tjue år, og brytetrener helt til han nærmet seg 50. Irving har vært nominert til National Book Award tre ganger, og vunnet én. Han har vunnet en rekke litterære priser, og har også mottatt en Oscar for Best Adapted Screenplay for Siderhusreglene. Romanene hans er oversatt til mer enn trettifem språk. Hans mestselgende roman til dags dato, er En bønn for Owen Meany.

Medlemsblad

Portrett av John Irving