Meny
 
Ondskapens kall - Robert Galbraith

Ondskapens kall

; Heidi Grinde (Oversetter)

Serie: Cormoran Strike 3

«Nok en suveren krimroman fra Robert Galbraith - eller J.K. Rowling, som hun egentlig heter.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

En morgen Robin Ellacott ankommer kontoret der hun jobber for privatetterforskeren Cormoran Strike, dukker det opp et motorsykkelbud med en stor pakke. Småfornøyd med at den er adressert til henne (og ikke Cormoran), bærer hun den opp trappene til kontoret før hun pakker opp. Les mer

Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

En morgen Robin Ellacott ankommer kontoret der hun jobber for privatetterforskeren Cormoran Strike, dukker det opp et motorsykkelbud med en stor pakke. Småfornøyd med at den er adressert til henne (og ikke Cormoran), bærer hun den opp trappene til kontoret før hun pakker opp. Da kommer sjokket. I pakken ligger det at avkappet kvinnebein.


Kjendisetterforskeren
Cormoran Strike er blitt en berømt privatetterforsker etter å ha løst to saker som fikk heftig mediedekning - saker som politiet ikke hadde kommet noen vei med. Alt rundt hans person ble rullet ut, at moren var en beryktet groupie som døde av en overdose og at faren er en verdensberømt artist som aldri har brydd seg om sønnen. Og hele nasjonen vet han går rundt med protese etter å ha fått sprengt bort et av beina i Afghanistan. Men personen som leverte beinet vet noe mer. Han vet for mye. Sitatet han har skrevet på følgebrevet, er det samme som Cormorans mor hadde tatovert et sted på kroppen der ikke hvem som helst kunne se det.


Gamle fiender rører på seg
Cormoran vet godt hvem som har et horn i siden til ham og er kapable til å utføre en så makaber handling. Det dreier seg om tre personer, og det er litt av rollegalleri, rene psykopater, vil noen si. Politiet konsentrerer sin etterforskning mot den ene som har gjort noe liknende før og i tillegg er en rå yrkeskriminell. Ved siden av det daglige arbeidet i byrået må Cormoran og Robin på egen hånd prøve å finne ut av hva de to andre bedriver, og finner de ikke ut av det, truer det byråets eksistens, for hvem vil oppsøke en privatdetektiv som får avkappede kroppsdeler levert på døra?


Robin får ta del i etterforskningen og har en teori om at gjerningsmannen er misunnelig på det Cormoran har oppnådd og ønsker å føle seg betydningsfull og anerkjent. Det verken hun eller Cormoran skjønner, er at den ukjente gjerningsmannen «stalker» henne, at hun er hans mål, for å hevne seg på Cormoran. Vi som leser, følger tidvis gjerningsmannens tanker, der han kretser rundt henne og venter på riktig tid og sted for å slå til.


Store kontraster
Kontrastenes England trer veldig tydelig fram i romanen: Galbraith skildrer Londons skitne bakgater slik at man kjenner lukta og blendes av de skinnende hvite, viktorianske fasadene. Knapt noen andre krimforfattere skaper en slik atmosfære som Galbraith. Cormoran sammenligner kjærestens leilighet med den moren hans levde sitt siste år i, avstanden var ikke bare geografisk: «De var adskilt av en uendelig mengde ulikheter, av oppvekst og muligheter, av livets tilfeldigheter, av dårlig dømmekraft og heldige slumpetreff.»


Hjemstedets betydning viser seg hos flere personer, det ligger en spenning mellom nostalgi og minner som ikke er fullt så gode. Selv en av romanens største psykopater søker hjem etter lang tids militærtjeneste og soning - bare for å oppleve å bli kjeppjaget ut.


Kjærlighetens uransakelige veier
Forholdet mellom Cormoran og Robin er heller ikke uten spenning. Alle andre enn de selv skjønner at de er tiltrukket av hverandre. Tilsynelatende er de supre kolleger og utfyller hverandre i arbeidet. Men nærheten til Strike gjør at Robins kontrollerende forlovede blir sjalu, og Cormoran er i tankene hennes mer enn hun ønsker. Slik er det også for Strike. Men han har en regel om ikke å bli privat med henne. Det går ikke denne gangen. Saken er for personlig når noen fra hans fortid vil ramme ham, og Robin er både et middel og et mål. Og samtidig som de nærmer seg morderen, er han farlig nær ved å fullbyrde sin ugjerning.


Galbraith bygger møysommelig plottet opp mot en intens avslutning. Med noen herlige tvister underveis!Robert Galbraith ... demonstrerer igjen sin sjeldne, uforklarlige og udefinerbare begavelse: har man først begynt å lese, klarer man ikke å legge fra seg boka. Literary Review


Et fast grep om et særdeles listig plott. The Guardian


Strike er en uimotståelig skikkelse ... dette er storartet underholdning. Irish Times


En sidevender som kommer til å holde deg våken hele natta. Observer

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Gunnar Gran, Stavanger Aftenblad
Terningkast 6 Thorstein Buer, Demokraten

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 525
ISBN: 9788202502386
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Career of evil
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8085420
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Nok en suveren krimroman fra Robert Galbraith - eller J.K. Rowling, som hun egentlig heter.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

«Boka er spennende. Velskrevet. Full av overraskelser. Dialogene sitter som et skudd. Det er den klart beste krimboka jeg har lest så langt i år.»

, Demokraten Terningkast 6