Meny
 
Opprør - C.J. Sansom
Opprør - C.J. Sansom

Opprør

; Lars-Erik Sørbotten (Oversetter)

Serie: Matthew Shardlake 7

«'Opprør' er ikke bare en god krim, den er også en historisk roman på sitt beste.»

, Adresseavisen Terningkast 6
Sakfører Matthew Shardlake blir anmodet om å etterforske et mord av selveste lady Elizabeth, den kommende dronningen. Det blir et krevende oppdrag i et England i opprør. Les mer
Vår pris
437,-
Spar
62,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 437,-
Spar: 62,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, redaktør

Mord i opprørets tid

Sakfører Matthew Shardlake blir anmodet om å etterforske et mord av selveste lady Elizabeth, den kommende dronningen. Det blir et krevende oppdrag i et England i opprør.

Det er sommeren 1549. Henrik 8. er død, og England er på vei inn i kaos og dyp splittelse. Den radikale protestantismen skaper forvirring i det religiøse liv, landet befinner seg i en håpløs krig mot Skottland, og økonomien er i ferd med å kollapse.

Opprørske bønder
I tillegg har våren vært lang og kald, og det ser dårlig ut for avlingene. Folket sulter, og bondestanden har fått nok av utbytting og griske landeiere. I hele landet vokser et bondeopprør i styrke og omfang. Fribonden Robert Kett samler frustrerte bønder omkring seg i tusentalls, i et opprør som skal bli et av de største i landets historie. På en høyde utenfor Norwich oppretter de en leir og tar over makten i Englands nest største by. I Norwich er det også nylig begått et brutalt mord.

«'Opprør' er kriminell langlesning til å bli opplyst av.»

Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 5

Hemmelig oppdrag
Lady Elizabeth, den avdøde kongens yngste datter, har gitt sakfører Matthew Shardlake i oppdrag å etterforske det groteske mordet på hennes slektning Edith Boleyn – til tross for at det vil være ugunstig for henne å bli nærmere forbundet med Boleyn-navnet etter at Anne Boleyn ble henrettet. Etterforskningen bringer Shardlake rett inn i hjertet av bondeopprøret. Opprørslederen Kett utfordrer den rojalistisk trofaste London-advokatens syn på rett og galt, lov og orden. Landet står på randen av borgerkrig, i London forbereder myndighetene seg på krig mot opprørerne – og Shardlakes strategiske evner og moralske kompass stilles på hittil ukjente prøver.

«Sansom er en eminent forteller og en god veiviser gjennom de moralske dilemmaene folk stilles overfor i så turbulente tider. Det er et stort lerret forfatteren spenner opp, men det er interessant og spennende til siste slutt ...»

Marit Egaas, Stavanger Aftenblad, terningkast 5

Glitrende av Sansom
Britiske anmeldere er vilt begeistret for Opprør, som byr på både en krevende mordetterforskning og en levende skildring av den brutale Tudor-tiden. Boka er deilig tjukk, så man kan kose seg med den riktig lenge. Men i tillegg gir den mat for tanken etter endt lesning. Elizabeth Buchan i Daily Mail er inne på noe vesentlig: «Tudor-England av 1549 blir bragt til live. Mordmysteriet er oppslukende, hovedpersonene er livaktige og historien er forførende – men det som virkelig henger igjen, er forfatterens inkluderende humanisme. » I en verden i oppløsning er medmenneskelighet sjelden kost, men Shardlake holder humanismens fane høyt. Det er bare å glede seg!

«De rystende begivenhetene ved opprørene i England i 1549 er overraskende lite kjent; men Opprør bygger på kjente historiske hendelser, og den enorme leiren på Mousehold Heath fantes i virkeligheten. Enkelte av hendelsene, blant annet de fangede stormennenes skjebne i del seks, samt en hendelse som inntreffer i kapittel 75, kan virke for usannsynlige til å være sanne, men de fant faktisk sted.»


C.J. Sansom

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Maria Årolilja Rø, Adresseavisen
Terningkast 5 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 5 Marit Egaas, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Press
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 789
ISBN: 9788252590951
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Tombland
Format: 24 x 17 cm
Nr: 8158932
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

C.J. Sansom (1952) er jurist og historiker. Han praktiserte som advokat i flere år før han ble forfatter på heltid. Shardlake-bøkene henter sin handling fra Tudor-tidens England. Han har høstet stor anerkjennelse både hos lesere og kritikere. Mørk ild ble i 2005 tildelt Ellis Peters Dagger-pris av den britiske foreningen for krimforfattere, Crime Writer's Association.

«'Opprør' er ikke bare en god krim, den er også en historisk roman på sitt beste.»

, Adresseavisen Terningkast 6

«Bloddryppende og unik spenning! ... aldri har vel C.J. Sansom spent opp et like bredt lerret som i denne nesten 800 sider lange romanen. (...) Til gjengjeld blir du belønnet med en ganske unik spenningsfortelling ... 'Opprør' er kriminell langlesning til å bli opplyst av.»

, VG Terningkast 5

«Sansom er en eminent forteller og en god veiviser gjennom de moralske dilemmaene folk stilles overfor i så turbulente tider. Det er et stort lerret forfatteren spenner opp, men det er interessant og spennende til siste slutt, der også kriminalgåten får sin oppklaring. [...] Oversetter Lars-Erik Sørbotten har gjort en formidabel jobb med å videreformidle det hele på et sobert norsk.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Midtvegs i den 750 sider lange boka spurte eg meg sjølv om det vart for langt, for omstendeleg og med for mange sidespor. Svaret blei 'nei'. Historia treng rom for å få fram utviklinga som skjer i og rundt personane. Sansom er ein av få forfattarar som kan fylle eit så stort rom.»

, nrk.no

«Fullstendig oppslukende og levende fortalt – medrivende lesning for både krimelskere og historieinteresserte.»

, The Guardian

«Tudor-terroren klinger gjennom C. J. Sansoms krimromaner ... gir et levende bilde av historiske hendelser.»

, Sunday Times

«800 sider i selskap med Shardlake fyker av gårde. Som alltid.»

«Sansom blander upåklagelige historiekunnskaper med en morderisk god ‘whodunnit’.»

, Turun Sanomat