Min side Kundeservice Bli medlem

Skyggedanseren

«Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar er tilbake med en ny roman som slår hardt inn i leseren og hardt inn i den kultur hun selv vokste opp i.»

Guri Hjeltnes, VG

Sara Omar har skrevet en rystende roman om vold mot kvinner under dekke av religion og kultur. Den er like ubehagelig som den er nødvendig. Les mer

114,-

379,- Spar: 265,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Lagerrydding – bøker -70 % Velg flere her

Modige Sara Omar

Sara Omar har skrevet en rystende roman om vold mot kvinner under dekke av religion og kultur. Den er like ubehagelig som den er nødvendig. 

Sara Omars nye roman Skyggedanseren er sterk kost. Vi får historien om den lille jenta Frmesk, som vokser opp i en landsby i Kurdistan, må flykte til Danmark, blir gift og bosetter seg i Tyskland. «Frmesk har levd som fange i mitt hjerte», sier Sara Omar. Det krever et stort mot å skrive hennes historie, for selv om Omar hevder at historien er fiksjon, holder hun fast ved at alt bygger på virkelige hendelser. 

 «Jeg blir sint, ja, rasende, av å lese om de ting som står om mine rettigheter som kvinne i Koranen. Er jeg ikke like verdifull som min bror? Er kvinnen mannens åker? Når jeg leser Koranen, blir jeg klokere, klokere på hva jeg faen ikke skal finne meg i. Koranen gir på den ene siden kvinnen rettigheter, men på den andre siden tar den rettighetene fra henne, sier Sara Omar – kalt Danmarks modigste kvinne.»

Sara Omar i intervju med VG

Romanen veksler i tid og starter i landsbyen Zamwa i 1996. En kvinne straffes for å ha hatt et forhold til en annen kvinne. Ingen griper inn for å avverge en orgie av vold. Forholdene i denne landsbyen er et skrekkens eksempel på sosial kontroll og justis utført med stor brutalitet. Æresdrap aksepteres stilltiende. Det er sladring av en annen verden, og seksuelt misbruk er satt i system av imamer. Lille Frmesk får med seg det meste som skjer, til tross for at besteforeldrene, som hun bor hos, forsøker å beskytte henne så godt de kan. Hun er et barn som forsøker å gjøre seg usynlig. Hun er liten og tynn, spiser nesten ikke, snakker ikke ... men tegningene hun lager, er avslørende. 

Et bedre liv i Danmark?
Forbrytelsene som blir begått mot den vesle jenta, gjør at familien ikke ser annen utvei enn å flykte. Foreldrene Rubar og Anwar tar med seg Frmesk og småsøsknene Hakim og Sharmin til Danmark. Her må Frmesk for første gang leve sammen med sine biologiske foreldre. Det er lite kjærlighet å spore i denne familien. Faren Anwar, som til tross for at han etter hvert blir skilt fra Rubar, låser seg inn i leiligheten og forlater den sjelden uten å ha banket opp ekskona grundig. Eller Frmesk, som bringer skam over familien, ifølge foreldrene. Hun er, selv som voksen, fanget av foreldrenes kontrollbehov, de rakker ned på studiene hennes og nekter henne å uttrykke sine lengsler og tanker gjennom poesien. 

«Dramatisk roman om isolasjon og familievold. Den danske forfatteren Sara Omar lar seg ikke true til taushet.»

Ingunn Økland, Aftenposten


Vil hun gjøre opprør?

Fins det ingen gode mennesker i denne historien? Er det slik at alle tolker religionen som landsbyens skrikhalser, fule fettere og imamer uten gode hensikter? Talerør for det gode i islam er besteforeldrene. Den kloke og modige kvinnen Gawhar som taler høyt, om enn skjelvende, i forsamlinger om sin indre koran der man har respekt for kvinnen – og morfar Darwésh, som tar avstand fra Koranen slik den praktiseres i landsbyen og mener man lokker og leder de unge vekk fra åndelighet, selvrenselse og toleranse. Besteforeldrenes stemmer er nok Sara Omars egen, eller Frmesk sin. 

Og blir livet bedre i Danmark? Tør hun gjøre opprør? Får hun skrive sin poesi og lese den høyt? Det er jo det som er hennes høyeste ønske. Men først må hun giftes bort til en mann som viser seg å være en helt annen enn hun tror. 

Sara Omar har et klart budskap: «Jeg kjemper for rettferdighet, også for de tause stemmene.» Skyggedanseren er vond å lese. Og den er viktig. 

«Nå er det ikke uvanlig å skrive om kvinneundertrykkelse, æresdrap, tvangsgifte og voldtekt, men Omar skiller seg ut ved å gå til direkte angrep på kvinneundertrykkelsen som ligger i islam som religion, og de ekstreme overgrepene begått av troende muslimer.»

Cathrine Krøger, Dagbladet 

 

 

Medlemsvurdering:
Det var noe av det mest grufulle jeg har lest, men samtidig med full beundring for henne som har skrevet den, med fare for eget liv.

Aud Vera Erikstad

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
435
ISBN
9788252591095
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Skyggedanseren
Format
21 x 14 cm
Nr
8162549
Serie
Frmesk 2

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Sara Omar (f. 1986) er danskkurdisk. Hun har bodd i Danmark siden 2001. Hun er født og oppvokst i Kurdistan, men måtte flykte derfra på slutten av nittitallet på grunn av krig. Omar studerer statsvitenskap og er aktiv i flere av Danmarks kvinneorganisasjoner og -foreninger. Hun har tidligere bidratt med dikt i antologiutgivelser. Dødevaskeren var hennes romandebut. 

Videohilsen

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar er tilbake med en ny roman som slår hardt inn i leseren og hardt inn i den kultur hun selv vokste opp i.»

Guri Hjeltnes, VG

«Dramatisk roman om isolasjon og familievold. Den danske forfatteren Sara Omar lar seg ikke true til taushet.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Sara Omar vet hvor kniven skal stikkes inn og vris rundt.»

Marie Louise Kjølbye, Information

«Opprivende og kullsvart»

Henrik Tjalve, Fyens Stiftstidende

Medlemmers vurdering

J
Jeanette Hjorth – 05.05.2023

– Trist,grusomt og forferdelig 😢

M
Magnhild – 27.07.2021

– En veldig sterk bok så man må være forberedt på å kjenne på tunge følelser, sinne og frustrasjonen. En viktig stemme om hvor grusom verden kan være.

K
Katrine – 13.09.2020

– Rystende innhold, men hun kan ikke skrive, for den som henger seg opp i sånt.

M
Mona Pedersen – 24.07.2020

– Sterk. Rystende

E
Edel Hoem – 23.07.2020

– Svært levande fortalt!

A
Aud Vera Erikstad – 22.07.2020

– Det var noe av det mest grufulle jeg har lest, men samtidig med full beundring for henne som har skrevet den, med fare for eget liv.

H
Hæge Andersen – 22.07.2020

– Jeg kjenner solen som steker, støvet i luften, luktene av krydder, den kjølige luften om morgenen, frykten, angsten, sinnet, håpløsheten, kjærligheten, godheten. En liten smak av et annet liv som er så veldig annerledes enn mitt. Små skildringer krydrer boken, og fører meg inn i en annen verden med alle mine sanser. Grusomme historier. Jeg kjenner jo til disse fra før, men her kommer jeg så nære disse menneskene som blir formet av et brutalt samfunn fra de er små barn.

Å
Åse M. Langfeldt – 22.07.2020

– Fantastisk spennende fra begynnelse til slutt. Lettskrevet og ryddig. Hadde vanskeligheter med å legge boken fra meg.

A
Anne Strickert – 21.07.2020

– Skyggedanseren

N
Nina Skogheim – 21.07.2020

– En viktig bok som skildrer grusomhetene som kan begås mot forsvarsløse barn og kvinner i en mannsdominert kultur. En bok som fengsler deg fra begynnelse til slutt. Den er dog noe brutal, og svart gjennomgående til siste side. Det ble vel hardt å lese og skulle ønske man tok med mer lyse aspekter da torturen ble noe dominerende. Virkeligheten er verre enn man kan forestille seg.

I
Ingvild Refsnes – 21.07.2020

– En tankevekker,kor heldig vi er som kan ta egne valg, snakke og bevege oss fritt, vi tar det som en selvfølge. Være litt mer takknemlig for det vi faktisk har.

I
Inger Lise L Bjerknes – 21.07.2020

– Skyggedanseren

G
Gro Furholt – 21.07.2020

– Engasjerende, men er den troverdig? Vanskelig å forestille seg at et helt samfunn av menn jan være så grusomme og utføre så bestialske handlinger, godt støtta av kvinner og religion. Her var det ingen grenser for hva som kunne vederfares ei jente/kvinne. Vet det skjer, men er det så systematisk? Tenker det er bokas svakhet; ikke et lys i tunnelen noe sted.

K
Karin S Woldseth – 21.07.2020

– Utrolig gripende bok, burde være obligatorisk lesning for politikere og alle andre. Helt umulig å legge fra seg

T
Torunn Olsen Rogne – 21.07.2020

– Fantastisk bok, håper på bra 3

L
Lena – 21.07.2020

– Ulidelig og god

K
Kristin – 21.07.2020

– Fantastisk og hjerteskjærende bok

M
Marit H Svartveit – 21.07.2020

– Sterke og grusomme skildringer av religiøs fanatisme og kvinneundertrykking.

A
Ann kristin jordan – 21.07.2020

– Skyggedanseren

A
Astrid Østergaard – 26.06.2020

– En meget sterk bok ,så lite hvert er jentene i disse land ,

A
Astrid Østergaard – 26.06.2020

– En god bok for litt større barn .

T
Torunn Olsen Rogne – 23.06.2020

– Ei fantastisk bra bok, en skikkelig tankevekker.

H
Harald K – 25.05.2020

– Sterk roman om bruk av religion som påskudd for å undertrykke kvinner. Pedofili, partnervold og vold mot barn legitimeres med religiøse sitater dels tatt ut av sin sammenheng. Her kan menn tillate seg det meste under dekke av religion og kultur, og det verste er at det får passere. Romanen bygger på Sara Omars egne erfaringer og virker dessverre troverdig i all sin gru.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 29.04.2020

– «Alt dere tar for gitt har vært en kamp for meg» sier Sara Omar. Hun er oppvokst i spennet mellom to kulturer. Den kurdiske og den danske, to religioner, to tradisjoner og to helt forskjellige virkeligheter. Med utgangspunkt i eget liv skriver hun om et sjokkerende kvinnesyn i en kultur helt fremmed for mange av oss. Men det er ikke hennes egen historie hun skriver. Hun skriver historien til millioner av kvinner og barn som lever under det hun omtaler som et grusomt regime der kvinner blir ansett som kjøkkenredskaper, sexleketøy og fødemaskiner. Også i vesten finnes det mange kvinner som lever under slike forhold, kvinner som i tillegg til å bli misbrukt og kontrollert også lever med en skamfølelse ute i samfunnet. I forbindelse med utgivelsen av hennes forrige bok, Dødevaskeren sa Sara Omar at det finnes tre valg for jenter som blir født inn i slike samfunn: Man kan underkaste seg og tåle undertrykkelsen taust bak et slør. Man kan velge å dø, enten ved egenhånd eller ved å bli drept av en mann. Eller man kan forsøke å bryte fri. Sara Omars bøker vil noe, de ønsker at kvinner skal bryte fri.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Skyggedanseren:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv