Meny
Malin Persson Giolito: Størst av alt

Størst av alt

et rettssalsdrama

; Monica Carlsen (Oversetter)

Alt er slett ikke som det skal være i Sveriges rikeste strøk. Men det meste stemmer i Malin Persson Giolitos roman.

, BOK365 Terningkast 6
Størst av alt rokker ved alt du tenker om familie, kjærlighet og vårt trygge liv, og er kåret til Sveriges beste spenningsfortelling. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
280,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 5 bonuskroner!

Vår pris: 99,-
Spar: 280,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 5 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, publikasjonsansvarlig ved Munchmuseet

«Det stinker råtne egg. Luften er grå og dim av kruttrøyk. Alle er blitt skutt bortsett fra meg. Jeg har ikke så mye som et blåmerke.»

Størst av alt åpner med å gi leseren noen knyttneveslag i magen. Tenåringen Maja befinner seg i en situasjon man knapt kan forstå, selv om den er aldri så konkret. Hun har overlevd en fatal skyting i et klasserom i Stockholms mest fornemme strøk, på en skole der noen av de rikeste går sammen med noen av de mest utsatte. Det slår Maja også der hun sitter blant ofrene: «Menneskene her inne passer ikke sammen. Sånne som oss pleier ikke å treffes. Kanskje på en T-baneperrong under en taxistreik eller i en restaurantvogn på et tog, men ikke i et klasserom.»

«La meg si det med det samme: Dette er en forferdelig god bok.»

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Heftig forhold
Majas fortelling rulles så opp. Fra det som kommer fram i rettsaken ni måneder senere, der hun er tiltalt som medskyldig. Men mer gjennom hennes egne tilbakeblikk. Maja er en skarp betrakter av alt, som foreldrenes kommunikasjon: «Han fortsetter ofte å snakke om sitt selv om mamma snakker om noe annet, de beste samtalene deres er alltid sånn.» Hun var videregåendeelev med ekstrajobb i en hotellresepsjon. En sen kveld kommer den nesten mytiske Sebastian inn, sønnen til en av Sveriges rikeste menn. Seb tar ikke skolearbeidet så alvorlig og har måttet ta et år om igjen, og havnet i klasse med Maja. Til hennes store overraskelse vet han hvem hun er. De innleder et heftig forhold. Til og med foreldrene hennes er begeistret, tenk at Maja er kjæresten til sønnen til selveste Claes Fagerman! En mann som skal bli stående som den reneste djevelen for Maja, en mann som aldri skulle ha fostret barn. 

«Jeg var hekta etter første side. Jeg leste som om jeg var hypnotisert. Dette er en eksepsjonell roman, en som ligger langt over det som vanligvis utgis i krimsjangeren ... Og et uforglemmelig portrett av en ung pike.»

Ingalill Mossander, Aftonbladet

Katastrofen
Størst av alt bygger suverent opp personer og miljø fram mot katastrofen. En katastrofe som er meldt i første kapittel. Intensiteteten vokser gjennom Majas observasjoner av Sebastian, og den vokser gjennom våre forsøk på å tolke hva Maja egentlig skjønner av situasjonen. Og det å forstå hvilket bånd hun har til Sebastian da hun fortsatt henger med ham etter at han har brutt alle grenser for hvordan en relasjon skal være.

Skyld og straff
Det er interessant hvordan man som leser forholder seg til Maja: mister hun sympatien vår på grunn av sarkasmene, på grunn av valgene hun tar - eller ikke tar? Så skinner sårbarheten hennes igjennom, og vi skjønner at hun beskytter seg så godt hun kan. For der hun sitter på tiltalebenken, er hun selv svært utsatt: Og er hun straffskyldig? Det må vi helt til siste kapittel for å finne ut. Men veien dit er en svært forfriskende, litterær spenningsopplevelse som kan gi mange gjenkjennelser, enten man liker det eller ei. Og du har garantert ikke lest mye som ligner Størst av alt.

 

Fakta

Om forfatteren

Malin Persson Giolito (f. 1969) er svensk forfatter og jurist. Hun debuterte i 2008 med romanen Dubbla slag og fulgte opp med spenningsromanen Bara ett barn. Persson Giolito er datteren til kriminolog og forfatter Leif G.W. Persson og Birgitta Liedstrand. Hun vokste opp i Stockholm og Djursholm, studerte ved College of Europe og flyttet i voksen alder til Brussel.

Medlemsblad

 

En forfatter på sitt beste

Bla i boka

Anmeldelser

Alt er slett ikke som det skal være i Sveriges rikeste strøk. Men det meste stemmer i Malin Persson Giolitos roman.

, BOK365 Terningkast 6

Størst av alt er en spennende, velskrevet roman om umoden kjærlighet og et trekantdrama som munner ut i en grusom massakre. (...) ... skremmende virkelighetsnær, gysende, medrivende - og overraskende.

, VG Terningkast 5

Malin Persson Giolito går sin far G.W. Persson en høy gang.

, Dagbladet Terningkast 5

Svensk krimsuksess er sterke saker (...) Et av bokens fortrinn er nettopp det skarpe og skånselløse blikk på samfunnsstrukturenes betydning for personlighetsutviklingen. Ja, Malin Persson Giolito har et slikt overgripende perspektiv som ofte er mangelvare i en norsk kontekst ...

, Aftenposten

Få bøker har grepet meg så sterkt som de siste sidene av Malin Persson Giolitos "Størst av alt."

La meg si det med det samme: Dette er en forferdelig god bok.

Jeg var hekta etter første side. Jeg leste som om jeg var hypnotisert. Dette er en eksepsjonell roman, en som ligger langt over det som vanligvis utgis i krimsjangeren.