Meny
Ny krim av forfatteren av Piken på toget, Paula Hawkins: Ut i vannet

Ut i vannet

; Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

Forfatteren av bestselgeren Piken på toget er tilbake! Ut i vannet er en psykologisk spenningsroman som er umulig å legge fra seg. Les mer
Vår pris
332,-
Spar
47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, publikasjonsansvarlig ved Munchmuseet

Nel Abbot skriver på en bok om de vanskelige kvinnene som gjennom årene er blitt funnet livløse i elva som renner gjennom Beckford. En morgen blir hun selv dratt opp av elva.

Alenemoren Nel Abbot var nesten besatt av elva som renner gjennom hjembyen. Særlig av dystre kvinneskjebner koblet til den: «Det fins folk som tiltrekkes av vann, som har en slags medfødt, primitiv følelse av hvor det renner. Jeg tror jeg er en av dem. Jeg er mest levende når jeg er i nærheten av vannet,» skrev hun. Så en morgen ligger hun livløs inne i en vik der vannet tar en liten pause.

Mange tror at hun hoppet. Tidligere på sommeren led femten år gamle Katie samme skjebne. Historiene sier at man en gang i tiden druknet hekser på det samme stedet. Nel har ment å vite at også i hennes tid har menn kvittet seg med «vanskelige» kvinner i elva, noe hun aktet å avsløre. Dermed ble hun selv brysom for noen. Selv med, eller kanskje på grunn av, elvas dystre historie svømte Nel der daglig - inntil noe gjorde at hun brått sluttet. Hun uttrykte bekymring på telefonsvareren til søsteren Jules, som aldri svarte. 

Kraftfull og intens
Jules må motvillig vende tilbake til åstedet for alle oppvekstens ydmykelser for å hjelpe Nels femten år gamle datter, Lena. Lena er aggressiv og avvisende. Slik hun kjenner historien, har tanten sviktet moren. Lena aner lite om at Jules har sine grunner, at hun er redd for stedet, redd for fortrengte minner. Lena vet ikke at morens manus åpner med setningen «Da jeg var sytten, reddet jeg søsteren min fra å drukne.»

Men Lena er sikker på at moren ikke hoppet. Jules aner på sin side ikke at Lena vet mer enn noen andre om den døde venninnen Katie.

Akkurat som i Piken på toget, Paula Hawkins' fantastiske gjennombruddsroman, kommer overraskelsene som perler på en snor. 

Paula Hawkins bygger opp spenningen med menneskers motstridende oppfatninger og ikke minst direkte misforståelser - som har fått vokse til store, onde sannheter. De kjappe skiftene mellom fortellerne skaper et høyt tempo i romanen og binder de mangfoldige historiene sammen til en kraftfull og intens fortelling om løgner og begjær. 

Uhygge på flere plan
Ut i vannet inngir uhygge både på det relasjonelle planet og ved å trekke inn historier om hekser og personer med dødslengsel. Moren til Katie beskylder Nel for å ha gitt datteren morbide interesser, men hun er bare er en av flere som kan ha ønsket Nel død. En person påstår at hun snakker med de døde kvinnene, og at de har avslørende ting å fortelle. Et annet motiv som vokser fram, er selvsagt knyttet til kjærlighet og seksualitet. Vanskelige forhold mellom folk i den lille byen avdekkes, preget av usikkerhet og maktmisbruk. 

Nel har ment å vite at også i hennes tid har menn kvittet seg med «vanskelige» kvinner i elva, noe hun aktet å avsløre.

Akkurat som i Piken på toget, Paula Hawkins' fantastiske gjennombruddsroman, kommer overraskelsene som perler på en snor. Hawkins er suveren til å skape uventede vendinger i plottet. Stadig opplever vi at en troverdig historie blir helt endret ved at en ny stemme kommer til. Hver gang man tror man nærmer seg sannheten, dukker det opp nye elementer som sender oss i en ny retning. Hvem kan vi egentlig stole på?

Psykologisk høyspenning
Paula Hawkins skrur poetiske skildringer av elva sammen med fortellinger om kantrede relasjoner på en forbilledlig måte og skaper psykologisk spenning av ypperste klasse. Det er ikke ofte man opplever en spenningsroman der virkemidler og innhold smelter så fullstendig sammen som i Ut i vannet. Hawkins trenger ikke ty til overdrevne voldsskildringer, hun konsentrerer seg om det mellommenneskelige og klarer ved det å legge noe truende under fortellingene. Det blir rett og slett uhyggelig. Og imponerende.

«Hawkins er førstedamen i gruppen kvinnelige forfattere - tenk på Gillian Flynn og Megan Abbott - som har gjenopplivet den litterære spenningsromanen ved å trekke på en rik tradisjon av vond vilje og sosial usikkerhet. Det finnes trøst i en mørk virkelighetsflukt, i løftet om skjulte hemmeligheter som trekkes opp i lyset.»

Vogue

 

«Avhengighetsskapende ... Denne romanen har noe for alle som leter etter neste store lese-i-ett-strekk-opplevelse.»

Marie Claire

 

«Bestill denne i tonnevis.»

Booklist (starred review)

 

«Mørk, trollbinder leserne ... Hawkins holder leserne på tå hev mens hun utforsker både de skjulte og de åpne effektene som traumer, sorg og gamle hemmeligheter kan ha på sinn, hjerter og motivasjon.»

Shelf Awareness

 

Fakta

Om forfatteren

Paula Hawkins er født i Zimbabwe og flyttet til London i 1989. Hun jobbet som journalist i 15 år, før hun vendte seg mot skjønnlitteraturen. Piken på toget var hennes første thriller. Den ble utgitt i over 40 land, og filmrettighetene er kjøpt av Dreamworks.

Medlemsblad

 

Indre spenninger. Paula Hawkins