Meny

Vida og miss Hazel

; Elisabeth Vatn (Oppleser) ; Ragnhild Eikli (Oversetter)

Jonathan Odell, som ga oss den rørende romanen Helbredelsen, er ute med et nytt drama fra Sørstatene. Vida og Miss Hazel tåler hverandre ikke, men blir nødt til å rekke hverandre hånden. Les mer
Vår pris
305,-
Spar
44,-

Veil. pris: 349,-  (Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Vår pris: 305,-
Spar: 44,-

Veil. pris: 349,-  (Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Annette Orre, kritiker, forlagsredaktør og kulturansvarlig ved sjømannskirken i New York

Det er 60 år siden Rosa Parks gikk på bussen i Alabama og nektet å gi fra seg setet sitt til en hvit passasjer. Det er 50 år siden Martin Luther King marsjerte mot Selma for stemmerett for alle amerikanere. Vi har hørt disse historiene fortalt så mange ganger at det kan være lett å glemme hvor tett opp til vår tid de ligger. Eller hvor brennaktuelle temaer som diskriminering og rase fortsatt er i det amerikanske samfunnet.

En tankevekkende og tempodrevet fortelling om et vennskap som overskrider raseskillene i 1950-årenes Mississippi. Odell er en slik sjelden forfatter som gir rom for et bredt spekter av reaksjoner - og for muligheten for forandring.
Kirkus Review

Jonathan Odells roman er først og fremst svært solid og fengslende litteratur. Men fordi han har skapt en så overbevisende 1950-tallssetting i randsonen av begivenheter som rystet USA, befolket av levende, sammensatte, fascinerende mennesker, bidrar han også til å gjøre historien virkeligere, mindre teoretisk.

Sammen og splittet
Stedet er Delphi, et fiktivt småsted i et Mississippi, der borgerrettskampen i utgangspunktet er en ukjent størrelse for de fleste. De fleste familiene, de hvite som eier og bestemmer, og de svarte som jobber for dem, har levd side om side her i generasjoner. Odell klarer på imponerende vis å synliggjøre den nesten uforståelige dobbeltheten som preger lokalsamfunnet - en slags gjensidig aksept for det bestående, en uvilje til å oppgi tryggheten i det kjente, kombinert med voldsomme spenninger og raseri over overgrep og maktmisbruk.

Odell viser seg som en ren mester i denne nydelige romanen.
Minneapolis Star Tribune

Odells bok er omfangsrik og flerstemt. Her er den aldrende predikanten hvis verden raser sammen når han innser at respekten og lojaliteten hos den hvite familien han har tilbrakt en mannsalder sammen med, er null verdt når rasekonflikten tilspisses. Her er den ambisiøse bilselgeren Floyd, en ihuga optimist som insisterer på at positiv tankegang er løsningen på hvert problem - også for hans alkoholiserte og dypt deperimerte kone. Og Billy Dean, sheriffen som så en annen vei og giftet seg med senatorens lite tiltalende datter, for å komme seg opp og fram her i livet.

Vida, Hazel og Johnny
Tre stemmer bærer likevel tydeligere enn alle de andre - to kvinner og en liten gutt, ufrivillig kastet sammen i et utrivelig fellesskap. Hazel, bilselgerens unge kone, innser raskt at de lokale kvinnene med gamle penger og gamle navn aldri kommer til å akseptere henne som mer enn en håpløs oppkomling. Hun begynner etter hvert å avreagere ved å kjøre fort, gjerne i lett beruset tilstand. Etter en fryktelig tragedie, blir drinkene flere og farten større, og etter et kræsj på sheriffens plen innser til og med den positive Floyd at kona må stagges. Hun sendes bort, dopes ned, og når hun kommer hjem igjen, regjerer hushjelpen Vida. Vida har sin egen grusomme bakgrunnshistorie og sin egen hevnlyst å pleie, og følger ivrig instruksen om å sørge for at husfrua er tilstrekkelig neddopa til at hun ikke kommer seg ut av senga og gjør skam på sin mann.

Den mest rørende skikkelsen er Hazels seks år gamle sønn, Johnny. En redd og rar liten gutt som iverksetter all verdens planer for å vekke moren og få henne opp av senga for å ta til motmæle mot den ubarmhjertige Vida. En av bokas tristeste scener er øyeblikket der Johnny innser at moren kanskje ikke vil reddes.

Rosa Parks-bevegelsen
Snart bruker Vida størstedelen av dagene på å servere venninnene sine i Hazels kjøkken. Hazel oppdager etter hvert de livlige kaffeselskapene, men i stedet for å sparke hushjelpen, blir hun sittende og lytte i trappen. Samtidig, i Alabama, går Rosa Parks på bussen. Ryktene om Parks' opprør avføder både kampvilje og hoderisting blant Vida og venninnene. Hun blir først og fremst en mytisk skikkelse, det lille de vet om henne, supplerer de med tidvis frisk diktning. Men selve budskapet, som etter hvert avføder en bitteliten grasrotbevegelse, er krystallklar:

"De sa at hun glemte hvem hun var. Glemte hvor hun hørte hjemme ... Jeg tror det var motsatt. Jeg tror hun husket hvem hun var." Noe ved kvinnenes engasjement og kampvilje treffer den fortapte Hazel. Og de to som i utgangspunktet var dypt uinteressert i hverandre, beveger seg mot en slags allianse.

Heier på kvinnene
Odell er en klok forteller. Han har et varmt og skarpt blikk for både mennesker og tidsånd, men lar romanfigurene stå for tolkningene - som dermed ofte blir både gale og ufullstendige. Sånn må det også være når de lever et hverdagsliv i randsonen av historien i det den skjer, uten ettertidens tolkninger og oversikt å lene seg på.

Og heldigvis, denne romanen er langt unna karikaturen om den eiegode svarte hushjelpen som redder sin hvite arbeidsgiver, eller vice versa. Som Vida sier mot slutten av romanen: "Jeg er ikke vennen din, jeg gjør rent i huset ditt". Odell faller heller ikke for fristelsen å lage en Disney-slutt der vennskapet overvinner alt. For selv om Hazel kan velge seg Vida som venn, lever de i en verden der Vida ikke kan velge Hazel. I den grad forfatteren velger side, handler det om at kvinner jevnt over er hakket mer dugendes enn menn. Dessuten er det ekstremt stemningsfullt, Odell skriver fram biler, elver, kjøkkenbord og kjoler og et levende sørstatslandskap. Det er oppslukende og tidvis ganske morsomt. Og samtidig minner han oss på hvorfor historiefortelling er så viktig.

 

Fakta

Om forfatteren

Jonathan Odell er født og oppvokst i Mississippi i en liten by preget av segregasjon og rasisme. Som student var han aktiv i borgerrettsbevegelsen. Før han debuterte med den kritikerroste romanen The View from Delphi i 2005, jobbet han som ledelsescoach for næringslivet. Hans andre bok, Helbredelsen, ble hans store gjennombrudd i Norge.

Intervju med Jonathan Odell