– Skrivekunsten behersket denne mannen til fulle. Interessant å følge ham så privat, under så vanskelige omstendigheter. Også sørgelig å se hvordan han måtte leve de siste årene av sitt liv. Allikevel kan man spore typisk "Hamsun" blikk og humor i hans siste tekster. Vel verdt å lese. Faktisk vil jeg si at den burde være pensum for alle.
På gjengrodde stier
På gjengrodde stier (1949) ble Hamsuns siste bok - 13 år etter romanen Ringen sluttet . Dikterens omega avsluttes slik: «St. Hans 1948. Idag har Høyesterett dømt, og jeg ender min skrivning.»
Siden debuten med Den gåtefulle i 1877 var det gått 72 år. I boken beretter dikteren om sin skjebne i tiden fra han i mai 1945 - på grunn av sin støtte til Nasjonal samling og protyske holdning under 2. verdenskrig - ble satt i husarrest på Nørholm og frem til høyesterettsdommen tre år senere.
Les mer
Logg inn for å se din bonus
Siden debuten med Den gåtefulle i 1877 var det gått 72 år. I boken beretter dikteren om sin skjebne i tiden fra han i mai 1945 - på grunn av sin støtte til Nasjonal samling og protyske holdning under 2. verdenskrig - ble satt i husarrest på Nørholm og frem til høyesterettsdommen tre år senere.
Denne utgaven av På gjengrodde stier er basert på Samlede verker 1-27 (2007-2009, ny utgave). Teksten har her gjennomgått en varsom språklig revisjon i retning av moderne riksmål.
«Varig svekkede sjelsevner? Det lyder ikke meget trolig, ikke for den som har gått gjennom disse notatene.»
Philip Houm i sin anmeldelse av På gjengrodde stier i Dagbladet
Knut Hamsun ble født 4. august 1859 i Gudbrandsdalen. I 1862 flyttet familien til Hamarøy i Nordland. Hamsun fikk sitt litterære gjennombrudd i 1888 med et fragment av det som senere skulle bli boken Sult (1890). I 1920 mottok han Nobelprisen for romanen Markens grøde (1917). Etter mer enn 70 år i tjeneste hos ordene døde Hamsun 19. februar 1952 på sin gård, Nørholm, ved Grimstad.
Hamsundagene
Medlemsvurdering:
Skrivekunsten behersket denne mannen til fulle. Interessant å følge ham så privat, under så vanskelige omstendigheter. Også sørgelig å se hvordan han måtte leve de siste årene av sitt liv. Allikevel kan man spore typisk "Hamsun" blikk og humor i hans siste tekster. Vel verdt å lese. Faktisk vil jeg si at den burde være pensum for alle.Edna
Detaljer
- Forlag
- Gyldendal
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 143
- ISBN
- 9788205394940
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2009
- Originaltittel
- På gjengrodde stier
- Format
- 19 x 12 cm
- Serie
-
Gyldendal klassiker
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– Hamsun er uten tvil min favorittforfatter gjennom tidene. Dette er den siste boka han skrev, og den kom ut mange år etter hans siste roman. Den forteller om hvordan han blir behandlet etter at krigen er over. Den begynner med hvordan han blir sendt på forskjellige institusjoner. Det som gjør denne boka så bra, er blant annet hvordan Hamsun klarer å beskrive ting. Han gjør en ganske kjedelig hendelse spennende å lese bare ved å bruke ordene riktig. I tillegg til at boka er veldig godt skrevet, er den så perfekt lengde på den at man ikke går lei, men heller ikke savner noe mer. Dette er et mesterverk som jeg tror alle har godt av å få med seg.