Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3

«Tankevekkende tidsbilde av diktaturets tilstand.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 av Kira Jarmysj er en varm og underholdende oppvekstroman - og en historie om å være ung kvinne i et paternalistisk samfunn. Den russiske debutanten Kira Jarmysj skriver gnistrende om usikkerhet, identitet, homofil og heterofil kjærlighet, klassemotsetninger og politisk undertrykkelse. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 av Kira Jarmysj er en varm og underholdende oppvekstroman - og en historie om å være ung kvinne i et paternalistisk samfunn. Den russiske debutanten Kira Jarmysj skriver gnistrende om usikkerhet, identitet, homofil og heterofil kjærlighet, klassemotsetninger og politisk undertrykkelse.

En time-out på ti dager er kanskje nettopp det Anja Romanova trenger for å få orden på et par ting i livet. Som for eksempel det forvirrende trekantforholdet til Sasja og Sonja, eller den mislykkede karrierestarten i Utenriksdepartementet. De ti dagene må imidlertid tilbringes i en celle med fem andre kvinner. Blant dem er Maja, som investerer i tuning av bryst og rumpe, Natasja, som har sonet i en ekte fangeleir, og Ira, som bytter sex mot øl og vodka. Selv er Anja dømt for å ha oppfordret til en ulovlig politisk demonstrasjon.

Seks liv kolliderer i et fengsel i Moskva, eksplosivt og noen ganger komisk, i en roman som gjenspeiler dagens Russland i landets fulle motsetning. Her er fattigdom og rikdom, protestvilje og Putin-troskap, flytende identiteter og kjønnskonservatisme. Mens én drømmer om bokhvete, savner den andre Karibia.

Kira Jarmysj (f. 1989) er mest kjent som Aleksej Navalnyjs pressetalskvinne. Hennes debutroman Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 er skrevet med følsomhet og vidd - og med kraften og raseriet til den nye generasjonen av russere som tross alle tilbakeslag er de som eier fremtiden.

«En drivende fortelling, et overdådig panorama av mennesker og typer, en rørende oppveksthistorie og ... en storslagen og inntrykksfull metafor over det som foregår i dagens Russland.» Galina Juzefovitsj, Meduza

«Kira Jarmysj forteller om raseriet til en ung, kvinnelig generasjon i Putins Russland - og mister likevel aldri sansen for humor.» Arte

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
350
ISBN
9788202727222
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Neverojatnyje proisjestvija v zjenskoj kamere no 3
Format
21 x 14 cm
Nr
8200815

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Tankevekkende tidsbilde av diktaturets tilstand.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

«For norske lesere gir Putin-kritiker Kira Jarmysj et interessant innblikk i Russlands bruk av fengselsstraff mot opposisjonelle.»

Gerd Elin Stava Sande, Dagsavisen

«En veldig interessant roman, og ikke minst er den interessant å lese akkurat nå.» «Aktuelt og presist ... og humoristisk!»

Marta Norheim, NRK P2

«Gitt forfatterens bakgrunn, ville det vært forutsigbart som litterært prosjekt hvis demonstranter og opposisjonelle diskuterte regimets ondskap boka igjennom. Heldigvis går Jarmysj i stor sirkel rundt det banale. Dette er kvalitetslitteratur og ikke et debattinnlegg.» «I likhet med tusener av unge russere, har Jarmysj selv sittet på cella etter å ha deltatt i en demonstrasjon. Hun beskriver det stengte rom med overbevisende ubehag.»

Ivar Dale, Vårt Land

«Gir et nervepirrende innblikk i russisk fengselsvesen.» «Vi trenger å vite mer om vårt mest fjerne naboland. Jarmysj' debut er et godt sted å begynne.»

Erle Marie Sørheim, Aftenposten

«Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 er ei eklatant påminning om kor effektivt eit verkemiddel skjønnlitteratur er, med tanke på å gje lesaren innblikk i korleis verda ser ut frå andre ståstader enn eins eigen.»

Maria Horvei, Vinduet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv