Festprishelggjør et kupp!
Min side Kundeservice Bli medlem

Det store grønne teltet

«...ikke bare en imponerende roman, men gir også en svært interessant analyse av dagens Russland.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

Ljudmila Ulitskaja (f. 1943) regnes av mange som det største navnet i russisk 2000-tallslitteratur. Hun figurerer hvert år høyt oppe på bookmakernes liste over favoritter til Nobels litteraturpris.

Det store grønne teltet er en kollektivroman om Sovjetunionens siste 30 år og om de såkalte dissidentene - det vil si gruppen av samfunnskritiske kunstnere og intellektuelle som ble holdt nede med alle mulige midler av KGB. Les mer

349,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Ljudmila Ulitskaja (f. 1943) regnes av mange som det største navnet i russisk 2000-tallslitteratur. Hun figurerer hvert år høyt oppe på bookmakernes liste over favoritter til Nobels litteraturpris.

Det store grønne teltet er en kollektivroman om Sovjetunionens siste 30 år og om de såkalte dissidentene - det vil si gruppen av samfunnskritiske kunstnere og intellektuelle som ble holdt nede med alle mulige midler av KGB. Vi følger de tre hovedpersonene Ilja, Sanja og Mikha fra de møtes og blir kjent på skolen. Hver av dem har et kunstnerisk talent, og som voksne velger de å følge kallet sitt - og å leve på siden av det regulerte sovjetsamfunnet. Det får store kostnader både for dem selv og deres nærmeste, og ingen av dem greier heller å realisere ambisjonene fra ungdommen. Temaet knuste drømmer understrekes også av romanens mosaikkaktige form, idet historien ikke fortelles lineært, men gjennom 30 novelle-liknende kapitler som hopper frem og tilbake i tid, og iblant belyser de samme hendelsene fra ulike personers perspektiv.

Det går en linje fra Nobel-vinner Svetlana Aleksijevitsj' intervjubaserte sakprosa til Ljudmila Ulitskajas romaner, der et mylder av stemmer og skjebner sammen risser opp et mangefassettert og dyptloddende bilde av sovjetsamfunnet. Hvis man vil forstå hvor den kommer fra, frykten som gjør at dagens russiske befolkning vegrer seg for å demonstrere mot Putin-regimet, så les Det store grønne teltet.

Ljudmila Ulitskaja har lenge vært en av president Putins argeste kritikere. Da Russland angrep Ukraina i februar 2022, emigrerte hun til Berlin. Til den norske utgaven av Det store grønne teltet har hun skrevet et nytt forord der hun trekker linjene fra romanen til det nyeste kapitlet i historien om Sovjetunionen og dens oppløsning, krigen i Ukraina.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Bokmål
ISBN
9788202787769
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Zeljonyj sjatjor

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«...ikke bare en imponerende roman, men gir også en svært interessant analyse av dagens Russland.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Mot den mørke bakgrunnen av sensur og overvaking spelar det seg ut ei fargerik, komisk, absurd, uhyggeleg og direkte livsfarleg historie» «Romanen er som dei store, russiske 1800-talsromanane: Lik ei brei elv som av og til forgreinar seg for deretter å vende tilbake til hovudløpet.» «Det store grønne teltet er vakker og forferdeleg på same tid.»

Marta Norheim, nrk.no

«Det er ikke det viktige temaetsom gjør denne romanen storslagen, det er snarere define partiene omvennskap.» «... en stor, for ikke si voldsom, roman, i flere betydninger.»

Ida Vågsether, Morgenbladet

«... det er en usedvanlig god roman.» «Ulitskaja kan kunsten å si mye med få ord» «Som med all god litteratur, føler man seg klokere etter endt lesning.» «... ved endt lesning skulle ønske den nesten 600 sider lange boken var dobbelt så lang.»

Erika Fatland, Aftenposten

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Det store grønne teltet:

Etterliv

Abdulrazak Gurnah
Innbundet 
349,- 399,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv