De moderate folkepartienes fall i Europa

hvorfor falt de? Hvorfor er det farlig? Og hvordan kan de gjenoppstå?

«... ei viktig bok som forsterkar inntrykket av at me nå er i ei oppbrotstid i vestleg politikk. Boka fortener å bli lesen og diskutert av mange.»

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad, 14. desember 2021

1990-tallet var preget av optimisme: Den kalde krigen var over, demokratiet hadde seiret og Europa skulle endelig samles. Men utviklingen gikk ikke slik mange håpet. De siste 15-20 årene har optimismen blitt erstattet av utbredt pessimisme. Les mer

359,-
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

1990-tallet var preget av optimisme: Den kalde krigen var over, demokratiet hadde seiret og Europa skulle endelig samles. Men utviklingen gikk ikke slik mange håpet. De siste 15-20 årene har optimismen blitt erstattet av utbredt pessimisme.

I samme periode har de brede og moderate folkepartiene i Europa mistet oppslutning og innflytelse på samfunnsutviklingen. Det partipolitiske landskapet er blitt fragmentert, samtidig som populistiske partier og ytre høyre-bevegelser har vokst. Forfatteren viser hvordan disse endringene er et resultat av økt sosial, økonomisk og kulturell polarisering, og av de moderate partienes politiske unnfallenhet.

Mange mener at de moderate folkepartienes tid er over. Forfatteren er uenig: Ikke bare er det mulig å gjenreise disse, det er også nødvendig for å sikre politisk og sosial stabilitet i Europa. Men for at moderate partier på nytt skal klare å bidra til samfunnsbalansen, må de justere egen politikk. I boka angir Skirbekk hvilken retning de bør gå i for å lykkes med dette.

Spørsmålet er ikke om Europa må ta store, helhetlige valg for å sikre sosial og demokratisk bærekraft, ifølge forfatteren. Spørsmålet er hvordan vi møter utfordringene vi står overfor, hvem som legger premissene og hvilke politiske krefter som vil lede an. I dag er det ikke gitt at det er moderate politiske krefter som vil sette kursen.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
290
ISBN
9788202734633
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
De moderate folkepartienes fall i Europa
Format
21 x 15 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«... ei viktig bok som forsterkar inntrykket av at me nå er i ei oppbrotstid i vestleg politikk. Boka fortener å bli lesen og diskutert av mange.»

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad, 14. desember 2021

«I den grad de med ansvar leser boka, vil de få en usedvanlig bred og god fremstilling av mange av tidens stridstema.»

Kjell Solem, Bok365.no

«Særleg god er Skirbekk når han skildrar styringsutfordringane den globaliserte økonomien gir, og når han gjer greie for populismelitteraturen. Dette er omfattande tema der Skirbekk viser godt det som er ein styrke han har: Evne til å presentere komplekse tema på ein lettfatteleg måte og til å konsentrere seg om dei viktige poenga.»

Svein Tuastad, Norsk statsvitenskapelig tidsskrift 1/2023

«Skirbekks bok gir oss et håpefullt perspektiv på Russlands angrep på Ukraina: Eksterne trusler skjerper oss. Truende diktaturer har en tendens til å skape indre samhold.»

Asle Toje, Aftenposten 7. mars 2022

«Dette er en betimelig bok. En god bok. En viktig bok.»

Espen Goffeng, Minervanett 3. desember 2021

«... en tankevekkende bok ...»

Kjell Werner, Dagsavisen 4. desember

«Med retoriske spørsmål, engasjerende språk og mange eksempler gjør forfatteren en genistrek, og har klart å produsere en bok som ikke bare er relevant for spesielt interesserte studenter og forskere, men også for dem som gjerne vil lære litt mer, som lurer på hvorfor Europa er som det er nå, eller bare vil imponere med noen anekdoter i et middagsselskap.»

Marthe Elden Wilhelmsen, sosiologen.no 20. september 2023

«Jeg mener at alle som er interessert i politikk, enten som folkevalgt eller som «menig» bør lese boka.»

Liv Wergeland Sørbye, Dagen 10. januar 2022

«... en interessant og lesverdig bok ...»

Aftenposten på lederplass 17. desember

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på De moderate folkepartienes fall i Europa:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 
Hegel
Ny!

Hegel

Sigurd Hverven
Innbundet 
399,-
 

Svar

Hasse Bergstrøm
Paperback 
379,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv