Demokratiet, det er oss

10 sårbarheter i verdens beste folkestyre

Demokratiet, det er oss er et kampskrift for et styresett vi har begynt å ta for gitt, og en hakkespettbok for alle som ønsker å kjempe mot stadig tiltakende illiberale krefter i samfunnet vårt.

Demokratiet er i tilbakegang over hele verden. Les mer

299,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Demokratiet, det er oss er et kampskrift for et styresett vi har begynt å ta for gitt, og en hakkespettbok for alle som ønsker å kjempe mot stadig tiltakende illiberale krefter i samfunnet vårt.

Demokratiet er i tilbakegang over hele verden. 70% av jordens befolkning lever nå i et udemokratisk land. De siste 30 år med fremgang er utslettet og antall demokratier i verden er i 2023 på et 1989-nivå. På vårt eget kontinent har for eksempel Polen, etter langvarig utvikling i demokratisk retning, snudd og gått motsatt vei, og det til tross for folkelig oppslutning om demokratiet som styreform.

Norge på sin side ligger øverst på The Economists demokratiindeks for 2021, og i det hviler et stort ansvar, hevder tidligere stortingspolitiker for Arbeiderpartiet Jette F. Christensen i sin debutbok Demokratiet, det er oss. For at vi skal kunne kjempe for demokratiet ute i verden, må vi selv holde vår sti ren, og gå foran som gode eksempler, hevder hun. Vi kan for eksempel ikke peke på menneskerettighetsbrudd i land vi gjør handel med, hvis vi selv vender det døve øret til når urbefolkningen på Fosen står opp for sine menneskerettigheter. Vi kan ikke straffe NAV-klienter for å jukse seg til støttepenger, hvis mannen til statsministeren tjener seg rik på innsideinformasjon i aksjemarkedet. Forsvaret av det norske demokratiet må gjøres forebyggende, gjennom at flest mulig blir holdt ansvarlig for sin rolle i det, og vi lærer oss å gjenkjenne hva som kan true det, før det kommer.

Gjennom intervjuer og møter med sentrale representanter for blant annet rettsstat, presse, statlig voldsmakt, det sivile samfunn og politikken ønsker Christensen å bidra til den vår felles beredskap, for aldri har de demokratiske institusjonene våre vært mer presset, og aldri har vår tillit til de som skjøtter dem vært skjørere.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Bokmål
ISBN
9788202793388
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2024
Originaltittel
Demokratiet, det er oss

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Demokratiet, det er oss:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv