BESTSELGERSALG – bøker fra 79,-
Min side Kundeservice Bli medlem

Eva

hunnkroppens betydning for menneskets evolusjon

En mytesprengende, øyeåpnende beretning om hvordan mennesker har utviklet seg. Et paradigmeskifte i vår tenkning om kvinnekroppen, hvordan den ble til og hvordan denne evolusjonen fortsatt former livet i dag. Les mer

349,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
En mytesprengende, øyeåpnende beretning om hvordan mennesker har utviklet seg. Et paradigmeskifte i vår tenkning om kvinnekroppen, hvordan den ble til og hvordan denne evolusjonen fortsatt former livet i dag.

Hvordan drev kvinnekroppen 200 millioner år med menneskelig evolusjon? Hvorfor lever kvinner lenger enn menn? Hvorfor er det mer sannsynlig at kvinner får Alzheimers? Hvorfor skårer jenter bedre i alle akademiske fag enn gutter frem til puberteten, når poengsummen deres plutselig faller? Er sexisme nyttig for evolusjon? Og hvorfor, seriøst hvorfor, må kvinner svette gjennom sengetøyet hver natt når vi kommer i overgangsalderen?

Med grenseløs nysgjerrighet og skarpt vidd går forsker Cat Bohannon løs på blant annet disse spørsmålene. Med et vitenskapelig blikk på de siste 200 millioner årene forklarer hun hvordan vitenskapen har sett på utviklingen av kvinnekroppen:

«Vi trenger en slags brukermanual for det kvinnelige pattedyret. En no-nonsense, hardtslående, seriøst undersøkt (men lesbar) beretning om hva vi er. Hvordan kvinnekropper utviklet seg, hvordan de fungerer, hva det egentlig betyr å være en kvinne biologisk. Noe som ville omskrive historien om kvinnelighet. Denne boken er den historien. Vi må sette kvinnekroppen inn i bildet. Hvis vi ikke gjør det, er det ikke bare feminismen som er kompromittert. Moderne medisin, nevrobiologi, paleoantropologi, til og med evolusjonsbiologi får alle et slag når vi ignorerer det faktum at halvparten av oss har bryster. Så det er på tide vi snakker om bryster. Bryster og blod og fett og skjeder og livmor - alt sammen. Hvordan de ble til og hvordan vi lever med dem nå, uansett hvor rar eller morsom sannheten er.»

EVA er ikke bare en omfattende revisjon av menneskets historie, den er et presserende og nødvendig korrektiv for en verden som har fokusert først og fremst på den mannlige kroppen altfor lenge. Ved å fortsette der Sapiens slapp, vil Eva fullstendig endre det du tror du vet om evolusjon og hvorfor Homo sapiens er blitt en så vellykket og dominerende art.

«En pageturner om pattedyrs utvikling som begynner i juratiden, EVA forteller den tradisjonelle historien om evolusjonsbiologi på nytt ved å plassere kvinner i sentrum ... Boken er engasjerende, leken, lærd, diskursiv og rik på detaljer.»

The New York Times

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Bokmål
ISBN
9788202813727
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2024
Originaltittel
Eve

Les utdrag

Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Eva:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv