Meny
Marte Roa Syvertsen: Menneskehjernen. Farlig og fantastisk

Menneskehjernen

farlig og fantastisk

– Noe av det unike ved menneskehjernen er vår evne til å sette umiddelbare behov til side, sier hjerneforsker Marte Roa Syvertsen. Hun har skrevet om hvorfor menneskehjernen er så fantastisk.

Les mer
Helse
Vitenskap
Kropp
Forskningsformidling
Vår pris
199,-
Spar
200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 199,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Hjernens forbløffende egenskaper

– Noe av det unike ved menneskehjernen er vår evne til å sette umiddelbare behov til side, sier hjerneforsker Marte Roa Syvertsen. Hun har skrevet om hvorfor menneskehjernen er så fantastisk.

– Den delen av hjernen som står for valgene vi tar, sitter i panna. Det er hjernen i hjernen, forklarer forfatteren av Menneskehjernen. Pannelappen, som den kalles, er der personligheten vår ligger. Og for å forstå hva pannelappen, eller frontal-lappen, egentlig er og dens forbløffende egenskaper, må vi først skjønne hvordan hjernen henger sammen.

Kunsten å styre impulsene
– Vi er flokkdyr og har et grunnleggende behov for fellesskap. Sånn har det vært så lenge vi har eksistert, sier Syvertsen. – Så å gjøre ting som styrker fellesskapet og vår egen tilhørighet er veldig overordnet for oss. Og vi får det til fordi vi kan sette våre egne umiddelbare behov til side. Deling er et godt eksempel. Om du har noe godt, vil du gjerne dele det med andre. Det styrker både fellesskapet og din egen posisjon i flokken.

Selvkontroll på godt og vondt
Det siste året har vi vist dette til fulle. Folk har satt sine egne, private ønsker og behov på vent til fordel for fellesskapet – for å beskytte hverandre. Men også denne egenskapen kan også slå helt galt ut. Det er flust med eksempler i historien på at vi setter til side våre egne reaksjoner på noe vi instinktivt vet er galt, fordi det er skapt en forståelse av at det er riktig og viktig for fellesskapet. Et skrekkeksempel er heksebrenningene. Folk ignorerte sin naturlige avsky mot heksejakt og den grusomme avstraffelsen fordi brenningen hadde kulturell status og ble ansett som nødvendig for folks sikkerhet.

Utvikling og sykdom
Selvreguleringen i pannelappen er for de fleste ikke ferdig utviklet før i tjueårene. Hjernen trenger informasjon fra mange andre hjerneområder for å ta en beslutning, og disse stiene tråkkes opp og utvikles i oppveksten.

Med underholdende eksempler fra dagliglivet viser forfatteren hvordan menneskehjernen fungerer, fra trassalder og suppeposevalg til missekåring og rusavhengighet – for å nevne noe. Boka tar også opp hva som skjer når sykdom rammer pannelappen slik at funksjonene svekkes.

I boka kan du blant annet lese om:

  • Det unike med oss
  • Prefrontal cortex – hjernen i hjernen
  • Ungdomshjernen
  • Aldring og sykdom
  • Læring og avhengighet
  • Depresjon, selvkritikk og perfeksjonisme
  • Vold og drap
  • Fri vilje
  • Kreativitet
  • og mye mer!
FAKTA
Utgitt:
Forlag: Strawberry Publishing
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 222
ISBN: 9788284192321
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 16 cm
Nr: 8182728
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

MARTE ROA SYVERTSEN (f. 1982) er lege ved Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus. Hun har en doktorgrad om ungdomsepilepsi og hjernens pannelapps-funksjoner. Hun er spaltist i Tidsskrift for Den Norske Legeforening, og har hatt tekster på trykk i flere av landets store dagsaviser.