Krigen mot bakteriene
helsekrisen som truer oss og hvordan vi kan løse den
«'Krigen mot bakteriene' er skremmende lesning, men ingen dystopi. (...) den er forbilledlig sakprosa. ... han imponerer med sin klarhet, grundighet og enorme stofftilfang - og ikke minst språklige tydelighet som gjør at boka med letthet kan leses av gud og hvermann.»
- Vår pris
- 363,-
- Spar
- 36,-
Veil. pris: 399,-
(Innbundet)
Fri frakt!
Leveringstid:
Sendes innen 3 virkedager
Veil. pris: 399,-
(Innbundet)
Fri frakt!
Leveringstid:
Sendes innen 3 virkedager
Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør
«I denne boka tar jeg til orde for at vi må lære oss å leve med bakteriene på en ny måte» skriver forfatteren i forordet. For hva skjer hvis antibiotika ikke virker lenger? Hvordan skal det moderne, medisinske helsevesenet møte helseutfordringene da? Mye vi nå tar for gitt at kan kureres vil bli dødelig, og vi kan oppleve å stå hjelpeløse i store epidemier, slik koronaviruset har minnet oss om nå.
JAKTEN PÅ SVAR
I jakten på hvordan vi kanskje kan klare det lete vi opp sporfossiler
fra urgamle vulkaner, graver opp døde fra dypet under Londons travle gater, og vi blir med en av mellomkrigstidens
glemte bakteriologer på jakt etter en gammel oppskrift på en ny mirakelmedisin. Kanskje kan vi i sporene fra fortiden
finne noen svar på hvordan vi kan leve med bakterier i framtiden?
HVA HVIS ...
Forfatteren lar mennesker som er berørt av vår tids store bakteriekrise,
både leger og pasienter, komme til orde. Kan vi bruke mindre antibiotika? Kan jordbruket tenke annerledes? Finnes det
alternative bakteriedrepere? Og kan vi sammen finne en strategi som kan redde vårt moderne helsevesen fra kanten av
stupet, og peke ut en ny retning ut av krigen mot bakteriene?
Denne populærvitenskaplige boka har allerede blitt hyllet av anmelderne som formidling av høy klasse. Forfatteren klarer å skrive klart og grundig om et stort og viktig tema, som vi de siste ukene har sett at vi absolutt må engasjere oss i.
Erik Martiniussen (f. 1975) er journalist og forfatter og debuterte med den mye omtalte sakprosaboka Drivhuseffekten - klimapolitikken som forsvant (2013). Krigen mot bakteriene har allerede vakt bred interesse blant internasjonale forleggere.
- ANMELDELSER:
-
Terningkast 6 Cathrine Krøger, Dagbladet
Terningkast 6 Tom Hetland, Stavanger Aftenblad
Terningkast 6 Kjell Solem, BOK365
- FAKTA
-
Utgitt:
2020
Forlag: Press
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 400
ISBN: 9788232803309
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 16 cm
Nr: 8162530
- KATEGORIER:
- VURDERING
-
Gi vurdering
Les vurderinger
«'Krigen mot bakteriene' er skremmende lesning, men ingen dystopi. (...) den er forbilledlig sakprosa. ... han imponerer med sin klarhet, grundighet og enorme stofftilfang - og ikke minst språklige tydelighet som gjør at boka med letthet kan leses av gud og hvermann.»
«[Ei] nøktern bok der fakta får tala for seg sjølve. (...) Resultatet er blitt helseopplysning og naturvitskapleg forskingsjournalistikk av høg klasse.»
«Allerede i mars kan jeg si: Denne boken om bakterier er en av årets beste! [...] Jeg bøyer meg i det bakteriefylte støvet for forfatter og journalist Erik Martiniussen og hans jakt på bakterier. Dette er en storslagen bok om noen av våre minste fiender og venner.»
«Tross alt dette snakkes det lite om resistenstrusselen, og vi fortsetter å pøse ut antibiotika, både i medisinen og i jordbruket. Da er det bra vi har forfattere som Erik Martiniussen: framifrå formidlere, hvis misjon ikke er å drive med unødig skremselspropaganda. Snarere opplyser han, på en grundig og pedagogisk måte, hva vi faktisk står overfor – og bidrar med forslag til løsninger. »
«Martiniussens bok er et smart og solid bidrag til den pågående kunnskapsdugnaden om kroppen som vi nå er vitne til – i koronaens tid.»
«... bokens viktigste budskap, nemlig å fremheve antibiotikaresistens som sammensatt fenomen: overforbruk av antibiotika, globaliserte reisemønstre, krigføring og industrialisert kjøttproduksjon er noen av faktorene. Martiniussen skal ha stor honnør for å bringe dette budskapet til offentligheten.»
«Det er et imponerende arbeid Martiniussen har gjort. ... les, og dere skal få – ikke bare ikke bare ny kunnskap, men også en god leseopplevelse.»
«Alarmen har gått, men er alvoret forstått? Denne boka kan være det som skal til for å sparke i gang en fornyet debatt om hvordan vi som nasjon skal ta vare på vår relativt gunstige situasjon for dyrehold og folkehelse.»