Min side Kundeservice Bli medlem

Kunsten å spikke

en treskjærers guide til å lage ting for hånd

«Dette er kulturvern av edleste sort, og, for meg som ikke skal bli treskjærer, en styrke ved denne korte boken.»

Kjetil S. Østli, Aftenposten

For å lage noe fint av tre, trenger du kun et godt emne samt noen enkle verktøy. Og plaster. Så er du i gang med en herlig hobby som gir deg ro i sinnet og resulterer i originale og fine gjenstander. Les mer

318,-

349,- Spar: 31,-

Innbundet
Utsolgt

Tenk deg en tur i skogen. Du skal gå til et vakkert vann, har med kaffekjele og litt godt å spise. Du fyrer opp et bål. Sola skinner. Du ser deg ut en fin bjørk med noen passende tykke greiner, og opp av sekken drar du en liten øks, en god kniv og kanskje noen huljern. Deretter følger noen hyggelige timer ved bålet med forming av bjørkegreina til en spiseskje, sleiv, eller noe annet som har ditt personlige preg. Å holde et deilig trestykke og gi det en form med kniven gir en egen glede, du kommer lett inn i bobla og merker knapt at sola går ned. Fins det noen bedre måte å tilbringe dagen? Dessuten er det mye stiligere med kjøkkenredskaper av tre og ikke plast. Og hvorfor ikke lage dem selv? Spikking er den nye strikking!

Lett å komme i gang
Du kommer langt med enkle verktøy som et par gode spikkekniver og noen huljern. Utfordringen kan være å finne et godt emne av en eller annen tresort. Det er ikke alltid så lett. Selv den minste kvist kan føre til at det du lager får en sprekk når det tørker. Bjørk er forfatterens favoritt. Det er passe hardt, er holdbart og har en vakker, lys farge. Vil du ha litt mønster og moro i selve treet, forsøk plommetre eller hegg! I utgangspunktet kan alt treverk brukes, men noe er veldig hardt, som for eksempel bøk.

Niklas Karlsson bruker det meste av sin tid på å skjære i tre. I boka Kunsten å spikke tar han deg gjennom spikking grunnfag. Du lærer om verktøy og tresorter. Han viser deg hvordan angripe treet på rett måte, og ulike måter å bruke kniven. Sluttresultatet kan godt være litt røft. Niklas Karlson er ikke glad i pussepapir og bruker ikke dette som siste finish, men du gjør selvfølgelig som du vil. Det er kanskje lettere å godta skjæremerker når man får mer dreisen på det? Uansett vil du raskt finne ut at det er ulike oppfatninger blant treskjærere når det gjelder akkurat dette!

Nei, du trenger ikke verksted
Spikking resulterer i litt mer bøss enn strikking, men strengt tatt trenger du ikke et verksted for å drive med dette. Et emne må først kappes til med en liten øks, så du får en grov form før spikkinga tar til. Øksejobben er greit å ta utendørs eller i et verksted (Niklas Karslson har en hoggestabbe i stua!), men selve spikkinga kan godt gjøres inne, så lenge samboeren din tåler at flisene fyker. Flisene feier du nemlig lett opp etterpå. Noen ganger kan det være praktisk med høvelbenk for å spenne fast trestykket, men det fins andre praktiske løsninger for dem som ikke kan ha et slikt «møbel» stående. Du kan dessuten «håndholde» et emne som skal bli til for eksempel en sleiv under mesteparten av prosessen. Du guides gjennom enkle kjøkkenredskaper samt hvordan lage enkle (og spesielle) hyller og fine knaggrekker. Underveis vil du nok få egne, gode ideer på ting du kan lage. Velkommen inn i en morsom hobby – og livsstil!

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
159
ISBN
9788205513235
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
The art of whittling
Format
24 x 16 cm
Nr
8129169

Utdrag

 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

«Dette er kulturvern av edleste sort, og, for meg som ikke skal bli treskjærer, en styrke ved denne korte boken.»

Kjetil S. Østli, Aftenposten

Medlemmers vurdering

A
Alexander – 10.02.2019

– Kjøpte denne til meg selv i julegave, tenkte det kunne være en fin start. Men ble vel ganske skuffet etter jeg skum leste den for første gang. Her er det veldig lite å lære om spikking men mye å lese angående spikking og værktøyene som brukes. Virker mer som forfatteren vil vise frem seg selv og det rundt seg som er greit, men ikke noe man forventer i en bok som angivelig skal være en "guide". Jeg synes i allefall at når man skriver en "spikke guide" på 150 sider skal den være fylt ut med masse informasjon og tips for å lære leserene å spikke, ikke en bok fylt med bilder som ikke gjør noe annet enn å se fine ut. Ja, det er noe som er bra i boken, men betaler ikke 300 kroner for en bok på 150 sider bare for å lære meg hvordan jeg skal spikke en sleiv ut av en planke eller hvor jeg skal kjøpe meg verktøy. Vil du lære å spikke er det til bedre hjelp å bare finne en guide på nettet eller lete etter en annen bok

J
Jan E. Kleven – 09.01.2019

– Meget god bok skrevet av en ekspert.

O
Ole – 09.01.2019

– Hadde forventa noko meir, men enkelte idear kan ein ta med seg.

F
Fred-Roger – 09.01.2019

– God bok for nybegynnere til å komme i gang.

T
Terje – 24.10.2018

– Forventet på ingen måte en fullstendig innføring i spikkingens verden, men denne boka synes eg ble i tynneste laget. Hadde forventet meg mer info om forskjellige tresorter og bruk. Et par tips kommer jeg til å ta med meg videre. «Thats it!»

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kunsten å spikke:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv