Meny
Zeshan Shakar: Tante Ulrikkes vei
Zeshan Shakar: Tante Ulrikkes vei

Tante Ulrikkes vei

Vondt, viktig og strålende om to muslimske gutters tenåringsliv. ... Kanskje høstens viktigste bok.

, Dagbladet Terningkast 6
Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står guttene midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. Tante Ulrikkes vei er boka alle snakker om og anbefaler videre. Er den vår tids svar på Beatles? Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Rått og hjertevarmt

Det er ikke hver dag en norsk debutroman skamroses av kritikerne og kommer i opplag på oppunder 100 000. Fenomenet Tante Ulrikkes vei er en dundrende suksess, den boka alle vil lese nå og anbefaler videre fordi det er en leseopplevelse vi unner hverandre og har lyst å dele og snakke om med venner og familie. 

Å være norsk – på en måte
Hvordan er det å vokse opp som norskfødt barn av første generasjons innvandrere i drabantby-Oslo? Du vil neppe få et bedre svar på dette enn å lese Tante Ulrikkes vei. Forfatteren Zeshan Shakar lar to ungdommer veksle på å fortelle om sin hverdag, sine opp- og nedturer og gir et unikt innblikk i livet slik det kan være, og er, for mange unge i dag.

En Beatles fra Stovner?
Vi kommer tett på de to hovedpersonene, familiene deres, venner og skolemiljø. Romanen er i ferd med å bli en oppvekstklassiker fra vår egen tid, slik Beatles var det for en generasjon siden. Forfatteren selv tror noe av grunnen til at så mange vil lese romanen, handler om at folk har et sterkt ønske om å forstå, å bli kjent med virkeligheten bak avisoverskrifter og nyhetsinnslag. 

Å få satt ord på det
At forfatteren er flasket opp på bøker fra Bokklubbens Barn, er kanskje noe av forklaringen på at han selv elsker å lese, og en lærer som så skrivetalentet, kan ha noe av æren for at Shakar hadde mot til å skrive en hel roman ved siden av jobb og småbarnsforeldreliv. Romanen er en forrykende leseopplevelse, rå og varm og en som lever i oss lenge etter at vi har lest ferdig. 

«Plutselig er den her: Den sterke, viktige og kunstnerisk vellykkede romanen om hvordan det kan være å vokse opp som norskfødt barn av første generasjons innvandrere i drabantby-Oslo.»

Arne Hugo Stølan, VG

 

 

Fakta

Utdrag

 

Om debutantprisen

Tarjei Vesaas' debutantpris blir hvert år delt ut til fjorårets beste unge skjønnlitterære bok. Prisen deles ut av Den norske Forfatterforening, og det er foreningens litterære råd som er prisjury. Juryen består av rådets ni medlemmer, og de velger en prisvinner ut fra en fri og selvstendig vurdering basert på estetiske kriterier. 

Prisen ble innstiftet av Tarjei Vesaas i 1964 med pengene Vesaas mottok som vinner av Nordisk råds litteraturpris dette året. 

Juryens begrunnelse (utdrag)

Juryens begrunnelse (utdrag)

Utgangspunktet for fortellingen er at NOVA - Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring - har igangsatt et forskningsprosjekt som gjennom ungdoms egne beretninger, skal kartlegge hverdagen til unge med minoritetsbakgrunn i Groruddalen. Fra han går på videregående i 2001 og fram til universitetsstudier i 2006, skriver den skoleflinke Mohammed - kalt Mo - intelligente og velartikulerte e-poster om seg selv til en NOVA-forsker. Det samme gjør drop-outen Jamal, rent bortsett fra at han snakker inn sine bidrag på diktafon. Gjennom de unge mennenes tilbakeblikk på barndom og oppvekst i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo tegnes et bilde av den sosiale virkeligheten i en norsk drabantby på 80-, 90-, og 00-tall.

I denne fortellingen går det viktigste sosiale skillet mellom det hvite og etnisk norske storsamfunnet, og nordmenn med ikke-etnisk norsk bakgrunn. Mos foreldre er velfungerende, men har dårlig råd. De har store ambisjoner på sønnens vegne, og ofrer økonomisk for at han skal få studere. Mo deler ambisjonene, men strever med å integrere synet på bakgrunnen sin med erfaringene han gjør i universitetsmiljøet. Jamal stiller med et svakere utgangspunkt enn Mo. Han vokser opp med en enslig og syk mor, faller ut av skolen og mister dermed inngangsbilletten til arbeidsmarkedet. Hvordan skal han få kontroll over eget liv, og hva er hans syn på det samfunnet han i så liten grad kan delta i?

Talentet til årets prisvinner viser seg ikke bare ved at han stiller slike viktige spørsmål, men vel så mye gjennom måten det gjøres på. Problemstillingene kan ikke ses løsrevet fra språket de viser seg i. Forfatteren setter ulike språkpraksiser opp mot hverandre for å vise personenes ulike perspektiv, og særlig Jamals måte å uttrykke seg på, vil kunne gi mange lesere et litt annet syn på sider ved norsk virkelighet:

Noen stoffer har en nummer, andre stoffer en annen nummer, men du kan liksom slå dem sammen, men det er ikke helt matte heller, for det er bokstaver, som H2O + jeg veit ikke, N4O, skjønner du? Jeg skjønner ikke en dritt, og hoden min blir varm og hele den greia jeg fortalte til deg. Helt fucka. Så jeg sjofer litt på Sarah isteden, og da kommer karen bort til meg med den stygge blikken sin og sier: «Jobb nå, Jamal», og jeg sier: «Hør a, jeg skjønner ikke.» Veit du hva han sier elle? «Prøv hardere.» Skada kar ass. Ok, det var skolen.

Karakteren Jamal kan imidlertid ikke reduseres til romanens tematikk. Han er noe for seg selv. All ære til forfatteren som har skapt ham, og som har bidratt til norsk litteratur med en oppvekstskildring vi ikke helt har sett før.

På vegne av Det litterære Råd og Den norske Forfatterforening er det en stor glede å kunne gi Tarjei Vesaas' Debutantpris 2017 til Zeshan Shakar, for romanen Tante Ulrikkes vei.

 

Om forfatteren

Zeshan Shakar (f. 1982 i Oslo) er oppvokst på Stovner. Han er utdannet statsviter og har også studert økonomi på BI. Shakar har arbeidet i ulike departementer og direktorater og jobber nå på Oslo rådhus. Tante Ulrikkes vei (2017) er hans første roman. 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Vondt, viktig og strålende om to muslimske gutters tenåringsliv. ... Kanskje høstens viktigste bok.

, Dagbladet Terningkast 6

Plutselig er den her: Den sterke, viktige og kunstnerisk vellykkede romanen om hvordan det kan være å vokse opp som norskfødt barn av første generasjons innvandrere i drabantby-Oslo.

, VG Terningkast 5

Når det knapt finnes noe å utsette på en debutroman, tar man seg i å spekulere på hvilket pseudonym forfatteren har skrevet under tidligere.

, Adresseavisen Terningkast 5

Zeshan Shakars debut er både viktig og litterært vellykket ... Romanen treffer som et godt plassert knyttneveslag. På en litterært vellykket måte beskriver den nemlig den grunnleggende erfaringen av å være 'den andre'.

, Aftenposten

En fryd av en roman.

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

Tante Ulrikkes vei er ikke viktig fordi den representerer noe eller noen, men fordi den er en virkelig sterk roman.

, Morgenbladet

Vekslingen mellom Jamals muntlige, ufiltrerte monologer og Mos skriftlige skildringer driver handlingen og leseren dypere og dypere inn i blokkene og livene på Stovner.

, Klassekampen