Min side Kundeservice Bli medlem

Under asfalten

Oslos naturhistorie gjennom to milliarder år

«Underholdende og opplysende å lese, også med utsikt fra Bergen. En unik turguide i landskapet...Svensens bok evner å gi oss nye øyne. Han knytter på mesterlig vis sin innsikt i Oslo-regionens .dype tid. med helt dagsaktuelle problemstilinger.» Forskerforum»

Hva slags stein er dette og hvordan ble den dannet? Dette spørsmålet har du sikkert stilt en rekke ganger. Denne boka gir deg masse kunnskaper om hvordan Norge og Oslo ble til!

Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Visste du at ved Carl Berners plass i Oslo finnes avsetninger av en av de mest vulkanske periodene i jordas historie? Her kan du se rester av en verden som eksploderte for omtrent 455 millioner år siden. Hasleveien 9-13 har ordoviciske askelag i verdensklasse, sier Henrik Svensen som er geolog og tar oss med på en utrolig gøyal vandring i Oslos, og klodens, geologiske historie.

Du kan lese om vulkanske sprekker under byen, gammel havbunn under Slottsparken, bli inspirert til å dra på fossiljakt ved Slemmestad (du har lov til å ta med trilobittene hjem), om istider og perioder med heftige temperaturøkninger, dannelse og forvitring av fjellkjeder. Blant annet. Dette er en naturhistorisk bok som er lettlest og gir deg oversikten over tidsperioder og hendelser, og ganske ofte kan du hvile øynene på vakre bilder mens du fordøyer ny kunnskap.

En bok for deg som har lærelyst!
Tidsperiodene og de viktigste hendelsene er det gøy å kunne litt om, men det ufattelige tidsspennet gjør det vanskelig å få oversikten. Jordas historie er 4 600 millioner år gammel. Det kan man kalle steingammelt, og omtrent for 1, 7 milliarder år siden oppsto flercellet liv. Fjellkjeder er dannet og slipt ned, jordskorpa har revnet og blitt fylt igjen, plater har beveget seg, og Norge har ligget på samme breddegrad som Afrika ligger i dag. Jordplata er fremdeles i bevegelse. Hvordan fikk vi øyene i Oslofjorden? Vi kan skylde på platenes bevegelser og den nordamerikanske jordplata som overkjørte oss helt for 400 millioner år siden. Øyene er altså resultat av kollisjonsskader, kan vi lese. Og vi lærer om dannelsen av kalkstein, granitt, alunskifer og rombeporfyr. Og resultatet av historien kan vi altså finne hvis vi vet hva vi skal se etter. Boka starter med en veldig nyttig oversikt over jordas perioder samt de viktigste hendelsene. Kikk på denne underveis, så er det lettere å holde det store bildet.

Oslo med litt andre øyne
Hvor ofte ser du ikke spennende stein eller svaberg og tenker at du gjerne skulle visst hva det var. Striper, knoller, kvartsboller, rombeporfyrkonglomerat og krystaller … sistnevnte kan du for eksempel finne på Spro på Nesodden – et fint sted for en dagstur. Og alt er jammen ikke bare grått og svart. Du kan se fargesterke røde granater og gule karbonatknoller. Det er gøy å vite hva, når, hvordan … Les om da havet sto 221 meter høyere enn i dag, og at første bosetning antagelig var i Ekebergåsen. Svensen skriver også om menneskenes påvirkning på kloden og antropocen – menneskenes tidsalder. Vår tid.

Boka til Svensen gir deg lyst til å oppsøke gode steder for å se og ta på historien. I og rundt Oslo er det geologske mangfoldet enormt og kan fortelle mye om hva som har foregått på kloden de siste to milliarder år. Han gir deg tips til flere turer enn mellom blokkene på Carl Berner. Nesodden, Østmarka, Grefsen, Ammerud, Kolsåstoppen … Etter denne boka ser du deg rundt med litt andre øyne.

 

  • 4547 millioner – Jordens alder
  • 2200 millioner – Vulkansk aktivitet og dannelse av de eldste mineralkornene som er funnet i Oslo-området
  • 1600 millioner – Gneisene under Akershus festning og på Ekeberg dannes
  • 1000 millioner – Den svekonorvegiske fjellkjeden reiser seg
  • 650 millioner – Hele jorden er dekket av is
  • 550 millioner – De første ordentlige dyrene i havet dukker opp
  • 454 millioner – Kraftige vulkanutbrudd dekker Nord-Europa
  • 420 millioner – Kollisjon mellom kontinenter og dannelsen av Den kaledonske fjellkjeden. Folding og skvising av skifer og kalkstein under sammenstøtet, hele veien fra Asker til Grorud
  • 50 millioner – Sør-Norge heves til et høyland, og Oslo-området stiger opp av havet
  • 2,6 millioner – Istidene kommer. Landskapet endres fullstendig
  • 300 000 – De første moderne menneskene
  • 10 000 – De eldste bosetningene ved Klemetsrud og Ekeberg
  • År 1950 – Kraftig økning i verdens befolkning, forbruk og naturinngrep – ny periode: antropocen

 

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
251
ISBN
9788248926399
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
25 x 18 cm
Nr
8167451

Medlemsblad

Om forfatteren

HENRIK H. SVENSEN er geolog og forsker ved Universitet i Oslo. Han har tidligere skrevet bøkene Enden er nær (2006), Bergtatt (2011) og Stein på stien (2018). Bøkene er oversatt til flere språk, og i 2017 mottok Svensen Forskningsrådets formidlingspris.

Utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Underholdende og opplysende å lese, også med utsikt fra Bergen. En unik turguide i landskapet...Svensens bok evner å gi oss nye øyne. Han knytter på mesterlig vis sin innsikt i Oslo-regionens .dype tid. med helt dagsaktuelle problemstilinger.» Forskerforum»

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Under asfalten:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Katla

Luit van der Tuuk
Innbundet 
129,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv