Min side Kundeservice Bli medlem

Ørretboka

ørretfiske, ferskvannsfiske, fiskekultur

Ørretboka er unik. Den bygger på Iacob Sømmes svært omfattende feltstudier, og hans store praktiske og teoretiske kunnskaper om ørreten. Les mer

454,-

499,- Spar: 45,-

Innbundet
Utsolgt

Ørretboka gir et fullstendig tidsbilde av det man visste om ørretbiologi, -fiske og -forvaltning ved begynnelsen av annen verdenskrig. Norge hadde flere fremragende fiskebiologer som studerte ørret i første halvdel av 1900-tallet. Knut Dahl, Hartvig Huitfeldt-Kaas, Alv og Gunnar Dannevig er velkjente forskere som alle skrev bøker om ørret. Nå, mer enn et halvt århundre senere, er det imidlertid bare Ørretboka mange av oss husker og bruker.


Mer enn et legendarisk verk
Ørretboka
er en håndbok. Den er populær og lettfattelig selv om den bygger på vitenskapelig dokumenterte kunnskaper. Store deler av teksten er derfor fortsatt gyldig og høyaktuell for sportsfiskere og naturinteresserte. Andre deler, som for eksempel om fiskeregler og fiske i ulike landsdeler, er mer av historisk interesse.Tilpasningsdyktig fisk
Arter varierer ved at de er tilpasset forskjellige levesteder og rådende miljøforhold. Hos ørret skjer dette ved at hver bestand er knyttet til samme gyteplass over lang tid, og de individene som er best tilpasset gir flest levedyktige avkom, og derved også sine tilpassede arvestoffer videre til neste generasjon. Sømme er blant de tidlige fiskeøkologer som forsto hva dette betyr i praksis.


"Ørretboka er en håndbok. Den er
populær og lettfattelig selv om den bygger på
vitenskapelig dokumenterte kunnskaper."


Han poengterer derfor at fisken kan forsvinne når levestedet forringes. Han trakk fram den drepende virkningen av surt vann, at tilbakegangen av lakse- og ørretfiske på Sørlandet skyltes forsuring, og at kalking var et godt botemiddel. At Sømme hadde rett, ble dokumentert i et storstilet forskningsprogram på 1970- og 1980-tallet. Kalking er nå standard i flere vassdrag i Sør-Norge slik at fisken har kunnet komme tilbake. Klimatiske forhold virker inn på fiskens levealder, vekstforhold og vandringsatferd. Sømme dokumenterer dette gjennom studier av ørretens vekst og vandring. Han var spesielt opptatt av ørretens vandring til tidlig åpne bekker om våren i det såkalte "vårbeite". Etter vinteren, og lang tids sulting, er fiskens fettreserver oppbrukte, og den er særdeles glupsk.


"Nå, mer enn et halvt århundre senere, er det imidlertid bare Ørretboka mange av oss husker og bruker."


Innsjølevende ørret oppsøker da de varmeste innløpsbekkene. Vårbeite varer kun kort tid, men kan gi et eventyrlig rikt fiske for de som er så heldig å treffe riktig tidspunkt. Temperatureffekter på ørretbestander er for tiden spesielt aktuelle på grunn av den pågående klimaforandringen.


Ypperlig sportsfisk
Ørret er en ypperlig og smakfull sportsfisk. Den gir utfordringer for nybegynnere så vel som erfarne fiskere. I Ørretboka deler Sømme sine store kunnskaper om ørretfiske. Selv om utstyret delvis er fornyet siden Sømmes tid, er hans erfaringer fortsatt aktuelle for dem som vil lære fiskets hemmeligheter fra grunnen, med agn, flue, sluk eller garn. Det er også gode tips om behandling og tilberedning av fangsten slik at fisket kan avsluttes med et delikat måltid.


Oppslagsbok og inspirasjonskilde
Ørretboka
er primært en oppslagsbok og fagbok, men også en bok der man kan lese lange stykker til inspirasjon og underholdning. Det er gjort mye ørretforskning siden Sømme, og ny kunnskap er tilkommet. Med Ørretboka som bakgrunn, kan man se nye resultater i lys av tidligere kunnskap og få økt forståelse for det nye.


 


 
 


IACOB DYBWAD SØMME (1898-1944) var zoolog, marinbiolog og ivrig sportsfisker. Hans grundige vitenskapelige undersøkelser resulterte i Ørretboka.


Motstandsmann
Da Tyskland okkuperte Norge, kom Sømme tidlig med i illegalt arbeid. Han var med på oppbyggingen av den hemmelige militære motstandsbevegelsen Milorg fra 1941. Under forberedelsene til tungtvannsaksjonen på Rjukan høsten 1942 ble det foretatt målinger av istykkelsen på vannet der engelske kommandosoldater skulle lande med glidefly. Tyskerne kunne avlytte telefoner, men en kontaktmann på Rjukan fortalte Sømme om sine fangster av ørret. Dette var avtalt kode for fiskens lengde og isens tykkelse.


Henrettet av tyskerne
Høsten 1943 ble Sømme arrestert av Gestapo. Til tross for grov tortur i flere dager skal tyskerne ikke ha fått noe ut av ham. Natt til 3. mars 1944 ble Iacob Sømme henrettet på Trandum.

Detaljer

Forlag
Vega forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
591
ISBN
9788282110112
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2007
Format
24 x 16 cm
Nr
5009561

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ørretboka:

Laks

Randulf Valle
Innbundet 
349,- 399,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Nansen

Harald Dag Jølle
Innbundet 
393,- 449,-
 

2020

Gunnar Staalesen
Innbundet 
99,- 429,-

Skip

Brian Lavery
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Handlekurv