Meny
 

Reisen til nattens ende m/forfatterhefte

Reisen til nattens ende er en merkelig moderne skildring fra det 20. århundre: "Jeg har sett hvordan menneskesinnet gradvis er kommet ut av balanse, hvordan det er gått i oppløsning, i den undergangslengsel som har grepet mer og mer om seg. Det begynte omkring 1900. Det er et viktig årstall i historien." Les mer
Vår pris
249,-

(Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

Bok
Bok
Vår pris: 249,-

(Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

Det er likevel ikke uten humor at Louis-Ferdinand Céline utforsker tilværelsens mørke sider. Vi følger Ferdinand Bardamu i hans tilfeldige vingling gjennom livet. Med økende kynisme og desperasjon vakler han fra den første verdenskrigs blodige slagmark til livet som loppesanker i de fornedrede og vanstyrte kolonilandene i Afrika, og videre til en fremmedfølt tilværelse som Ford-arbeider i Amerika. Han blir lege i Paris' fattigkvarterer og ender som livstrett leder av en institusjon for sinnslidende.


En underlig lystig stil kjennetegner Célines skrivemåte. Da romanen utkom første gang, i 1932, vakte den forakt og forargelse. Den var blottet for heroisme, til gjengjeld proppfull av desillusjonisme, rå sjargong og svært så direkte skildring av kropp og seksualitet. Forfatteren (f. 1894) sto i konstant opposisjon til alt og alle; han var både anarkist og antisemitt, og for sine antisemittiske skrifter fikk Céline i 1944 en dom i Frankrike. Han flyktet til Danmark, men måtte sitte i fengsel der i ett år. Han skrev en hel rekke bøker, blant disse Mort à crédit (1936), norsk oversettelse Død på kreditt i 1993. Hele tiden praktiserte han som lege, blant annet i Afrika og USA, de senere årene også i Paris, der han døde i 1961. Célines liv og diktning er innhyllet i myter. I Reisen til nattens ende leser vi: "Alt interessant foregår i mørket, vi vet ingenting om menneskets egentlige historie."

FAKTA
Utgitt:
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 7023651000123
Nr: 1798014
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger