Min side Kundeservice Bli medlem

Fyrvokteren

Det er ikke bare spøkelser som går igjen. Kvinnehatet overlever også generasjonsskiftene. Les mer

99,-

399,- Spar: 300,-

Utsolgt

Camilla Läckberg vet hvordan hun skal hekte oss fast i fortellingen fra første side. I Fyrvokteren kommer vi rett inn i dramatikken på flere hold. Vi møter en kvinne på rømmen, på vei mot Fjällbacka og det hun håper er tryggheten. Så er vi rett over i Fjällbacka kirke, der folket er benket for en tragisk bisettelse - et av småbyens barn er revet bort. Tredje scene er av det håpefulle slaget for småbyen: Badehotellet skal gjenåpne - totalrenovert og med ny spa-avdeling - med stor støtte fra kommunen. Kommunelederen har ikke bare investert penger i prosjektet, men også fått sterke følelser for prosjektleder Vivianne. Så blir kommunens økonomisjef skutt og drept. Patrick Hedström og hans kolleger ved Tanumshede politikammer har fått nye hemmeligheter å avdekke. Og selvsagt trer Patricks kone, forfatteren Erica Falck, støttende inn i arbeidet.

På noen få sider festes trådene som gjør at man ikke kan rømme fra denne romanen om drap og uhumskheter i Tanumshede.

Hva har skjedd?
Kvinnen som suser av gårde mot den lille byen på den svenske vestkysten, har blod på sine hender, bokstavelig talt. Hun har flyktet i all hast mot trygghet for seg selv og sin lille sønn i sitt barndomsparadis - den lille øya Gråskär utenfor Fjällbacka. Men hva har skjedd med mannen som ligger skadd igjen i leiligheten hun reiste fra? Og hvorfor får ingen se sønnen hennes i dagene som kommer?

Fyrvokteren er Camilla Läckbergs beste bok
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Den drepte økonomisjefen, en samvittighetsfull og godt likt person, hadde nylig vendt tilbake til barndommens trakter etter mange år i Gøteborg. Men etterforskningen viser snart at mye i livet hans foregikk i det skjulte. Rett før han flyttet tilbake, ble han mishandlet. Og like før han døde, besøkte han også Gråskär og kvinnen med barnet.

Sagn og realitet
Camilla Läckberg lar mye av intrigen kretse rundt Gråskär, som på folkemunne kalles Gastholmen. Mytene om øya er mange. Det sies at de døde aldri forlater stedet, og at de har noe å fortelle de levende. Som i tidligere romaner turnerer Läckberg ulike tidsløp elegant. Rundt hendelsene i nåtidens Fjällbacka fletter hun inn fortellingen om en fyrvokterkones vanskelige ekteskap på Gråskär på slutten av 1800-tallet. Det er ikke bare øya som er fellesnevner for den flyktende kvinnen og fyrvokterboligen. Etter som romanen skrider fram, ser vi at fortellingene har felles og akuell tematikk, nemlig vold mot kvinner. Koblingen med mellom sagn og svært realistisk krim er suverent utført av forfatteren. Måten de sammenfaller på til slutt, er ypperlig fortellekunst.

Uhygge og idyll
Tusenvis av nordmenn har vært innom Fjällbacka på sommerlige turer i Bohuslän. At denne pittoreske, lille havnen skulle bli åsted for en rekke drap i en av nordisk krims største suksesser på 2000-tallet, hadde ikke mange forestilt seg. Men nettopp stedets tilsynelatende hygge skaper en spenningsfull kontrast til den følelsesmessige turbulensen som herjer i det skjulte. En turbulens som får brå og brutale følger for menneskene i det lille samfunnet. I den aller første Fjällbacka-romanen spurte Patrick Hedstöm retorisk om hvilke sjanser det var for at det fantes to mordere i Fjällbacka, da han mente at det var opplagt at de jaget en enslig morder. Sju romaner senere har det vist seg at han ikke ante noen ting om hva stedets beboere skjulte av boblende drapsinstinkter. Men han har lært at intet er umulig når det gjelder menneskelige intriger og at ingen overflate nødvendigvis forteller hva som finnes på innsiden.

Med en bunnsolid intrige slår Camilla Läckberg virkelig knockout på leseren.
Kurt Hanssen, Dagbladet

Gjenkjennelse og overraskelse
Det er ingen som lenger mener at det er urealistisk med så mye kriminalitet i en svensk småby. Tv-dramatiseringene av Läckbergs første bøker satte seer-rekorder i Sverige. Nå lages det også film i Frankrike av Isprinsessen. Läckberg har løftet sitt fiktive Fjällbacka til å bli åsted for universelle historier om menneskelig begjær, ondskap og grådighet. Eller det P.D. James har kalt det aller farligste, nemlig kjærligheten. Alle kan kjenne igjen personene, eller kanskje kjenne seg selv igjen i personene i Fyrvokteren. Men det er nok få av oss som kan unngå å bli holdt på pinebenken og bli grundig overrasket over intrigen. Og det er kanskje krimfortellingens viktigste motsetningspar: gjenkjennelse og overraskelse.

Medlemsvurdering:
Fantastisk flink forfatter som klarer å gjøre historien spennende fra begynnelse til slutt!

Eva K Strømskag

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
429
ISBN
9788252574210
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2010
Format
21 x 14 cm
Nr
9012796

Om forfatteren

Camilla Läckberg. Foto: © Niklas S. BernstoneCamilla Läckberg (født 1974 i Fjällbacka) debuterte som krimforfatter i 2003 og har siden skrevet sju romaner om forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström i idylliske Fjällbacka på den svenske vestkysten.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Medlemmers vurdering

K
KJELL B. SLETTEBØ – 05.02.2019

– OK bok, men denne forfattern har så mange personer med i sie bøker at det er ofte vanskelig å holde oversikt.

D
D. Ånneland – 23.07.2018

– Fyrvokteren

E
Eva K Strømskag – 13.07.2017

– Fantastisk flink forfatter som klarer å gjøre historien spennende fra begynnelse til slutt!

m
marita – 02.06.2011

– Er i utgangspunktet litt fan, og likte alle de tidligere bøkene til Läckberg, varierte hvor godt, men i utgangspunktet positiv. Nå da det er sagt, vil jeg si dette er en av de bedre. For dere som har lest Läckberg tidligere, og likte det, bør dere absolutt lese denne også! For dere som ikke har lest noen av de tidligere bøkene, er det på tide å prøve. Läckberg skriver herlig god krim med et litt ekstra gufs. Flotte beskrivelser av den lille bygda Fjällbacka, der du etter å ha lest et par av bøkene, føler at du både har vært der, og blitt kjent med menneskene som er en del av stedet. Nesten som å være en fjern slektning av Erica Falck, som har vært innom noen ganger og fått et blikk inn i livet der. Svært spennende bok som holder deg fast og slipper ikke før den må.

R
Rufsetufsa – 11.07.2010

– En kvinne rømmer til øya Gråskär, også kjent som Gastholmen for det sies at det spøker der. Men Annie har vært der før og er ikke redd for den øya. Dessuten så er det det eneste stedet hun kan flykte til med tanke på hva og hvem hun flykter fra. Hun og sønnen hennes må være et sted de kan føle seg trygge til enhver pris - og det er Gastholmen. Jeg hadde store forhåpninger til boka før jeg begynte på den, men jeg må dessverre innrømme at den ikke levde opp til forventingene mine. Jeg syntes den ble kjedelig i lengden. Den er alt for lang med tanke på at det er en svært tynn historie. Skjønte jo hva som egentlig foregikk halvveis i boka og på slutten fikk jeg rett. Om det er jeg som har lest/sett for mye krim/skrekk/grøss/thrillere er ikke godt å vite. Dessuten tok ikke spenningen tak i leseren før de siste 30 sidene. Kjedelig krim for min del.

G
Glad i bøker – 03.06.2010

– I boka Fyrvokteren møter vi igjen Patrick Hedstrøm som er politimann ved Tanumshede politikammer. Spenningen er stor fra forrige bok hvor hans kone Erika og hennes søster Anna var utsatt for en bilulykke. Begge søstrene var gravide, men det gikk ikke like bra for dem begge. Kommunens økonomisjef blir skutt og drept og Patrick og hans kollegaer blir satt på saken. Innvevd i denne boken finner vi historien om mennesken som bodde på Gråskar før i tda. Boka er godt skrevet og den er både spennende, rørende og personlig. Den omhandler både krimmysteriet, men også mye om hovedpersonenes liv. En litt annerledes bok av Camilla Lackberg, men en svært god bok.

E
Ekba – 05.03.2010

– Alle trofaste lesere av Camilla Läckberg har ventet på denne boka. Usikkerheten om hva som skjedde med Patriks kone Erica og hennes søster Anna, har gjort at for første gang er det flere grunner til å forte seg å kjøpe boka og komme i gang med lesingen. I løpet av første kapittel får vi vite hvordan det gikk. Deretter er det klart for å konsentrere seg om krimgåten/plottet - som boka er basert på. Vi skjønner tidlig at det ikke bare dreier seg om ett mord, men flere. At det er flere mulige løsninger på plottet, gjør jo også at man ikke helt enkelt kan velge den ene framfor den andre, og vite at man har rett. Derfor drives man framover i handlingen. At forfatteren har flettet inn gjenferd og en historie fra 140 år tilbake kan man undres over - helt til man kan se trådene flettes sammen i slutten av boka. Absolutt ikke dårlig, men fortsatt er "Steinhuggeren" og "Predikanten" hennes beste.

k
kanukke – 30.01.2010

– Jeg synes spenningen gjennom boken var ganske høy. Spesielt den parallelle fortellingen fra gamle dager om fyret. Men når jeg ganske tidlig egentlig hadde skjønt sammenhengen i nåtidsfortellingen og alt ble for sykt på slutten! Om du leser boka, så skjønner du nok hva jeg mener. Men det er sjelden jeg sitter igjen med en slik skuffelse når jeg er ferdig med en bok. Det kan være en slags skuffelse for at boken dessverre er slutt, men denne skuffelsen var bare en skuffelse for at forfatteren hadde dratt det for langt i den overnaturlige retningen for min del. Beklager Läckberg. Denne boka har gjort at din eventuelle neste bok vil jeg ikke dra til Sverige på utgivelsesdatoen der for å kjøpe, slik jeg har gjort med de tre siste bøkene.

Bøker som ligner på Fyrvokteren:

Sekten

Camilla Läckberg
Innbundet 
375,- 429,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Atlas
Ny!

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
419,- 479,-

Sekten

Camilla Läckberg
Innbundet 
375,- 429,-

Dommen

Jørgen Jæger
Innbundet 
349,- 399,-

Arr

Jørn Lier Horst
Innbundet 
375,- 429,-

De tause

Yrsa Sigurðardóttir
Innbundet 
332,- 379,-

2020

Gunnar Staalesen
Innbundet 
375,- 429,-

Dukken

Yrsa Sigurðardóttir
Innbundet 
332,- 379,-

Logg inn

Handlekurv