Meny
 

Min kamp Første bok og Fjerde bok

Karl Ove Knausgård fortsetter sin nådeløse selvutlevering. I Min kamp. Fjerde bok handler det om de seksuelle erfaringene fra ungdomsårene. Les mer
Vår pris
524,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 524,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker

18 år gamle Karl Ove er ferdig med gymnaset og har pakket sakene sine. Han skal til Troms for å gjøre som så mange andre søringer før ham har gjort: jobbe som ufaglært lærer. Kun for ett år. Karl Ove fryder seg ved tanken på sin første ordentlige jobb, og sin første leilighet på egen hånd. Han tenker på alle romanene han liker, om unge menn som drakk, reiste og skrev, de søkte friheten, bort fra familie og borgerlig liv: "Alt de ville, ville jeg også. Alt de drømte om, drømte jeg også."

Skarpe betraktninger
Det er en ny verden som møter ham. Naturen er overveldende og menneskene imøtekommende. Alt er nytt og ukjent for den frihetssøkende unggutten, som også bærer med seg erfaringer han selv ikke forstår. Noen av Karl Oves tidligere erfaringer får vi innblikk i gjennom lengre tilbakeblikk fra de to siste gymnasårene på Sørlandet. Det er i gymnastiden at Karl Ove utvikler stor sans for alkoholens rus. Den gir en enorm frihetsfølelse og blir et nødvendig redskap for den unge mannen i sosiale settinger. Hans sterke lengsel etter eksistensiell forløsning, og enda kraftigere behov for seksuell forløsning, både stimuleres og kontrolleres av alkoholrusen.

Problematisk seksualitet
Handlingen kan høres ut som andre romaner om unge menn som du kanskje har lest. Men tro meg, dette ligner lite på dem. Jeg har aldri lest noe mer nakent og ærlig om et ungt menneskes formative år. Forfatteren tegner verken heroiserende eller forskjønnende bilder av seg selv. Tvert imot er han nådeløs i utleveringen av egen person. Han skjuler ikke den evige kåtskapen han opplever, heller ikke angsten for at en dysfunksjonalitet for alltid skal hindre ham i å gjennomføre samleier.

"Jeg har aldri lest noe mer nakent og ærlig om et ungt menneskes formative år."

Lærer og elev
Karl Ove framstår som en engasjert lærer som både bryr seg om og oppnår god kontakt med elevene. Og det alle som har lest Ute av verden lurer på, får vi svar på her. Karl Ove føler dragning mot en elev, og vet at hun er betatt av ham. Om det blir en ugrei situasjon, vil jeg ikke fortelle her.

Les Fjerde bok, og du vil bli hekta! Deretter kan du kaste deg over Første bok, som går for seg senere i tid. Du har en frydefull leseopplevelse i vente, og du vil garantert ha behov for å diskutere det du har lest. Det er et tegn på at noe er virkelig interessant.


Karl Ove Knausgård. Foto:
                  Oktober/Thomas WågströmKarl Ove Knausgård (f.1968) debuterte i 1998 med romanen Ute av verden. For denne boka ble han, som første debutant noensinne, tildelt Kritikerprisen. I 2004 utga han den kritikerroste romanen En tid for alt, som ble nominert til Kritikerprisen og Nordisk Råds litteraturpris. Den ble også kåret til en av de 25 beste norske bøkene de siste 25 år av Dagbladet sommeren 2006, og i 2009 ble romanen nominert til den prestisjefylte litterære prisen IMPAC Dublin Literary Award i Storbritannia.


Min kamp. Pakke med bind 1+4Knausgård-pakke

Sammen med den splitter nye Min kamp. Fjerde bok får du Første bok - begynnelsen på Knausgårds dyptpløyende og sterkt personlige romanprosjekt.

Første bok åpner med en svimlende beskrivelse av døden. Derfra fortelles det om forfatteren Karl Ove Knausgårds kamp for å mestre livet og seg selv og sine egne ambisjoner på skrivingens vegne, i møte med de menneskene han har rundt seg. I 2009 ble Min kamp. Første bokkåret til en av de ti beste romanene siste tiår av VG. For denne boka mottok Karl Ove Knausgård Brageprisen, den ble kåret til vinner av P2-lytternes romanpris og nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

 

Fakta