Meny

Tenke, fort og langsomt

; Eivind Lilleskjæret (Oversetter) ; Gunnar Nyquist (Oversetter)

Du tror kanskje at dine raske beslutninger er basert på rasjonelt grunnlag, og at du vet hvorfor du handler som du gjør. Etter å ha lest denne oppsiktsvekkende bestselgeren skjønner du at hjernen din lurer deg. gang på gang. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Hjernens maskineri løser mange problemer raskt og knirkefritt, fordi det baserer seg på en rekke tommelfingerregler. Det er typisk at vi for eksempel trekker raske slutninger uten å trekke inn faktorer som er viktige for å beregne en sannsynlighet for at svaret blir et annet. Kahneman endrer med enkle eksempler hvordan du tenker om å tenke.

De vanskelige beslutningene
Det er menneskelig å feile, heter det. Vi liker alle å tro at vi er ganske rasjonelle, og at vi har oversikt over våre egne beveggrunner. Så hvorfor fatter vi av og til beslutninger som er helt gale? Og ikke nok med det, vi gjør stadig samme feil om igjen. Hvordan kan det ha seg? Daniel Kahneman, psykolog i verdensklasse og nobelprisvinner i økonomi, har tatt for seg hvordan hjernen virker. Hvordan fatter vi beslutninger? Og hvorfor svarer vi av og til helt feil på ting som vi egentlig kan? Det gjør vi fordi vi ikke er i stand til annet, hevder Kahneman. Vi er rett og slett skrudd sammen på en måte som ofte er fordelaktig, men som også gir mange gale utslag.

Magefølelse eller tankevirksomhet?
Kahneman viser at vi tenker i ett av to systemer - enten raskt, intuitivt og følelsesdrevet, eller langsomt, rasjonelt og logisk. Begge systemene er nødvendige, og de utgjør en uslåelig kombinasjon. Stort sett. Imidlertid har begge systemene også sine svakheter. Kahneman demonstrerer hvordan selv statistikkstudenter ved Harvard og MIT går fem på selv de enkleste oppgaver, fordi de lar seg lure av sin egen måte å tenke på. Intuisjonen svarer nemlig alltid raskest, og den har ikke alltid rett! Har du for eksempel tenkt over hvor ekstremt villige vi er til å generalisere? Vi gjør oss gladelig opp en mening om en bestemt sak eller gruppering basert på svært få tilfeller, kanskje helt nede i et par stykker. Denne feilaktige måten å resonnere på er kanskje ikke så farlig blant lekfolk, men Kahneman viser at også forskere og tunge akademiske institusjoner gang på gang tillegger vekt til undersøkelser med for lite tallmateriale. En annen felle som er lett å gå i, er å erstatte logisk tenkning med andre måter å fatte slutninger på - for eksempel med representativitet.

Den ydmyke og pertentlige bonden
Du tror kanskje at dette ikke gjelder deg - men test deg selv på denne oppgaven:

En person blir beskrevet som følger av en nabo: «Steve er veldig sjenert og tilbaketrukket, alltid hjelpsom, men er lite interessert i mennesker eller i virkelighetens verden. Han er en ydmyk ordensmann, har behov for ryddige forhold og struktur, og er meget detaljorientert.» Er det mest sannsynlig at Steve er bibliotekar eller bonde?

At Steves personlighet ligner stereotypien på en bibliotekar, slår alle med en gang, men statistiske forhold som er like relevante, blir nesten alltid oversett. Slo det deg at det er over 20 ganger så mange mannlige bønder som mannlige bibliotekarer i USA? Siden det er så mange flere bønder, er det nesten helt sikkert flere «ydmyke ordensmenn» på traktorer enn bak skranken i landets biblioteker. Her har hjernen brukt andre kriterier enn logikk for å fatte en beslutning. Slike interessante oppgaver er det mange av i Tenke, fort og langsomt, og a-haopplevelsene står i kø.

Kjenn deg selv
Gjennom å forstå de to systemene, og hvordan de kan balanseres og virke sammen, skjønner vi mer av oss selv og hverandre - og lærer samtidig hvordan vi kan ta bedre avgjørelser, personlig og økonomisk. Tenke, fort og langsomt forklarer hvordan vi tenker og tar beslutninger, gjerne stikk i strid med vedtatte «sannheter» i psykologi og økonomi.

Ukonvensjonell og utradisjonell, overraskende og overbevisende - denne boka vil endre hvordan du tenker om å tenke for alltid.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Pax
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 551
ISBN: 9788253035529
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Thinking, fast and slow
Format: 17 x 23 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Daniel Kahneman

Daniel Kahneman (f. 1934) er særlig kjent for sin forskning på beslutningspsykologi, atferdsøkonomi og lykkeforskning. Han ble i 2002 tildelt nobelprisen i økonomi. For tida er han professor emeritus i psykologi og samfunnskontakt ved Princeton University‘s Woodrow Wilson School. I Tenke, fort og langsomt samler han sine innsikter fra et liv som forsker, og boken ble tatt overstrømmende imot av kritikere og bokkjøpere i USA. Den er under utgivelse i 21 land, og er en umiddelbar klassiker.