Min side Kundeservice Bli medlem

Skråpånatta

roman

«'Skråpånatta' er først og fremst en stor og rik roman. Den er som en brønn som ikke går tom. Det tok ikke lang tid før jeg opplevde boka som en film. Mytting skriver sånn at det oppstår bilder og det vil ikke overraske om det blir film av dette stoffet. [...] Likevel, 'Skråpånatta' er en av høstens aller beste bøker. Mytting på sitt beste.»

Mysteriene rundt Hekneveven og Søsterklokkene vibrerer i dyp og illevarslende samklang i Lars Myttings nye roman Skråpånatta. Heknefolket trenger alle gode krefter med seg i det de nå står overfor ...

 

Har du lyst å snakke om boka? Vi ønsker velkommen til lesesirkel om høstens store leseopplevelse, torsdag 19. oktober!Les mer

419,-

479,- Spar: 60,-

Sendes innen 1 virkedag
Runhild

Skrevet av: Runhild, Redaktør

Jeg har gledet meg skikkelig helt siden jeg fikk vite at Lars Myttings tredje bok om Heknefolket på Butangen i Gudbrandsdalen var klar. Hvilke hemmeligheter skjuler Hekneveven? Varsler den om det som skal skje slik Søsterklokkene varsler om fare?


Søsterklokkene og Hekneveven er de bøkene jeg oftest anbefaler folk hvis de er så heldige å ikke ha lest dem enda, og nå får vi endelig vite hvordan det går med unge Astrid Hekne, foreldrene Jehans og Kristine, gamlepresten Kai Schweigaard og alle de andre.


Heknefolket går inn i ei tid med enorme framskritt, men også truende strømninger fra Europa. I bygda vever den nye tida seg inn med den gamle, både i folkesjela og som sølvtrådene i bygdas mystiske og beryktede, men godt skjulte hemmelighet, Hekneveven.


Sagnet om Søsterklokkene skal få vind i seilene fra uventet hold, mens Schweigaard nærmer seg svaret på hva som egentlig skjedde da Heknesøstrene ble anklaget for trolldom, den verste av alle forbrytelser på 1600-tallet. Unge Astrid Hekne har med seg mer enn navnet etter sin uforlignelige bestemor, synes Kai Schweigaard. Det er hele hennes vesen, så driftig, modig og årvåken overfor alt som rører seg i bygda og omverdenen – og for det uhåndgripelige som de begge fornemmer, større enn dem selv. Det skal komme godt med i det som venter dem alle ...


I Skråpånatta følger vi bygdesamfunnet og Norge fra de optimistiske framskrittsårene etter århundreskiftet og inn i de uopprettlige krigsårene der mørke krefter endrer kursen på slekters gang, og der det kreves mot – og kanskje urgamle krefter – for å holde fast i lyset og troen på framtida. Les, les, les!


 «Dypest sett er dette en beretning om en slekts adskillelse. Om krefter som kan skille oss ad og som kan bringe oss sammen igjen.» 


Lars Mytting


Medlemsvurdering:
For en fantastisk avslutning på et romanverk! Det er en nytelse å lese Myttings tekst. Han beskriver både natur og mennesker på en innførende og beskrivende måte. Jeg gledet meg over hver side i denne boka!

Anne Gjørund Borge

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
574
ISBN
9788252593822
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
21 x 14 cm
Nr
8217351
Serie
Hekne 3

Lars Mytting leser høyt fra Skråpånatta

Om Hekne-trilogien

Lars Mytting har fullført storverket sitt om Hekneslekta og folkene i den fiktive bygda Butangen i Gudbrandsdalen. Med Skråpånatta er trilogien om tre generasjoner på Hekne komplett.

Det startet med at forfatteren kom over et gammelt seiglivet sagn fra Dovre om to sammenvokste søstre som var mestere i å veve. De ga en vevnad til kirka med bønn om at de skulle få dø samtidig. At Mytting fattet interesse for vevnader henger nok sammen med at veving var sin tids historiefortellinger, nesten tegneserier, om storverk og dåder. I fordums tid ble veversker og skalder gjensidig inspirert av hverandre og veverskene ble ofte tillagt magiske evner.

– Den store, mystiske vevnaden Heknetvillingene skaper i bøkene er min spektakulære versjon av den gamle folkefortellingen, forteller Mytting. Romanenes vevnad viser framtida. Motivet er en form for dommedag – det som på Butangen kalles Skråpånatta. Skråpånatta er dagen da alt skal ende, alt skal skrapes ned til bart fjell og levende og døde skal skyves fram til doms. «Når veven er vove skal oss tu komme att,» skal søstrene ha sagt. I tredje og siste bok får vi vite hva skjebnen har i vente for det rikholdige persongalleriet, de legendariske søsterklokkene og bygda. Vil profetien gå i oppfyllelse?

– Dypest sett er dette en beretning om en slekts adskillelse. Om krefter som kan skille oss ad og som kan bringe oss sammen igjen.
Lars Mytting

Om forfatteren

Lars Mytting (f. 1968) er sjøl fra Fåvang i Gudbrandsdalen og ble konfirmert i den eldgamle stavkirka på Ringebu. Etter gjennombruddet med den prisbelønte sakprosaboka Hel ved i 2011 fikk han Bokhandlerprisen for romanen Svøm med dem som drukner (2014) som slo an også i utlandet. De to første bøkene i Hekne-serien, Søsterklokkene (2018) og Hekneveven (2021), tok både lesere og anmeldere med storm og er utgitt på over 20 språk.

Medlemsblad

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«'Skråpånatta' er først og fremst en stor og rik roman. Den er som en brønn som ikke går tom. Det tok ikke lang tid før jeg opplevde boka som en film. Mytting skriver sånn at det oppstår bilder og det vil ikke overraske om det blir film av dette stoffet. [...] Likevel, 'Skråpånatta' er en av høstens aller beste bøker. Mytting på sitt beste.»

Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

«EN FANTASTISK TRILOGI ER I MÅL. Med episk intensitet og dramatisk fortellerkraft ruller nå historien inn i 1930-årene, i en fortelling som strekker seg over fire hundre år.»

Stein Roll, Adresseavisen

«MESTERLIG MYTTING! For en avslutning på Lars Myttings storverk: Den dramatiske 'Skråpånatta' er en forfattermessig triumf.»

Guri Hjeltnes, VG

«SMELLVAKKER SLUTT FOR MYTTINGS FAMILIESAGA. Lars Myttings 'Skråpånatta' er blant de beste bøkene anmelderen har lest av en nålevende norsk forfatter.»

Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad

«Det tredje bandet i heknetrilogien, 'Skråpånatta', innfrir det 'Søsterklokkene' og 'Hekneveven' lova. Her er ingen store overraskingar eller uventa skruar, berre meir av det som gleda mange tidlegare: Ei mytisk eventyrforteljing i botnen. Gode miljøskildringar. Ein interessant hovudperson. Eit vell av andre romanfigurar. Lokal forankring, språkleg og geografisk. Band mellom land. Innsikt i naturen, historia, folket. Rett og slett solid romanhandverk.»

Gerd Elin Sandve, NRK

«FLAMMENDE KLIMAKS FRA LARS MYTTING. Om det er mye plott i 'Skråpånatta', er det også en dyp og ikke minst kunnskapsrik kjærlighet til Gudbrandsdalens språk og kultur.»

Leif Bull, DN

«At Lars Mytting er en framifrå forteller, vet alle som har lest ei eller flere av bøkene hans. Med «Skråpånatta» er han formidabel. Når forfatteren etter tre år «endelig» er ute med det etterlengtede manuset til tredje og siste del av sammenvokste Hekne-søstrene, er det nemlig med sjelden fortellerglede.»

Per Ivar Henriksbø, Østlendingen

«STORSLÅTT FINALE. Lars Mytting samlar trådane i eit heilstøypt storverk om vevnad, kyrkjeklokker og minne. Ventetida er over. Siste bindet av Lars Myttings Hekne-trilogi er no i bokhandelen. Bør du lese ho? Eg er ikkje i tvil. Set du pris på velskrivne romanar med intens spenning og full av replikkar som sit som ordspråk - og med et vell av historisk og teknologisk kunnskap som dei fleste kan lære noko nytt av, er svaret, utan atterhald: Ja.»

Rolv Nøtvik Jakobsen, Vårt land

Medlemmers vurdering

A
Anne Gjørund Borge – 20.09.2023

– For en fantastisk avslutning på et romanverk! Det er en nytelse å lese Myttings tekst. Han beskriver både natur og mennesker på en innførende og beskrivende måte. Jeg gledet meg over hver side i denne boka!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Skråpånatta:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Atlas
Ny!

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
419,- 479,-

Logg inn

Handlekurv