Meny
Bruddstykke av en hysterianalyse - Sigmund Freud

Bruddstykke av en hysterianalyse

; Eivind Tjønneland (Oversetter)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 55

«At Freuds 'Bruddstykke av en hysterianalyse', historien om Dora, nå utkommer på norsk, vil neppe glede mange psykiatere eller psykologer. Men for idéhistorikere og litteraturvitere, samt for folk flest, er dette en god anledning til å sette seg inn i tankegangen til psykoanalysens far.»

, Klassekampen 2. juni 2007
Historien om Dora (Ida Bauer) er en av verdens mest berømte pasienthistorier. Dora er «den hysteriske kvinnen», en typisk skikkelse fra slutten av det 19. århundret, den gang hysteri var den mest utbredte kvinnesykdommen i vår del av verden. Les mer
Vår pris
249,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Paperback
Legg i
Paperback
Legg i
Vår pris: 249,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Historien om Dora (Ida Bauer) er en av verdens mest berømte pasienthistorier. Dora er «den hysteriske kvinnen», en typisk skikkelse fra slutten av det 19. århundret, den gang hysteri var den mest utbredte kvinnesykdommen i vår del av verden. Sigmund Freud utviklet psykoanalysen blant annet som et forsøk på å forstå denne lidelsen, og Bruddstykke av en hysterianalyse (1905), historien om Dora, er hans eneste lengre fremstilling av hysteri sett fra et psykoanalytisk perspektiv.

I dag har hysteri forsvunnet som klinisk begrep, men er delvis erstattet av diagnoser som utbrenthet, anoreksi eller "borderline"- problematikk. Hysteri finnes imidlertid fortsatt som et kollektivt fenomen: Massehysteriet lever i beste velgående. I etterordet sier oversetteren, idéhistorikeren Eivind Tjønneland, at «offentligheten oppfører seg mer og mer som en hysterisk pasient». Han gir her også et riss av hysteriens historie, viser noe av bakgrunnen for og ettertidens faglige debatt om Freuds analyse av Dora og påpeker hvordan hysteri i dag er et tverrfaglig fenomen som interesserer blant annet medievitere, litteratur- og idéhistorikere, psykoanalytikere og psykiatere. Hysteri har dessuten vært et viktig element i kunsten i det 20. århundre og inspirerer fortsatt både romanforfattere og filmskapere.

Freuds pasienthistorie foreligger nå for første gang i norsk oversettelse.

Nr. 55 i Cappelens upopulære skrifter.
FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm akademisk
Innbinding: Paperback
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 162
ISBN: 9788202250096
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Bruchstück einer Hysterie-Analyse
Format: 21 x 13 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderingerForord
1 Sykdomstilstanden

2 Den første drømmen

3 Den andre drømmen

4 Etterord


Etterord
1 Hysteri før Freud

2 Charcot-skolens hysteri-oppfattelse

3 Freud og Breuers "Studien über Hysterie"

4 Dora-analysen: noen kritiske punkter

5 Et norsk eksempel på hysteri: Ibsens Hedda Gabler

6 Hysteri i dag


Henvisninger

Litteratur