Norges beste villmarksturer

Det er ikke så mye villmark igjen, men det er likevel mulig å få villmarksfølelsen når du er på tur. Randulf Valle og Marius Nergård Pettersen har oppsøkt områder der du kan oppnå den rette følelsen. Du må litt utenfor merkede stier, og du må gå egne veier. Men det er det verdt.

Les mer

269,-

429,- Spar: 160,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Lesesommer - faktabøker fra 79,- Velg flere her

Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Opplev Norge på sitt villeste

Forfattere og turentusiaster Marius Nergård Pettersen og Randulf Valle har trålet hele landet for å finne områder som lar deg høre suset fra villmarka. Definisjonen på villmark er at det skal være fem kilometer til nærmeste menneskelige inngrep som veier, høyspentlinjer eller jernbaner. Akkurat dette er vanskelig å oppnå, men det er fullt mulig å oppnå villmarksfølelsen likevel hvis du går litt utenom allfarvei.

 

Boka forteller ganske inngående om hvert område, viser en rekke bilder og fremstår som grundig og inspirerende. Dette er en bok man leser, ikke bare slår opp i. Det er gode muligheter for å komme i kontakt med dyreliv, og boka forteller om det som særpreger områdene.

 

Nye utfordringer
For å oppleve villmark, må du kanskje gi slipp på merkede stier og «trygghet». Start i det små, hvis du er usikker. Det er lurt gradvis å utvide komfortsonen, sier forfatterne. Boka starter i Pasviks åpne furuskoger. Her kan man loffe rundt på ski om vinteren og overnatte i gamle skogskoier som en gang ble satt opp da det ble bedrevet næringsvirksomhet i området. De fleste vil likevel foretrekke sommeren, og på finsk side av grensa kan man fortsette videre i et enda større område med flat furuskog. Man får definitivt følsen av å være alene i dette området. Vil du virkelig få følelse av villmark, er Øvre Anárjohka stedet. Her kan man få følelsen av at det er milevis til nærmeste menneske. Randulf Valle gir deg turforslag så du kan oppleve eventyret. Eller hva med fisketur i Saltfjellet? Boka forteller ganske inngående om hvert område, viser en rekke bilder og fremstår som grundig og inspirerende. Dette er en bok man leser, ikke bare slår opp i. Det er gode muligheter for å komme i kontakt med dyreliv, og boka forteller om det som særpreger områdene.

Skånsom ferdsel
Rundt Femundens enorme vannspeil ligger en ødemark som selv erfarne entusiaster sliter med å beskrive. Man bør besøke Femundsmarka minst én gang i livet, for i det særegne landskapet står villmarksopplevelsene i kø. Boka gir ideer til både helgetur og ukestur. Padling i Røavassdraget, for eksempel. Og heldigvis har forfatterne fått med «mitt» område, nemlig Vassfaret, i boka. Det er ikke like uberørt som det var, men det er lett å finne lommer som gir den rette følelsen, og det er en av de vakreste stedene på Østlandet med nydelig blanding av skog og fjell og blinkende vann med godt fiske. Mellom innsjøene Strøen og Aurdalsfjorden er det to mil med vann og elver som bare må oppleves.

Dersom man leter, finnes det uberørt natur overraskende mange steder i landet. Man må bare ta seg bryet med å finne lommene. Finn frem kartet og let etter de skjulte perlene, mellom kraftlinjer, skogsveier og bebyggelse. Og huske at det er skånsom ferdsel som gjelder.

Les om disse områdene:

PASVIK – høye himler og majestetiske furutrær

ØVRE ANÁRJOHKA – aller mest avsides

SEILAND – drømmeøya på Finnmarkskysten

ØVRE DIVIDAL – furuskog, høyreiste fjell og storrøya

VILLMARKA RUNDT POLARSIRKELEN – bortenfor stiene

BØRGEFJELL – villmarksriket midt i landet

LOMSDAL-VISTEN – til det gjemte landet

OMRÅDET RUNDT SELBUSJØEN – Trondheims ville bakgård

DOVREFJELL-SUNNDALSFJELLA – evig og uforanderlig?

REINHEIMEN – villrein, isbreer og vidstrakte steinurer

FEMUNDSMARKA MED NÆROMRÅDER – øst for den store sjø

BRATTEFJELL-VINDEGGEN – dit få andre går

SØRLIGE HARDANGERVIDDA – ved viddas ende

BYKLEHEIENE OG VALLEHEIENE – villmark over Setesdal

VASSFARET OG FJELLENE OMKRING – villmarkssus

FJELLA – de tusen tjerns land

DEN SKJULTE VILLMARKA – tur helt alene

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
228
ISBN
9788205583443
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Norges beste villmarksturer
Format
27 x 20 cm
Nr
8213305

Om forfatteren

Marius Nergård Pettersen er forfatter og fotograf og arbeider med natur og friluftsliv. I hele sitt voksne liv har han sett etter stedene der andre ikke er. Han har utgitt 13 bøker, skrevet for en rekke magasiner og er blant annet tildelt Helge Ingstad-prisen og Fagpressens Fotopris for arbeidet sitt.

Randulf Valle er forfatter, fotograf og foredragsholder. Dessuten produserer han podkasten Uteliv – en av Norges største friluftslivspodkaster. Randulf er egentlig ingeniør, med doktorgrad i metallurgi. Randulf har utforsket villmarksområder i blant annet Canada, New Zealand og på Grønland gjennom over tjue år. I Norge har han en spesiell forkjærlighet for de nordligste områdene.

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Norges beste villmarksturer:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv