Norges beste lakseelver

; Ole Kirkemo

Norge har en rekke lakseelver i verdensklasse med tanke på fin fisk og flotte naturopplevelser. Denne boka presenterer Norges beste lakseelver. Les mer
Vår pris: 390,-
Spar: 39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 20 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Bente Einan Eriksen

Norge har en rekke lakseførende elver med spesielt gode kvaliteter. Ikke bare kan elvene by på stor eller mye fisk, men også fantastiske omgivelser. For mange er naturopplevelsen vel så viktig som selve fisket, og det er gode muligheter for å kombinere laksefiske med turer til fjells eller til skogs. Anne-Mette og Ole Kirkemo har fisket laks gjennom en årrekke, og kjenner lakseelvene som egen bukselomme. Her presenteres de aller beste fiskeperlene, og forfatterne rater dem fra én til tre stjerner. Dermed har du en utmerket guide til mulighetene nå når sesongen står for døra.

Klok forvaltning
Hvordan står det til med norske lakseelver? Ikke så aller verst, ifølge forfatterne. Metodene for å få kontroll på lakselus og parasitten Gyrodactylus salaris har blitt vesentlig forbedret, og kampen for friskere elver har vært kronet med seier flere steder. For eksempel er Vefsna, Rauma og Lærdalselva behandlet, og Rana-området er friskmeldt. I de store Trøndelagselvene har laksefiskerne opplevd eventyrlige sesonger med fangster som har vært mye større enn man hadde på 90-tallet. Og det er så mange som 100 000 optimistiske laksefiskere fra inn- og utland som besøker norske lakseelver hver sommer, og klok forvaltning er nødvendig også i framtiden for at vi alle skal ha glede av elvene.

Hvor skal vi reise?
Kirkemoene har tatt for seg de fineste elvene i Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. Elvene presenteres grundig med kartutsnitt, historikk, laksestammens beskaffenhet og fangststatistikk. Bildene er nok til å overbevise den som ikke er helt på kroken ennå. Boka grenser til å kalles en praktbok. Kanskje skulle man tatt noen døgn ved en lakseelv denne sesongen? Spenningen vil være der uansett fisk eller ikke, tenker jeg.

Forfatterne beskriver elva. Hvor står det laks når? Hvordan fordeler fisken seg i elva gjennom sesongen? Hva slags størrelse kan forventes? Hvordan er vann - føringen? De beste plassene i de beste elvene er naturlig nok de mest populære, og dyreste, men leser man boka godt, er det nok av tips til at man kan finne noe som er nest best, men absolutt bra nok. Kanskje skal du satse på den vakreste elva? Så kan resten av familien sendes på tur i området og den bolde laksefisker få fred til å holde på med sitt.

Historikk og rekorder
Det er ikke til å komme unna. Sportsfiskere, særlig laksefiskere, er opptatt av størrelsen. Alle elver har en rekordlaks, men noen av dem er nok ikke så godt dokumentert, og må tas med en klype salt. Forfatterne gir deg rekorden for alle de beskrevne elvene. Norgesrekorden er 32,5 kg og tatt i Tanaelva. Når du leser teksten, sitter du med inntrykket at forfatterne vet virkelig hva de skriver om. Her er det masse hyggelig lesning om elvenes historie og utvikling, ymse laksefiskere opp gjennom årene som har satt sine spor i laksefiskehistorien, personer som har gjort en skjerv for å danne et godt miljø rundt fisket samt bidratt på andre måter. Her kan du danne deg et bilde av hele elva gjennom enkle illustrasjoner av elveløp samt bielver. Teksten beskriver ganske detaljert om stryk, fosser, stille - flytende strekk, soner og høler. Gode plasser for sjøørret er også tatt med. Henvisning til nettsider er nyttig for den som vil bestille overnatting eller vite enda mer. Skal du fiske laks i sommer, kommer du ikke utenom denne boka. Skitt laksefiske!

Fakta