Min side Kundeservice Bli medlem

Bli hos meg

roman

«Hanne Ørstavik skriver så skakende modig at man som leser blir svett i håndflatene av uro ... Ørstavik på sitt aller beste»

Inger Bentzrud, Dagbladet

Det var ikke noen hjemme som sa de var glad i meg. Hadde jeg spurt, vet jeg at de hadde sagt ja, mamma og pappa, klart de var glade i meg. Men jeg spurte ikke, også for at pappa ikke skulle bli sint. Det var jo en så selvsagt ting. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Det var ikke noen hjemme som sa de var glad i meg. Hadde jeg spurt, vet jeg at de hadde sagt ja, mamma og pappa, klart de var glade i meg. Men jeg spurte ikke, også for at pappa ikke skulle bli sint. Det var jo en så selvsagt ting. Sånn Gud er glad i menneskene. Du vet jo det. Hvorfor kunne jeg ikke kjenne det?

De rørte aldri ved hverandre, kjærtegn, det var ingen ømhet mellom dem. Mamma syntes pappa var sentimental, patetisk og ynkelig og samtidig var hun redd for ham, livredd, det var øksen over jordene i snøen midt på natta, at pappa hadde drukket hjemmebrent (sa mamma) og løp vill og rasende og hoppet over steingjerdet, det ser jeg, over gjerdet i snøen i én strek, så ung og sterk og smidig han må ha vært, pappa, yngre enn M er nå, 33 eller 34, men nå forteller pappa meg at det var ikke sånn det var, han hadde ikke drukket, og han var ikke rasende heller, det med øksen var det ingen som hadde forstått, han var ikke ute etter noen, han hadde øksen med for liksom å bruke den som klubbe, som i retten, for å slå noe fast, et standpunkt, de hadde vel diskutert politikk, faren din er gal, han løp etter folk med øks, det endte med at dyrlegen satte en beroligende sprøyte, de var flere om å legge ham ned og holde ham der. Men det med øksen er så lenge siden, mamma var gravid med meg da det skjedde, det var bare den ene gangen. Det var ikke pappa med øks vi var redde for. Vi var bare redde.

Fortelleren er en norsk forfatter som bor i Milano. Innimellom reiser hun hjem til Norge. Der besøker hun faren, som er blitt en gammel mann på 87. Den italienske kjæresten er mye yngre enn henne og både øm og sterk. Han blir lett rasende, som faren ble, det gjør henne redd. Som en slags speilhistorie forteller romanen også om Judith, som etter at mannen døde, har blitt boende i det grønne huset i Minneapolis. Der møter hun unggutten Matt.

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
209
ISBN
9788249526307
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Bli hos meg
Format
21 x 14 cm
Nr
8216363

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Hanne Ørstavik skriver så skakende modig at man som leser blir svett i håndflatene av uro ... Ørstavik på sitt aller beste»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«En rasende kjærlighetshistorie»

Knut Hoem, NRK

«Lysende vakre passasjer»

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

«Ørstavik driver en pågående søken etter erkjennelse, og i denne romanen gjør hun det med briljans»

TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

«sårt og modig . noe av det beste hun har skrevet»

PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN

«hun er kjærlighetsteoretikeren vi trenger nå»

LIVE LUNDH, VINDUET

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Bli hos meg:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
299,- 479,-
 

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv