Min side Kundeservice Bli medlem

Er mor død

roman

«Vigdis Hjorth har bortimot 20 romaner på samvittigheten. Med 'Er mor død' er hun sterkere enn noensinne. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

Hvordan kan en mor fornekte et av sine barn? Vigdis Hjorth tar opp tråden etter Arv og miljø og har igjen skrevet en rystende roman om vanskelige familieforhold. 

Les mer

390,-

429,- Spar: 39,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Å fornekte et barn

Etter tre tiår uten kontakt med familien kommer Johanna hjem igjen til Norge. For å komme videre i livet må hun snakke med mor. 

Med Arv og miljø friskt i minne, en roman som skapte voldsom furore, er forventningene store når Vigdis Hjorth igjen skriver om vanskelige familieforhold. Og på nytt gir hun oss en leseopplevelse av de sjeldne. Er mor død er en  rystende historie om ikke å gi etter for stolthet, om avvisning og ønsket om å få en slags fred før det er for sent. De fleste har en familie, og mange følelser og analyser er gjenkjennelig. Hva er man selv skyld i? Vigdis Hjorth beskriver  en person som er trist, ensom. Hovedpersonen Johanna forsvarer seg, som om hun er under angrep, men underliggende aner man en vilje til å reflektere over eget ansvar. Burde Johanna selv ha reagert annerledes? Etter 30 år uten kontakt ønsker den avviste datteren å komme videre, hun må snakke med mor. 

Er mor død er en rystende historie om ikke å gi etter for stolthet, om avvisning og ønske om å få en slags fred før det er for sent.

Familiens sorte får
Johanna, som nå nærmer seg seksti, forlot i sin tid Norge og ektemannen og etablerte seg med ny mann og etter hvert en sønn i USA, en sønn familien hjemme i Norge ikke viser noen interessere for. Johanna er kunstner, men familien tar avstand fra bildene hennes – usømmelige malerier av mor og barn. Familien mener det stiller dem i et dårlig lys. Dette, i tillegg til det aller verste, nemlig at Johanna ikke kommer hjem til begravelsen da faren dør (fordi ingen ba henne om å komme ...), fører til at moren setter kroken på døra – og legger datteren på is. Ruth, Johannas søster, støtter og beskytter mor mot Johanna, nærmest som om Johanna bevisst ønsker å skade mor. Men kanskje er det slik at det vil gjøre mer vondt enn godt å treffes, hvis mor har brukt lang tid og mye krefter på å glemme henne? 

Hjemkomsten
Etter at ektemannen er død, er Johanna nå tilbake i Norge. Er det mulig å gjenoppta kontakten med moren etter alle disse årene? Hva har skjedd med henne i mellomtiden? Johanna tar mot til seg til å ringe moren, men moren lar være å svare. Og søsteren har hemmelig nummer. Er årsaken hardhet og prinsippfasthet hos mor, eller er det rett og slett likegyldighet? Johanna lurer på hvordan hun selv ville ha reagert hvis Ruth hadde ringt og fortalt at moren deres er dødssyk, men så tenker hun det aldri ville ha skjedd, for Ruth har ikke en stemme hun kan snakke til Johanna med ... 

«Jeg beveger meg i de områdene av byen der jeg regner med at de ikke beveger seg. Byen er blitt stor, sjansen for å støte på Ruth eller mor er liten. Det måtte være på sentralstasjonen.»

For Johanna er hjemkomsten og forsøkene på å få kontakt med moren også en analyse av hendelser og følelser fra tida i barndomshjemmet. Hun dikter opp historier om hvordan moren nå lever som en gammel kvinne, hvordan Ruth og moren har det sammen, og hvordan Ruth beskytter moren mot Johanna. Hun dikter opp forklaringer. Hva føler egentlig Johanna for moren sin nå? Og føler moren noe for Johanna? Det er svært mye Johanna gjerne skulle hatt svar på. Men kan mor ta henne tilbake? 

 

Medlemsvurdering:
En utrolig bra bok som det er veldig vanskelig å legge fra seg,måtte bare fortsette å lese til jeg ble ferdig.Kan sterkt anbefales.

May-Lisbet

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
355
ISBN
9788202671822
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
21 x 14 cm
Nr
8185417

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Vigdis Hjorth (f. 1959) debuterte i 1983. Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Arv og miljø (2016) skapte furore og ble både kritiker- og leserfavoritt og har gjort mange oppmerksom på forfatterskapet. Hun er tildelt en rekke priser. 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Vigdis Hjorth har bortimot 20 romaner på samvittigheten. Med 'Er mor død' er hun sterkere enn noensinne. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«Vigdis Hjorth kliner til som aldri før og hun imponerer med både naturskildringer og den elegante plasseringen av et forsvar for levende modeller i kunsten.»

Vidar Kvalshaug, BOK365

«Hvem turnerer vanskelige temaer bedre? Forholdet mellom datter og mor kan knapt skildres mer tilspisset og hjerteskjærende enn Vigdis Hjorth gjør det i romanen 'Er mor død'. (...) Vigdis Hjorth er på sitt beste.»

Guri Hjeltnes, VG

«'Er mor død' er eit intenst forsvar for at kunstnaren skal kunne bruke eigne erfaringar som utgangspunkt for kunstverk. ... viktig fordi han viser oss dei indre prosessane i ein kunstnar som deretter set problemet under debatt.»

Marta Norheim, nrk.no

«... en allmenn og sterk historie om sår i barndommen som aldri gror og en morskjærlighet som kanskje ikke tåler alt.»

Adresseavisen

«Vigdis Hjorth har skrevet sin flotteste roman.»

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

"Et barn roper etter mor og får ikke svar. Hjorths bok av året er hjerteskjærende, kompromissløs og utrettelig selvransakende."

Silje Bekeng-Flemmen, Klassekampen (Årets beste bøker)

Medlemmers vurdering

M
May-Lisbet – 16.11.2021

– En utrolig bra bok som det er veldig vanskelig å legge fra seg,måtte bare fortsette å lese til jeg ble ferdig.Kan sterkt anbefales.

B
Berit – 21.09.2021

– Her ble det for mye gnaging.

T
Toril Sehested Zakariassen – 24.08.2021

– Har lest mange bøker av Vigdis Hjort. Denne er ikke noe dårligere enn de andre jeg har lest. Liker måten hun skriver på.

M
Mona Holtan – 28.07.2021

– Er mor død

M
Mona Holtan – 28.07.2021

– Over havet

H
Harald K – 19.08.2020

– Vigdis Hjorth har skrevet en ny roman som borer i familieforholdene. Johanna har brutt med familien og ikke sett dem på tre tiår, far er død, nå vil hun snakke med mor, men mor vil ikke. Kan en mor frasi seg sitt barn, selv om barnet nærmer seg 60? Det klarer ikke Johanna å akseptere, heller ikke å tro på. Hun må snakke med mor. 'Er mor død' er et nytt høydepunkt av en av våre fremste forfattere.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 02.07.2020

– Boka 'Arv og miljø' var en bombe av en bok som endte med en voldsom debatt om både virkelighetslitteratur og familieproblematikk. Så langt gikk det at Vigdis Hjorths søster, Helga Hjorth, skrev en motroman for å svare på det familien opplevde som et angrep fra Vigdis Hjorth. Som tittelen på årets roman antyder, handler også 'Er mor død' om familien. Noe av det som virkelig står igjen etter å ha lest 'Arv og miljø', er hvordan Hjorth evner å sette ord på allmenne problemer uavhengig av bakgrunn, noe som også bekreftes av mottakelsen internasjonalt, der ingen kjenner diskusjonen rundt boka. 'Arv og miljø' er så langt planlagt utgitt i 22 land. I Er mor død tar Hjort igjen opp vonde familierelasjoner. Hvordan skal man bygge bro mellom fortid og nåtid. Hvordan nærme seg en mor dersom ønsket ikke er gjensidig? Og hvordan kan en mor fornekte et barn? Familierelasjoner er tidløs tematikk og få skriver skarpere og sterkere om dette enn Vigdis Hjorth.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Er mor død:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

De der

Joyce Carol Oates
Innbundet 
375,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv