– God bok men skjønte ikke slutten.
Gjentakelsen
«Dette er et lite mesterstykke av en roman. [...] at "Gjentakelsen" er en av denne bokhøstens mest lesverdige bøker er ikke denne anmelder i tvil om.»
jan Øyvind Helgesen, Nettavisen
Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten. Gjentakelsen handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Les mer
Medlemsvurdering:
Lettlest bok som er vanskelig å legge fra seg. Den er virkelig gjenkjennelig for hvordan mange unge kan føle at båndet med foreldrene deres er. Selv om hendelsene er fra 70-tallet, så er det flere ting som gjenspeiler seg mange tiår senere. Boka kan også være oppkvikkende for foreldre, og dette kan både ungdom og voksen lære av.Vilde
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 142
- ISBN
- 9788202830038
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Originaltittel
- Gjentakelsen
- Format
- 21 x 13 cm
- Priser
- Ungdommens kritikerpris 2024
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Dette er et lite mesterstykke av en roman. [...] at "Gjentakelsen" er en av denne bokhøstens mest lesverdige bøker er ikke denne anmelder i tvil om.»
jan Øyvind Helgesen, Nettavisen
«... intenst og insisterende, så dirrende og hamrende at det av og til er vondt å lese.» «... enkelt fortalt, så lett og nesten fortryllende at man blir forført.» «... en smerte og en intensitet som har resultert i et fortettet mesterstykke.»
Inger Bentzrud, Dagbladet
«Vigdis Hjorth har alltid vært god til å skildre håp, fortvilelse og ensomhet hos tenåringsjenter, og hvor klønete man er både i følelser og praksis. Det er hun også her.» «… Hjorth fører, som vanlig, et distinkt, treffsikkert språk. Det er en allmenn historie hun forteller.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
«Vigdis Hjorth (64) vant i år Kritikerprisen for fjerde gang, med den stramme, dirrende «Gjentakelsen». Her fortsetter hun å sirkle inn det personlige stoffet hun tidligere har utforsket i «Arv og miljø» (2016) og «Er mor død» (2020) : seksuelle overgrep, fortielse og fornektelse i en ødelagt familie. ... En naken nervetråd av en bok.»
Leif Bull, Dagens Næringsliv
«Gjentakelsen er i aller høyeste grad oppslukende lesning»
Elise Winterthun, Vagant
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– Lettlest bok som er vanskelig å legge fra seg. Den er virkelig gjenkjennelig for hvordan mange unge kan føle at båndet med foreldrene deres er. Selv om hendelsene er fra 70-tallet, så er det flere ting som gjenspeiler seg mange tiår senere. Boka kan også være oppkvikkende for foreldre, og dette kan både ungdom og voksen lære av.
– Ikke ei bok som fenget så veldig , selvom om jeg vokste opp på 50 - 60 tallet , og mye av beskrivelsen mellom foreldre og barn ( spesielt døtre) er litt gjenkjennelig . Har lest mer interresante bøker av Hjort .
– Jeg vokste opp på samme tid som Hjort, og hadde foreldre som engstet seg for meg. Historien er så allmengyldig at det gjør vont. Bravo.
– ukjrnt for meg
– Jeg synes dette er den beste boken jeg har lest av Vigdis Hjort. Lettlest, spennende og vanskelig å legge fra seg. Lånt den bort til kollega også.
– Vigdis Hjorth skriver alltid bra og det gjør hun også i denne bok. Men det blir en del gjentakelser, en del antydninger, men den er absolutt lesverdig. Det går også fort å lese den.
– Veldig godt skrevet og en interessant historie, men nå er vel grensen for hvor tynne bøker hun kan skrive nådd. Må si jeg følte meg litt lurt når jeg fikk boken og når jeg hadde lest den.
– En velskrevet bok på alle måter !
– Denne var tynn på flere måter
– Helt i toppen, verdenstoppen!!! Skulle jo ha terningkast 5 - ikke 3 som jeg ikke fikk med meg på første forsøk
– Helt i toppen, verdenstoppen <3