Min side Kundeservice Bli medlem

Muttra og meg

roman

«Man skal være rimelig kald for ikke å sjarmeres i senk av Anne B. Ragdes elleville, tragikomiske, lett rufsete fortelling.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Hva hadde norsk litteratur vært uten Anne B. Ragde? Det har vært på hengende håret noen ganger. Les om såre barndomsminner, et kronglete familieliv og forfatterliv – og da hun nesten døde som tenåring.

Les mer

375,-

429,- Spar: 54,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Runhild

Skrevet av: Runhild, Redaktør

På hengende håret

Hva hadde norsk litteratur vært uten Anne B. Ragde? Det har vært på hengende håret noen ganger. Les om såre barndomsminner, et kronglete familieliv og forfatterliv – og da hun nesten døde som tenåring.

Kompleks mamma
– Det var hun som åpnet verdensbiblioteket for meg. Hun var et veldig litterært menneske og leste hele tiden. Jeg hadde ikke vært forfatter om det ikke var for muttra, sier Anne B. Ragde.
     Så takk til muttra til Anne B. Ragde for det. Takk for Norges mest leste bokserie, romanene om Neshov-familien, og takk for alle de andre herlige bøkene Anne B. Ragde har forsynt oss leserne med. Men det var også muttra som dro døtrene med på den kaotiske haike- og campingturen som nesten tok livet av Anne. Heldigvis endte det bra og kunne føyes til som et av mange elleville familieminner.

Rått og humoristisk
Veien til et liv som suksessforfatter har vært kronglete og til tider både vond og vanskelig. Galgenhumoren sitter løst når Ragde virvler gjennom episoder fra oppveksten med en mor med mange fasetter, en trygg farmor i bakhånd og en lillesøster som alltid var på lag. Etter tre ekteskap nyter hun i dag å bo alene og å være mye sammen med barn og barnebarn.

Reiselyst og ulyst
- Jeg så ikke på mamma som mor. Hun hadde oppdragerrollen, men ikke morsrollen. Den forbinder jeg med noe lunt, en som klemmer eller holder rundt meg, og mamma var ikke der i det hele tatt. Jeg måtte jo ta meg av henne. Hun var muttra mer enn mamma, sier Anne B. Ragde.
     Moren var både glup og arbeidsom, men manglet en formell utdannelse. Hun sjonglerte tilværelsen som alenemor så godt hun kunne, mens hun konstant drømte om og planla reiser til varme strøk.         Datteren Anne er motsatt. Hun tåler ikke varme og liker ikke å reise. Likevel sitter plutselig de to og planlegger en tur sammen til Oman! Og til Oman dro de, der de fikk en busstur de aldri vil glemme - levende skildret i de kostelige reisebrevene fra turen. I brevene kommer muttra også til orde: «Anne får det til bra … med lite granne overdrivelser her og der, men hun er jo forfatter».

En hommage på godt og vondt
«Hvorfor blir jeg alltid spurt om en bok er selvbiografisk. Nå er den det, men hvorfor blir jeg hver gang spurt om det. Fordi jeg er kvinne. Enda alle vet at kvinner lyger infernaaaaalsk mye bedre enn menn,» skriver Ragde i Muttra og meg. Det er en roman om et mor og datter-forhold, slår hun fast. En hommage til muttra, på godt og vondt.

 

Visste du at ...
... Anne B. Ragde har skrevet flere bøker om moren sin? Debutromanen En tiger for en engel (1990) er basert på moren (som lot som hun aldri skjønte det). I Arsenikktårnet (2001) danner morens vonde barndom bakteppet og i 2014 kom morsportrettet Jeg har et teppe i tusen farger.

... unge Anne meldte seg inn i Bokklubben som 15-åring? Da oppdaget hun voksenlitteraturen. Hun gjøv løs på Tatt av vinden av Mitchell, Lolita av Nabokov og Jenny av Undset - en helt ny verden åpnet seg.

... hun leser alt som fins av polarlitteratur og har vært på Nordpolen? Det eneste stedet hun virkelig liker å reise til er Svalbard, og derfra gikk turen en gang videre til selveste Nordpolen.

Medlemsvurdering:
Veldig god bok, som vanleg !! Eg likar Anne B. Ragde sine bøker

Marie Nordvik

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Bonnier norsk forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
282
ISBN
9788252593648
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
21 x 14 cm
Nr
8213410

Medlemsblad

Om forfatteren

Anne B. Ragde (f. 1957) debuterte som forfatter i 1990 med romanen En tiger for en engel og ble leserfavoritt med Neshov-bøkene, som er blant Norges mest leste og har fått en rekke priser. Forfatterskapet hennes er på mer enn 60 bøker og flere av bøkene er oversatt til 23 språk.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Man skal være rimelig kald for ikke å sjarmeres i senk av Anne B. Ragdes elleville, tragikomiske, lett rufsete fortelling.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Medlemmers vurdering

A
Anne Grethe Guthu – 05.03.2024

– Nydelig bok

K
Karin Tellefsen – 05.03.2024

– Føltes som et hastverksarbeid, egentlig veldig skuffende.

K
Kjellfrid Kyrdalen – 05.05.2023

– Har lest flere bøker av Ragde, men denne boken skuffet. Den var ikke engasjerende på samme måte som de andre. Litt «kjedelig». Dessuten refererte hun flere ganger til ting hun har skrevet i tidligere bøker.

Å
Åse Marit – 03.05.2023

– Muttra og meg

T
Toril Gundersen – 03.05.2023

– Muttra og meg

K
Kari Raftevold Grodås – 03.05.2023

– Dessverre er ikkje dette noko stort litterært verk. Boka er ei lettlest erindring om forholdet mellom forfattar og mor. Boka har eg gjeve vidare.

I
Ingvild Solvold. – 03.05.2023

– Lett å leve seg inn i, og være med overalt.

B
Bente Lahus – 03.05.2023

– Ikke den bedte boka til Anne B Ragde

G
Gunn Nøstdal – 02.05.2023

– Trivelig bok som maner til ettertanke.

S
Sylvi Frandsen Manneråk – 02.05.2023

– Fin bok. Litt morsom og litt alvorlig. Ganske avslappende å lese.

U
Unni – 02.05.2023

– Uinteressant. Lite om mo, mest om meg.

M
Marie Nordvik – 02.05.2023

– Veldig god bok, som vanleg !! Eg likar Anne B. Ragde sine bøker

B
Bjørn – 02.05.2023

– Muttra og meg

N
Nina Hellvik – 02.05.2023

– En fornøyelse av en bok

M
Magnhild Kolden – 02.05.2023

– Veldig bra og lettlest.

K
Karin – 02.05.2023

– Muttra og meg

S
Siri – 02.05.2023

– Denne boka anbefaler jeg til alle.Et komplekst og samtidig kjærlighetsfullt vitnesbyrd om det å vokse opp med en mor som ikke er som alle andre mødre.Slutten skal jeg ikke røpe...du får lese boka selv🥰

I
Inger – 02.05.2023

– Som vanlig leverer Anne B. Ragde :)

V
Venke Eriksen – 02.05.2023

– Ikke på nivå med det jeg har lest av henne tidligere

Oppdag mer

Bøker som ligner på Muttra og meg:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv